FEATUREDΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Διαβήτης και Ψυχολογία: Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η άσκηση «ρυθμίζουν» το σάκχαρο

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και η άσκηση μπορούν να μειώσουν το άγχος και τη κατάθλιψη, που σχετίζεται με τον Διαβήτη. Το όφελος μπορεί να επέλθει είτε σε συνδυασμό της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας, με την άσκηση, είτε το καθένα ξεχωριστά.

Η είδηση ανακοινώθηκε στο American Diabetes Association (ADA) 2017 Scientific Sessions. Αυτή προέκυψε από την μελέτη Adults Coming Together to Increase Vital Exercise (Program ACTIVE II) trial.

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι πολύ συχνή στον Διαβήτη. Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις που πάσχουν από Διαβήτη θα πάθει μείζων καταθλιπτικό επεισόδιο στη ζωή του. Το άγχος και η κατάθλιψη επηρεάζουν πολύ την ρύθμιση του Διαβήτη και, πολλές φορές, τα άτομα που πάσχουν δεν είναι ικανά να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες του γιατρού και το διατροφικό τους πλάνο.

Σε μια συμβατική επίσκεψη στον γιατρό δεν είναι δυνατό να διαγνωστεί το άγχος και η κατάθλιψη. Αν ακόμη γίνει η διάγνωση, δεν μπορεί να προσφερθεί η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη. Χρειάζονται να δημιουργηθούν εξειδικευμένες δομές που να προσφέρουν συνολική φροντίδα στο άτομο με Διαβήτη. Αυτό απαιτεί συνεργασία γιατρού, ψυχολόγου και γυμναστή.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι η πλέον ενδεδειγμένη προσέγγιση για τα άτομα με Διαβήτη. Με αυτήν το άτομο μαθαίνει να διακρίνει τους μη ρεαλιστικούς φόβους του και να γίνεται πιο αποτελεσματικό στη θεραπεία του Διαβήτη.

Τι έδειξε η μελέτη

Στην μελέτη ACTIVE II, συμμετείχαν 140 άτομα με Διαβήτη τύπου 2, τα οποία είχαν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη 7% και πάνω. Τα άτομα αυτά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε ένα πρόγραμμα άσκησης, με την δεύτερη να ακολουθεί ένα πρόγραμμα γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας. Συνδυασμό των δύο ακολούθησε η τρίτη ομάδα, ενώ η τέταρτη παρακολουθήθηκε από τα συμβατικά ιατρεία.

Τα άτομα που ακολούθησαν μόνο άσκηση, μόνο γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, ή συνδυασμό αυτών παρουσίασαν μείωση του καταθληπτικού συναισθήματος. Αντίθετα, τα άτομα που ακολουθούσαν την συμβατική ιατρική αντιμετώπιση δεν είχαν όφελος στο συναίσθημα.

Σημαντικό εύρημα ήταν ότι αυτοί που παρακολούθησαν γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και άσκηση μαζί είχαν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Συγκεκριμένα, μείωσαν την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους 0,7%, κατά μέσο όρο.

Δρ. Ρηγόπουλος Δημήτριος, Παθολόγος – Διαβητολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός, www.rigopoulosdimitrios.gr

Μοιραστείτε το: