ΝΕΑ

Διαβήτης και υπέρταση επηρεάζουν την πρόγνωση του καρκίνου των ωοθηκών

Ο Διαβήτης σχετίζεται με 112% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου για τις γυναίκες με Καρκίνο των ωοθηκών.

Η πρόγνωση μετά από διάγνωση καρκίνου των ωοθηκών επηρεάζεται από μια σειρά μη αναμενόμενων παραγόντων, διαπιστώνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Causes and Control.

Ερευνητές του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου «Roswell Park» στο Μπάφαλο, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ογκολογίας Κιρστεν Μοϋσις, αξιολόγησαν στοιχεία από 15 ήδη δημοσιευμένες έρευνες για γυναίκες που όλες είχαν διηθητικό επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι, ο διαβήτης σχετίζεται με 112% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου για τις γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών. Όμως, οι ασθενείς με μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου των ωοθηκών ωφελούνταν από την υπέρταση. Συγκεκριμένα, όσες έπασχαν από ενδομητροειδή καρκίνο των ωοθηκών και παράλληλα είχαν και υπέρταση, είχαν 46% μικρότερο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι τα αντιϋπερτασικά φάρμακα ενδεχομένως να παίζουν ρόλο στον συσχετισμό.

«Η μελέτη σε γενικές γραμμές αναδεικνύει την ανάγκη ολιστικής διαχείρισης του κλινικού προφίλ της γυναίκας με καρκίνο των ωοθηκών ώστε να προβλεφθεί σωστά το αποτέλεσμα της νόσου», σχολιάζει η μεταδιδακτορική ερευνήτρια Αλμπίνα Μινλικεεβα, κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Να σημειωθεί ότι συνήθως οι γιατροί εστιάζουν στους κλινικούς παράγοντες, όπως το στάδιο του όγκου, για να προβλέψουν την πορεία της νόσου.

Πηγή:health.in.gr

Μοιραστείτε το: