FEATUREDΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑ

«Κρυφές» αιτίες εμφάνισης καρκίνου ο Διαβήτης και η Παχυσαρκία

Ολοένα περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι ο Διαβήτης και η Παχυσαρκία αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου.

Παρά την εντυπωσιακή πρόοδο στην αντιμετώπιση του καρκίνου, το πιο αποτελεσματικό «φάρμακο» εναντίον του είναι η πρόληψη. Ολοένα περισσότερες είναι οι μελέτες που αποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία και ο διαβήτης αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο. Και αυτό επιβεβαιώνει πόσο μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος ζωής για την πρόληψη.

Όπως τονίζει ο κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας στην «Βιοκλινική» Θεσσαλονίκης, το σχεδόν 50% των πιο συχνών μορφών καρκίνου μπορεί να προληφθούν.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως η σωστή διατροφή, η συστηματική γυμναστική, η αποφυγή του καπνίσματος και η προσοχή στον ήλιο.

Μόνο το κάπνισμα, λ.χ., ευθύνεται για το 33% όλων των κρουσμάτων καρκίνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να γίνεται εμβολιασμός εναντίον των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός αυτός όχι μόνο προκαλεί καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και πολλές άλλες μορφές της νόσου. Μεταξύ άλλων ενοχοποιείται για καρκίνους στη στοματική κοιλότητα, στο στοματοφάρυγγα, στον κόλπο, στο αιδοίο, στον πρωκτό και στο πέος.

Καθοριστικό το σωστό σωματικό βάρος

Μόνο αυτά τα μέτρα, όμως, δεν είναι αρκετά. Ολοένα περισσότερες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι πολύ σημαντικό είναι και το υγιές σωματικό βάρος.

Στην πραγματικότητα, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών μορφών καρκίνου, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS).

Αυτές είναι:

Ο καρκίνος του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση)
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (κόλον, ορθόν)
Ο καρκίνος του ενδομητρίου
Ο καρκίνος των ωοθηκών
Ο καρκίνος του οισοφάγου
Ο καρκίνος του νεφρού
Ο καρκίνος του παγκρέατος
Ο καρκίνος της χοληδόχου κύστεως
Ο καρκίνος του ήπατος
Ο καρκίνος του στομάχου
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς
Το πολλαπλούν μυέλωμα
Το μηνιγγίωμα (όγκος του εγκεφάλου)

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας του Καρκίνου (WCRF), ανά καρκίνο το ποσοστό των κρουσμάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι:

Αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου: 35%
Καρκίνος του παγκρέατος: 18%
Καρκίνος του παχέος εντέρου: 16%
Καρκίνος του ήπατος: 27%
Καρκίνος του μαστού (μετά την εμμηνόπαυση): 17%
Καρκίνος του ενδομητρίου: 50%
Καρκίνος του νεφρού: 24%
Καρκίνος των ωοθηκών: 5%
Και σαν να μην έφταναν αυτά, η παχυσαρκία φαίνεται ότι επιδεινώνει και την πρόγνωση μετά την ανάπτυξη του καρκίνου.

Παράγοντας κινδύνου και το αυξημένο σάκχαρο

Πρόβλημα συνιστούν και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό Diabetes UK, ο διαβήτης τύπου 2 διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδηλώσεως ορισμένων μορφών καρκίνου:

Καρκίνος του παγκρέατος
Καρκίνος του ήπατος
Καρκίνος του ενδομητρίου

Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται επίσης με αύξηση κατά 20-50% του κινδύνου για:

Καρκίνο του παχέος εντέρου
Καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Καρκίνο του μαστού
Μη Χότζκιν λέμφωμα (αιματολογικός καρκίνος)

Όσον αφορά τον διαβήτη τύπου 1, ως φαίνεται αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Το 6% των κρουσμάτων

Συνολικά, παχυσαρκία και διαβήτης ευθύνονται για το τουλάχιστον 6% όλων των κρουσμάτων καρκίνου, σύμφωνα με μία πρόσφατη, σημαντική παγκόσμια έρευνα.

Ωστόσο σε μερικές μορφές η συμβολή τους είναι πολύ μεγάλη. Η έρευνα έδειξε, παραδείγματος χάριν, ότι ένα στα τέσσερα κρούσματα καρκίνου του ήπατος και αδενοκαρκινώματος οισοφάγου οφείλονται στον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Το ίδιο και το 38,4% των κρουσμάτων καρκίνου του ενδομητρίου.

Η συμβολή της παχυσαρκίας είναι μεγαλύτερη: ευθύνεται για διπλάσια κρούσματα καρκίνου απ’ ό,τι ο διαβήτης.

Η έρευνα βασίσθηκε σε στοιχεία από 175 χώρες και δημοσιεύθηκε πέρυσι το Νοέμβριο στην διεθνή ιατρική επιθεώρηση The Lancet Diabetes and Endocrinology.

Σύμφωνα με αυτήν, δεν χρειάζεται να έχει κάποιος πολλά περιττά κιλά για να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου. Ακόμα κι αν είναι υπέρβαρος, κινδυνεύει περισσότερο απ’ ό,τι τα φυσιολογικού βάρους άτομα.

Από το iatropedia.gr

Μοιραστείτε το: