FEATUREDΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑ

Διαβήτης: Οι 7 παράγοντες που οφείλονται για την εμφάνισή του

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη διακρίνονται σε μη-τροποποιήσιμους και τροποποιήσιμους.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως δεν διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη αφού δεν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια. Πράγματι, η κληρονομικότητα αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα για την εμφάνιση της νόσου. Άτομα που έχουν τουλάχιστον έναν συγγενή πρώτου βαθμού που πάσχει από αυτή έχουν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν και οι ίδιοι διαβήτη. Ωστόσο, η γενετική προδιάθεση ευθύνεται σε μικρό μόνο ποσοστό. Είναι πλέον γνωστό πως υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της εν λόγω πάθησης. Μάλιστα, οι παράγοντες κινδύνου διακρίνονται σε μη-τροποποιήσιμους και τροποποιήσιμους.

Μη-τροποποιήσιμοι παράγοντες

Στην πρώτη κατηγορία, εκτός από την κληρονομικότητα, περιλαμβάνονται η ηλικία και ο διαβήτης κύησης. Οι γυναίκες με ιστορικό διαβήτη κύησης έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν Διαβήτη τύπου 2 σε διάστημα 15 ετών μετά την εγκυμοσύνη. Από την άλλη, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ποιοι είναι οι τροποποιήσιμοι παράγοντες, ώστε να στοχεύσει σε αντίστοιχες αλλαγές στον τρόπο ζωής και να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη.

Τροποποιήσιμοι παράγοντες

Ένας από τους βασικότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου είναι το αυξημένο σωματικό βάρος. Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι τιμές δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερες του 25 ευθύνονται για το 65-80% των νέων περιπτώσεων διαβήτη τύπου 2. Από την άλλη, η «κεντρικού τύπου» παχυσαρκία, η ύπαρξη δηλαδή συσσωρευμένου λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, σχετίζεται με ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Παράλληλα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και ο καθιστικός τρόπος ζωής αποτελούν επίσης επιβαρυντικούς παράγοντες, αφού συνδέονται με την εμφάνιση ινσουλινοαντίστασης.

Φυσικά, από τη λίστα δε θα μπορούσαν να λείπουν οι διατροφικές συνήθειες. Η υψηλή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες και η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συσχετίζονται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.

Τέλος, η ύπαρξη άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.

Από το neadiatrofis.gr

 

Μοιραστείτε το: