ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

Διαβήτης: Με ποια και πόση γυμναστική θα ρίξετε το σάκχαρό σας

Ποιο είναι το κατάλληλο είδος γυμναστικής για την πιο καλή ρύθμιση του σακχάρου και πόση ώρα πρέπει να προπονείται κάποιος που πάσχει από Διαβήτη;

Οι πάσχοντες από διαβήτη που θέλουν να ρυθμίζουν καλά το σάκχαρό τους πρέπει να γυμνάζονται τρεις φορές την εβδομάδα, επί 60 λεπτά τη φορά, κάνοντας τόσοασκήσεις με βάρη όσο και αεροβικές ασκήσεις αντοχής, αναφέρουν Καναδοί ερευνητές. Όπως έγραψαν στην επιθεώρηση «Αρχεία Εσωτερικής Παθολογίας», προγενέστερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ήπια άσκηση (το είδος που απλώς επιταχύνει κάπως την αναπνοή) μπορεί να βελτιώσει την ρύθμιση του σακχάρου από τον οργανισμό.

Ωστόσο, υπήρχαν αμφιβολίες όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της προπόνησης με βάρη.

Για να διερευνήσουν το θέμα, ο δρ Ρόναλντ Σιγκάλ, από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι, και συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Οτάβας, μελέτησαν 251 διαβητικούς, ηλικίας 39 ετών και άνω, κανένας εκ των οποίων δεν γυμναζόταν συστηματικά. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες. Οι τρεις πρώτες γυμνάζονταν τρεις φορές την εβδομάδα, επί 45 λεπτά την φορά, αλλά με διαφορετικό τρόπο: η πρώτη έκανε μόνο αεροβική (όπως τρέξιμο στον κυλιόμενο διάδρομο ή ποδήλατο), η δεύτερη μόνο βάρη και η τρίτη και τα δύο. Η τέταρτη ομάδα εξακολούθησε να μη γυμνάζεται. Στους εθελοντές χορηγήθηκε επίσης ειδική διατροφή για να μη χάσουν βάρος.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των εθελοντών που γυμνάζονταν μειώθηκαν σημαντικά, αλλά το πιο καλό νέο ήταν πως όσοι έκαναν τη σύνθετη προπόνηση παρουσίασαν μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης τους κατά 1%. Η μείωση κατά 1% της γλυκοζυλιώμενης αιμοσφαιρίνης σχετίζεται με μείωση κατά 15% έως 20% του κινδύνου σοβαρού καρδιαγγειακού προβλήματος και κατά 37% του κινδύνου ανάπτυξης επιπλοκών στον διαβήτη, όπως η νεφροπάθεια και η αμφιβληστροειδοπάθεια.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ / Ένθετο Υγεία

Μοιραστείτε το: