ΝΕΑ

Διαβήτης: Η ταχύτερα ανερχόμενη χρόνια πάθηση που προσβάλλει τους Ελληνοαυστραλούς, λέει νέα Έρευνα

Οι Ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της Νέας Νότιας Ουαλίας, ειδικότερα εκείνοι ηλικίας άνω των 16 ετών, εμφανίζουν Διαβήτη σε ποσοστό 18%, σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της πολιτείας κατά το διάστημα 2002-2005.

«Αόρατη πάθηση» παραμένει ο Διαβήτης για μεγάλο ποσοστό Αυστραλών, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγε ο οργανισμός Diabetes Victoria, στο πλαίσιο της Εθνικής Εβδομάδας Διαβήτη.

Η μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κυριακή 9 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 15 Ιουλίου. Τα ευρήματα της έρευνας προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία των κατοίκων της Βικτώριας και αποτελούν εργαλείο για την ευρύτερη ενημέρωση των κατοίκων για τον σακχαρώδη διαβήτη.

«Ο Διαβήτης δεν κάνει διακρίσεις, εμφανίζεται σε ανθρώπους από όλα τα στρώματα» τονίζει ο Craig Bennet, επικεφαλής του οργανισμού Diabetes Victoria, επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 80 πολίτες της Βικτώριας εμφανίζουν διαβήτη κάθε μέρα: «Οι διαβητικοί βγαίνουν σε όλα τα σχήματα, χρώματα, φύλα, ηλικίες, εθνικότητες». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 314 χιλιάδες πολίτες της Βικτώριας έχουν λάβει διάγνωση ενός από τους τύπου Διαβήτη, ενώ 125 χιλιάδες υπολογίζεται ότι είναι εκείνοι που έχουν Διαβήτη τύπου 2 (ενηλίκων) χωρίς να το έχουν συνειδητοποιήσει. Άλλοι 500 χιλιάδες είναι εκείνοι που έχουν προδιάθεση να εμφανίσουν την πάθηση.

Γι’ αυτό και η οργάνωση επέλεξε να εστιάσει, κατά τη φετινή εκστρατεία ενημέρωσης, στον διαβήτη ως «αόρατη πάθηση». «Δεν μπορείς να δεις αν κάποιος κινδυνεύει να εμφανίσει διαβήτη», λέει ο κ. Bennett. «Πολλοί είναι εκείνοι που κινδυνεύουν, αλλά δεν έχουν προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Ομοίως, αν κάποιος έχει διαβήτη, δεν είναι κάτι που φαίνεται ούτε, φυσικά, μπορείς να καταλάβεις ποιον τύπο διαβήτη έχει». Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι ο Διαβήτης είναι η ταχύτερα ανερχόμενη χρόνια πάθηση που προσβάλλει τους Αυστραλούς. Αυτήν την στιγμή περίπου 1,7 εκατομμύριο Αυστραλοί έχουν έναν τύπο διαβήτη, από τους οποίους 108 χιλιάδες διαγνώστηκαν τον περασμένο χρόνο.

Παρ’ ότι η έρευνα δεν εστιάζει στις επί μέρους εθνοτικές κοινότητες, υπάρχουν στοιχεία για τον ελληνικό πληθυσμό της Νέας Νότιας Ουαλίας, από τα οποία προκύπτουν ότι οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της πολιτείας (οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 4,3% του πληθυσμού), ειδικότερα δε εκείνοι ηλικίας άνω των 16 ετών, εμφανίζουν διαβήτη σε ποσοστό 18%, σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της πολιτείας κατά το διάστημα 2002-2005, το οποίο ήταν 6,6% (για την ακρίβεια, ήταν 7,4% για τους άνδρες και 5,8% για τις γυναίκες, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστό για τους πολίτες με καταγωγή από την Γερμανία ήταν 11,4% για τους άνδρες και 10,5% για τις γυναίκες). Αυτό επιβεβαιώνει τα ευρήματα παλιότερης έρευνας του 1997, η οποία έδειξε ότι οι κάτοικοι που είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα είχαν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά διαγνωσμένου διαβήτη (5,3%), σε σύγκριση με τους υπόλοιπους μετανάστες από μη αγγλόφωνες χώρες (4,1%).

Πηγή: neoskosmos.com

Μοιραστείτε το: