ΝΕΑ

Διαβήτης τύπου 2: Έγκριση φαρμάκου από τον FDA για πρόληψη καρδιαγγειακού κινδύνου

Αποτελεί την πρώτη θεραπεία για το Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, εγκεκριμένη για την επιπρόσθετη αυτή ένδειξη, και το μοναδικό από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο για τον Σ.Δ. 2 για το οποίο έχει καταδειχθεί σε κλινική μελέτη ότι προσφέρει σωτήριο για τη ζωή του ασθενούς καρδιαγγειακό όφελος.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε μια νέα ένδειξη για τη χρήση των δισκίων εμπαγλιφλοζίνης, για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακού θανάτου σε ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο.
Η εμπαγλιφλοζίνη είναι ένας από του στόματος χορηγούμενος, μια φορά την ημέρα, υψηλής εκλεκτικότητας αναστολέας του συμμεταφορέα νατρίου γλυκόζης τύπου 2 (SGLT2) εγκεκριμένος για χρήση στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο για τη θεραπεία ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2.
Δρα εμποδίζοντας την επαναπορρόφηση της γλυκόζης (σάκχαρο του αίματος) από το νεφρό, οδηγώντας σε απέκκριση της γλυκόζης μέσω των ούρων και μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε άτομα με Διαβήτη τύπου 2. Η αναστολή του SGLT2 στοχεύει απευθείας στη γλυκόζη και δρα ανεξάρτητα από τη λειτουργία των β-κυττάρων και την οδό της ινσουλίνης
Αποτελεί την πρώτη θεραπεία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, εγκεκριμένη για την επιπρόσθετη αυτή ένδειξη, και το μοναδικό από του στόματος χορηγούμενο φάρμακο για το οποίο έχει καταδειχθεί σε κλινική μελέτη ότι προσφέρει σωτήριο για τη ζωή του ασθενούς καρδιαγγειακό όφελος.
«Καθώς πρόκειται για τη μοναδική θεραπεία για το διαβήτη τύπου 2 η οποία έλαβε έγκριση από τον FDA για τη μείωση του κινδύνου του καρδιαγγειακού θανάτου, η εμπαγλιφλοζίνη συνιστά ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις επιπτώσεις της καρδιακής νόσου μεταξύ των ενηλίκων με διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακή νόσο», αναφέρει ο Δρ. Georg van Husen, Corporate Senior Vice President, Επικεφαλής του Θεραπευτικού Τομέα Κάρδιο-Μεταβολισμού της Boehringer Ingelheim.
Η εμπαγλιφλοζίνη δεν είναι κατάλληλη για άτομα με Διαβήτη τύπου 1 ή για άτομα με διαβητική κετοξέωση (αυξημένα επίπεδα κετονών στο αίμα ή τα ούρα).
Ενήλικες με Διαβήτη τύπου 2 δεν θα πρέπει να λαμβάνουν εμπαγλιφλοζίνη σε περίπτωση σοβαρών προβλημάτων στα νεφρά, σε περίπτωση που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, ή σε περίπτωση αλλεργίας στην εμπαγλιφλοζίνη ή σε οποιοδήποτε συστατικό των δισκίων εμπαγλιφλοζίνης.
Η εμπαγλιφλοζίνη μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και χαμηλή αρτηριακή πίεση. Η εμπαγλιφλοζίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση των κετονών στο αίμα (κετοξέωση), σοβαρή ουρολοίμωξη, οξεία νεφρική βλάβη και διαταραχές στη νεφρική λειτουργία, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την ινσουλίνη ή εκκριταγωγά ινσουλίνης (π.χ. σουλφονυλουρία, φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2), μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων (του κόλπου και του πέους), και αυξημένη χοληστερόλη.
«Τα άτομα με Διαβήτη έχουν δύο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο σε σχέση με τα άτομα χωρίς διαβήτη. Η νέα ένδειξη για την εμπαγλιφλοζίνη επιτρέπει για πρώτη φορά στους ιατρούς να προσφέρουν στους ενήλικες με Διαβήτη τύπου 2 μια θεραπεία για το διαβήτη η οποία μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο» αναφέρει ο Καθηγητής Christopher P. Cannon, M.D., Τμήμα Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, του Brigham and Women’s Hospital, και καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard ενώ προσθέτει: «παρέχει επίσης στους ιατρούς την ευκαιρία να μιλήσουν και να επιμορφώσουν τους ασθενείς με Διαβήτη τύπου 2 σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου που διατρέχουν και να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασής τους».

Μοιραστείτε το: