ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

Διαβήτης τύπου 2 και Άσκηση: Νέα δεδομένα που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατά 29%

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η γυμναστική με αντιστάσεις είναι ευεργετική ακόμη κι αν δεν συνδυάζεται με αεροβική άσκηση.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Ράντμπουντ της Ολλανδίας, λιγότερο από μία ώρα άσκησης με αντιστάσεις (π.χ. βάρη) σε εβδομαδιαία βάση μειώνει τα επίπεδα σημαντικών δεικτών όπως το ζάχαρο, η αρτηριακή πίεση και η χοληστερίνηπροστατεύοντας από το μεταβολικό σύνδρομο και κατ’ επέκταση από σοβαρές συνέπειες στις οποίες αυτό οδηγεί, όπως η καρδιοπάθεια και ο Διαβήτης τύπου 2.

Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η γυμναστική με αντιστάσεις είναι ευεργετική ακόμη κι αν δεν συνδυάζεται με αεροβική άσκηση.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στον ιστότοπο της επιθεώρησης Mayo Clinic Proceedings σύμφωνα με το onmed.gr, βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερα από 7.000 άτομα.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η γυμναστική με αντιστάσεις μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και βελτιώνει τη σκελετική υγεία, μέχρι τώρα όμως δεν είχε εξεταστεί η επίδρασή της στον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, ενός συνόλου παθήσεων-παραγόντων που περιλαμβάνει κυρίως την αυξημένη χοληστερίνη, την ανεβασμένη αρτηριακή πίεση, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και το αυξημένο ζάχαρο.

Από τους 7.418 συμμετέχοντες (άνδρες και γυναίκες μέσης ηλικίας), ποσοστό 15% εκδήλωσαν μεταβολικό σύνδρομο κατά τη διάρκεια της μελέτης (1987 έως 2006). Όσοι έκαναν γυμναστική με αντιστάσεις έστω και λιγότερο από μία ώρα την εβδομάδα φάνηκε να έχουν 29% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν το σύνδρομο, ασχέτως άλλων συνηθειών τους, όπως το κάπνισμα.

Να σημειωθεί πως δεν έκανε καμία διαφορά αν οι συμμετέχοντες γυμνάζονταν μόνο τα Σαββατοκύριακα ή για λίγα λεπτά κάθε μέρα της εβδομάδας, ενώ δεν διαπιστώθηκαν μεγαλύτερα οφέλη ούτε από τη μεγαλύτερη διάρκεια και συχνότητα άσκησης με αντιστάσεις.

«Λίγες είναι οι μελέτες που παρουσιάζουν τα οφέλη της άσκησης με αντιστάσεις και αυτή είναι η πρώτη που τη συνδυάζει με το μεταβολικό σύνδρομο» αναφέρει η Esmée Bakker, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης. «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ακόμη και η ήπια άσκηση με αντιστάσεις, για παράδειγμα δύο 30λεπτες προπονήσεις την εβδομάδα, έχει την ισχυρότερη θετική επίδραση».

Μοιραστείτε το: