ΝΕΑ

Διαβήτης τύπου 2: Πώς μπορείτε να τον προλάβετε

Ο Διαβήτης τύπου 2 είναι μια πάθηση που μπορεί να μην θεραπεύεται, μπορούμε όμως να τον προλάβουμε! Πώς; Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι καλύτερες, πιο σωστές επιλογές στην καθημερινή μας ζωή. Σωστή, υγιεινή διατροφή, άσκηση αλλά και να προσέχουμε το βάρος μας.

Βέβαια, αυτά πολλές φορές είναι πιο εύκολα στην θεωρία, παρά στην πράξη. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως η κληρονομικότητα. Πώς μπορούμε όμως να ελαττώσουμε τον κίνδυνο όσο περισσότερο γίνεται;

Χάνουμε τα περιττά κιλά
Αν είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, είναι ανάγκη να χάσουμε τα περιττά μας κιλά, καθώς θα βελτιώσουμε την γενικότερη κατάσταση της υγείας μας, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο επιπλοκών αλλά και πολλών άλλων παθήσεων. Χάνοντας 5-7% του συνολικού μας βάρους, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο κατά 58%. Και αυτό το ποσοστό αυξάνεται ακόμα περισσότερο σε άτομα προχωρημένης ηλικίας. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το πώς μπορείτε να χάσετε τα περιττά κιλά, τι είδους διατροφή είναι καλύτερη για εσάς, και κάθε πιθανή απορία που μπορείτε να έχετε. Δεν υπάρχουν «χαζές ερωτήσεις» όταν μιλάμε για την υγεία μας.

Τρεφόμαστε πιο υγιεινά
Ένα τεράστιο κομμάτι του να χάσουμε κιλά (και να προστατεύσουμε την υγεία μας) είναι να τρώμε υγιεινά, αλλά και να γνωρίζουμε τι πρέπει να τρώμε. Για παράδειγμα, η ζάχαρη είναι γνωστός ένοχος, αλλά το ίδιο ισχύει και για τροφές που έχουν πρακτικά την ίδια επίδραση στον οργανισμό μας με τη ζάχαρη, όπως το λευκό ψωμί. Είναι πολύ καλή ιδέα να μιλήσουμε με έναν διαιτολόγο, ο οποίος θα μας προτείνει ένα πρόγραμμα διατροφής απόλυτα εξατομικευμένο.

Γυμναζόμαστε περισσότερο
Δεν είναι πάντα εύκολο να χωρέσουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητά μας, αλλά τα οφέλη είναι τεράστια. Ένα από αυτά είναι ότι μειώνουμε σημαντικά τον κίνδυνο να αναπτύξουμε διαβήτη τύπου 2. Προσπαθήστε να κάνετε γυμναστική για περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα, ή 30 λεπτά, 5 ημέρες την εβδομάδα. Ακόμα και το να βγείτε για ένα εικοσάλεπτο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει.
Η κολύμβηση είναι επίσης μια τέλεια επιλογή, και μάλιστα χαμηλής έντασης. Και, μην ξεχνάτε, η γυμναστική μαζί με τη σωστή διατροφή είναι ο μόνος τρόπος να ελαττώσουμε το βάρος μας και να το διατηρήσουμε σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Πηγή: iatronet.gr

Μοιραστείτε το: