ΝΕΑ

Διαβήτης τύπου 2: Πότε θεωρείται ένδειξη για καρκίνο στο πάγκρεας

Η διάγνωση για Διαβήτη τύπου 2 μπορεί σε ορισμένους ασθενείς να θεωρηθεί «προειδοποίηση» για Καρκίνο στο Πάγκρεας, ο οποίος στην πλειονότητα των περιπτώσεων εντοπίζεται σε προχωρημένο στάδιο και επομένως είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, ποσοστό 3% των ανθρώπων που εμφανίζουν καρκίνο στο πάγκρεας λαμβάνουν διάγνωση για Διαβήτη τύπου 2 σε διάστημα 18 μηνών πριν διαπιστωθεί η ύπαρξη του όγκου.

«Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται κυρίως με την ηλικία και την παχυσαρκία» δηλώνει ο Ρος Κάρτερ, χειρουργός στην κλινική Glasgow Royal Infirmary της Σκωτίας. «Όταν όμως διαγιγνώσκεται σε ασθενείς που δεν παρουσιάζουν αυτούς τους δύο παράγοντες κινδύνου, θα πρέπει να θεωρείται προειδοποιητικό σημάδι» υπογραμμίζει ο ειδικός.

Ο Δρ Πωλ Μπένετ, γενικός γιατρός στο Χαμσάιρ της Αγγλίας, όπως αναφέρει το onmed.gr, δοκίμασε αυτή τη θεωρία στην πράξη, μελετώντας το ιατρικό ιστορικό των 10.000 ασθενών τού ιατρικού κέντρου όπου εργάζεται. Αφορμή για την κίνησή του αυτή υπήρξε ένα εκπαιδευτικό βίντεο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Pancreatic Cancer Action (PCA) στο οποίο παρουσιαζόταν η σχέση μεταξύ διαβήτη και καρκίνου στο πάγκρεας. Η έρευνά του υπέδειξε ότι έως και ένα στα δέκα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 που δεν σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος είναι δυνατό να θεωρηθούν παράγοντας κινδύνου ή ένδειξη για τον σοβαρό καρκίνο.

Ο Δρ Μπένετ προσφέρει στους ασθενείς του με διαβήτη τύπου 2 –κυρίως αν είναι νεαρής ηλικίας και έχουν χαμηλό σωματικό βάρος- αξονική τομογραφία, τη μόνη αξιόπιστη εξέταση για τον καρκίνο του παγκρέατος, ώστε να εξετάζει αν το ανεβασμένο σάκχαρο αποτελεί ένδειξη για κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα.

Να σημειωθεί ότι η ιδρύτρια του PCA, Άλι Σταντ, διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας έναν χρόνο αφού διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2, παρά το γεγονός ότι το βάρος της βρισκόταν μέσα στα όρια του φυσιολογικού.

Ο καρκίνος στο πάγκρεας έχει τα χαμηλότερα επίπεδα επιβίωσης από οποιαδήποτε άλλη μορφή καρκίνου, καθώς στο 80% των ασθενών εντοπίζεται πολύ αργά και επομένως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Έτσι, η έγκαιρη διάγνωση, αφορμή για την οποία μπορεί να είναι ο διαβήτης τύπου 2, ενδεχομένως να βελτιώσει την πρόγνωση και να σώσει δεκάδες ζωές.

Μοιραστείτε το: