FEATUREDΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διαβήτης τύπου 2: Αυτό είναι το φρούτο που ρίχνει το υψηλό σάκχαρο

Αυτό το φρούτο μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα για όσους πάσχουν από Διαβήτη τύπου 2. 

Τα συμπτώματα του Διαβήτη τύπου 2 μπορούν να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στη Διατροφή, ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα υπό έλεγχο.

Τώρα οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι τα σμέουρα (είδος μούρων) θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.

Είναι γνωστό ότι πολλοί έχουν καταφέρει να αντιστρέψουν την κατάσταση κάνοντας αλλαγές στη διατροφή τους. Έχουν υπάρξει πολλές αναφορές σχετικά με την ευεργετική επίδραση των σμέουρων στο επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα.

Μια παλιότερη μελέτη από εμπειρογνώμονες αποκάλυψε ότι ποντίκια που τρέφονταν με κατεψυγμένα και αποξηραμένα σμέουρα για 12 εβδομάδες, έδειξαν σημάδια βελτίωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη και μειωμένη φλεγμονή στους μυς, παρά το γεγονός ότι η υπόλοιπη διατροφή τους ήταν υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Η μελέτη

Έτσι, ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας Διατροφής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις εξέτασαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης δύο φλιτζανιών σμέουρων μαζί με τα γεύματα, και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Nutrition.

Οι συμμετέχοντες ήταν παχύσαρκοι με προ-διαβήτη και άτομα με υγιές βάρος με φυσιολογική συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλοι οι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα, εφόσον είχαν φάει και δύο φλιτζάνια κόκκινα σμέουρα, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου σμέουρα.

Η μείωση της γλυκόζης συνοδευόταν επίσης με λιγότερη ινσουλίνη, γεγονός που υποδηλώνει βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με προδιαβήτη και αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τι λένε οι ερευνητές

«Αποδεικνύεται ότι τα σμέουρα κάνουν καλό τόσο στην καρδιά, όσο και στον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, δρ. Britt M. Burton-Freeman, από το Κέντρου Διατροφής στο Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία των Τροφίμων, τμήμα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ιλινόις.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την έρευνα σχετικά με τα κόκκινα σμέουρα, τις δυνατότητές τους να βοηθήσουν στην μείωση των παραγόντων που συμβάλλουν στο μεταβολικό σύνδρομο που έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του διαβήτη και στη συνολική καρδιαγγειακή υγεία», πρόσθεσε.

Εκτός του οφέλους στον διαβήτη τύπου 2, οι ειδικοί υποστηρίζουν επίσης ότι τα κόκκινα σμέουρα περιέχουν συστατικά, που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας και της νόσου του Alzheimer.

Αυτά τα συστατικά είναι οι ανθοκυάνες, χημικές ενώσεις που απαντώνται σε διάφορες ποικιλίες μούρων, όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα σμέουρα και τα κεράσια, και οι οποίες συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο πλάσμα του αίματος και με μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Τα σμέουρα είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες που μπορούν να μειώσουν το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Από τα iatropedia.gr/express.co.uk

Μοιραστείτε το: