ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑ

Διαβήτης τύπου 2 και κίρρωση του ήπατος: Τι δείχνει νέα μελέτη;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης πραγματοποίησαν πρόσφατα μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα με στόχο να διερευνηθεί πόσο κινδυνεύουν οι ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και στεατοηπατίτιδα από κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.

Ένα από τα σημαντικά ευρήματα της μελέτης ήταν η σύνδεση του διαβήτη τύπου 2 με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος, αποτέλεσμα που αναδεικνύει την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης των πασχόντων. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με τις δύο παθήσεις, βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και στεατοηπατίτιδα ήταν πιο πιθανό να υποφέρουν από παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη τύπου 2 μετά από λίγα χρόνια. Φάνηκε επίσης ότι οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2 έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν είτε καρκίνο του ήπατος, είτε κίρρωση.

Πηγή: glikos-planitis.gr, Health Daily

Μοιραστείτε το: