ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑ

Διαβήτης τύπου 2 πριν τα 40: Οι επιπλοκές για τη σωματική αλλά και την ψυχική υγεία

Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 πριν την ηλικία των 40, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν για ψυχικές παθήσεις, συγκριτικά με όσους αναπτύσσουν τη νόσο μετά τα 40, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Περίπου το 37% των συνολικών ημερών νοσηλείας σε όσους ήταν κάτω των 40 ετών, οφειλόταν σε ψυχικές παθήσεις, σημειώνουν οι ερευνητές. Οι διαταραχές διάθεσης και οι ψυχικές διαταραχές ήταν οι πιο συνήθεις παθήσεις. Οι διαταραχές διάθεσης περιλαμβάνουν κατάθλιψη, διπολική διαταραχή και αυτοτραυματισμό. Οι ψυχωσικές διαταραχές περιλαμβάνουν αυταπάτες, ψευδαισθήσεις και σχιζοφρένεια.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι και οι σωματικές παθήσεις οδηγούσαν αυτά τα άτομα στο νοσοκομείο πιο συχνά. Η μελέτη έδειξε ότι τα ποσοστά νεφρικής νόσου ήταν σχεδόν επτά φορές υψηλότερα σε νεαρά άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο κίνδυνος νοσηλείας για καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν διπλάσιος, ενώ ο κίνδυνος νοσηλείας για λοίμωξη ήταν επίσης διπλάσιος για τα άτομα νεαρής ηλικίας.

Οι συγγραφείς της μελέτης εικάζουν ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι νεαροί πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας για ψυχικές και σωματικές παθήσεις.

«Η πρόωρη εμφάνιση της νόσου, η μακρά διάρκειά της, ο ανεπαρκής έλεγχος των παραγόντων κινδύνου και η ανεπαρκής αυτοφροντίδα, είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στον υψηλό κίνδυνο νοσηλείας τους νεαρούς πάσχοντες από διαβήτη» εξηγεί η μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, Δρ Juliana Chan.

Η ψυχολογική επιβάρυνση που σχετίζεται με τη διαχείριση του διαβήτη μπορεί να ενεργοποιήσει τις ορμόνες του στρες, οι οποίες μπορούν να επιδεινώσουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, να συμβάλλουν στην παχυσαρκία και να προκαλέσουν φλεγμονή.

Η φλεγμονή μπορεί να επηρεάσει το κεντρικό νευρικό σύστημα και να «επιδεινώσει την ψυχική υγεία», δήλωσε η Τσαν, διευθύντρια του Ινστιτούτου για τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και του Νοσοκομείου Prince of Wales.

Η Τσαν είπε ότι είναι γνωστή η σχέση διαβήτη και κατάθλιψης, δεν είναι όμως σαφές ποια προηγείται της άλλης. Είναι επίσης πιθανό η μία πάθηση να συμβάλλει στην εκδήλωση της άλλης.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η Chan και οι συνεργάτες της μελέτησαν πληροφορίες για την υγεία σχεδόν 400.000 πασχόντων από διαβήτη τύπου 2 στο Χονγκ Κονγκ. Σχεδόν 21.000 διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 πριν την ηλικία των 40 ετών. Πάνω από 200.000 διαγνώστηκαν στις ηλικίες μεταξύ 40 και 59 ετών και 200.000 διαγνώστηκαν σε ηλικία 60 ετών και άνω.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι διαγνώστηκαν πριν την ηλικία των 40, νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο για σχεδόν 100 ημέρες μέχρι την ηλικία των 75.

Ο καλός έλεγχος των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου συνδέθηκε με μείωση των ημερών νοσηλείας (65) στο νοσοκομείο μέχρι τα 75. Οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου είναι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση.

Η Chan εξήγησε ότι ο διαβήτης είναι μια πολύπλοκη ασθένεια και η διαχείρισή της δεν αφορά μόνο τα φάρμακα και την ιατρική παρακολούθηση.

Ο διαβήτης απαιτεί από τον πάσχοντα να είναι ενημερωμένος και δυναμικός και να αλλάξει τον τρόπο ζωής του, προκειμένου να αντιμετωπίσει σωστά την πάθηση.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου Annals of Internal Medicine.

Πηγή: Onmed.gr, healthday.com

Μοιραστείτε το: