ΝΕΑ

Εμπαγλιφλοζίνη: Το πρώτο φάρμακο για τον Διαβήτη που μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων

Η εμπαγλιφλοζίνη είναι το μοναδικό, μέχρι αυτή τη στιγμή, αντιδιαβητικό φάρμακο στον κόσμο του οποίου η χρήση είναι πέραν της μείωσης του σακχάρου στο αίμα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Εγκρίσεων Φαρμάκων (ΕΜΑ) ενέκρινε τη διεύρυνση της έγκρισης της φαρμακευτικής ουσίας εμπαγλιφλοζίνης, η οποία πλέον περιλαμβάνει τόσο τον γλυκαιμικό έλεγχο (τη μείωση δηλαδή των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα) όσο και τη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Έτσι, η εμπαγλιφλοζίνη γίνεται το πρώτο αντιδιαβητικό φάρμακο, το οποίο εκτός από το γλυκαιμικό έλεγχο, μειώνει τον καρδιαγγειακό θάνατο κατά 38% όταν προστεθεί στην καθιερωμένη αγωγή σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο.
Για τη διεύρυνση της έγκρισης αυτής, ο ΕΜΑ βασίστηκε στα αποτελέσματα της μελέτης EMPA REG outcome, η οποία κατέδειξε τα επιπρόσθετα οφέλη από τη χρήση της φαρμακευτικής ουσίας.

«Σε παγκόσμια κλίμακα, 1 στα 2 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 πεθαίνει τελικώς εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τόσο ο ΕΜΑ όσο και ο FDA τονίζουν τη σημασία μείωσης του θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας στα άτομα αυτά, μέσω της διεύρυνσης της ένδειξης της εμπαγλιφλοζίνης. Αυτό την καθιστά ως το μοναδικό, αυτή τη στιγμή στον κόσμο αντιδιαβητικό φάρμακο, του οποίου η χρήση είναι πέραν της μείωσης του σακχάρου στο αίμα.

Πρακτικά, για τους ιατρούς, αυτό σημαίνει ότι η εμπαγλιφλοζίνη τους επιτρέπει να προσφέρουν στους ασθενείς τους, με επιβεβαιωμένη καρδιαγγειακή νόσο, ένα φάρμακο για το διαβήτη το οποίο μπορεί να προσφέρει σωτήριο για τη ζωή καρδιαγγειακό όφελος», ανέφερε ο Kαθηγητής Hans-Juergen Woerle, Global Vice President Medicine του Θεραπευτικού Τομέα Μεταβολισμού της Boehringer Ingelheim.

Σχετικά με την εμπαγλιφλοζίνη
Η εμπαγλιφλοζίνη είναι ένας υψηλής εκλεκτικότητας αναστολέας του συμμεταφορέα νατρίου και γλυκόζης υπότυπου 2 (SGLT2) που λαμβάνεται από του στόματος μία φορά την ημέρα. Έχει λάβει έγκριση για χρήση στην Ευρώπη, στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, για τη θεραπεία ενηλίκων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Δεν έχει λάβει έγκριση για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ή για τη θεραπεία της διαβητικής κετοξέωσης (αυξημένες κετόνες στο αίμα ή στα ούρα).

Πηγή: farmakeutikoskosmos

Μοιραστείτε το: