ΝΕΑ

Εγκρίθηκε το πρώτο τεχνητό πάγκρεας για τον Διαβήτη

Η συσκευή θα δίνει αυτόματα τη σωστή δόση ινσουλίνης σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, ελευθερώνοντάς τους από τη συνεχή παρακολούθηση των επιπέδων της ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε το υβριδικό κλειστό κύκλωμα συνεχούς υποδόριας έγχυσης ινσουλίνης της Medtronic, το MiniMed 670G.
Πρόκειται για την πρώτη εγκεκριμένη συσκευή που αυτόματα ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου και χορηγεί την απαραίτητη δόση βασικής ινσουλίνης χωρίς να χρειάζεται οι πάσχοντας να παρακολουθούν χειροκίνητα τα επίπεδα γλυκόζης και τη διαχείριση της ινσουλίνης, μιας και η συσκευή μετρά τα επίπεδα γλυκόζης κάθε πέντε λεπτά και διαχειρίζεται αυτόματα την ινσουλίνη. Προσοχή όμως: Οι πάσχοντες θα εξακολουθούν να ρυθμίζουν τη συσκευή να δίνει επιπλέον ινσουλίνη στα γεύματά τους και να την ενημερώνουν για τις δραστηριότητές τους, όταν αυτές επηρεάζουν τα επίπεδα ζαχάρου τους στο αίμα.
«Αυτή η συσκευή σημαίνει ηρεμία μυαλού, καθώς το άτομο θα γνωρίζει ότι θα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθ’ όλη την ημέρα», δήλωσε ο Derek Rapp, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας Νεανικού Διαβήτη..
Η συσκευή περιλαμβάνει έναν αισθητήρα σε μέγεθος κέρματος με μια προεξέχουσα βελόνα, η οποία θα βρίσκεται μέσα στο δέρμα και θα παρακολουθεί συνεχώς τα επίπεδα της γλυκόζης. Επιπλέον, το άλλο κύριο συστατικό της συσκευής είναι μία αντλία ινσουλίνης, που θα βρίσκεται στην περιοχή της κοιλιάς και θα έχει σωλήνες που θα οδηγούν σ’ έναν καθετήρα που θα παρέχει ινσουλίνη.
Προς το παρών η συσκευή αυτή έχει πάρει έγκριση για άτομα με τύπου 1 Διαβήτη ηλικίας άνω των 14 ετών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στη χώρα μας θα να είναι διαθέσιμο από το 2018 και μετά.

Μοιραστείτε το: