FEATUREDΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Ειδική άδεια & μειωμένο ωράριο και στους δύο γονείς – δημοσίους υπαλλήλους παιδιών με αναπηρία

Αθρόα ήταν η προσέλευση του κοινού στην ημερίδα «Εργαζόμενοι με αναπηρία/χρόνια πάθηση και εργαζόμενοι γονείς/κηδεμόνες παιδιών με αναπηρία/χρόνια πάθηση, στο Δημόσιο Τομέα» που συνδιοργάνωσαν το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ και το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), στο πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας, τη Δευτέρα 1 Απριλίου.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας στην ημερίδα , αναγνωρίζεται εφεξής και για τους δύο γονείς, δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά με αναπηρία το δικαίωμα για ειδική άδεια και μειωμένο ωράριο.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο πρόεδρος του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Γιούλος. Χαιρέτησαν ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, Πρόεδρος ΕΣΑμεΑ, ο Ιωάννης Πάιδας, πρόεδρος ΑΔΕΔΥ, ο Σταύρος Κουτσιουμπέλης, Γενικός Γραμματέας ΑΔΕΔΥ και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όπως τόνισε η υπουργός, «στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η στήριξη των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και η ισότιμη πρόσβασή τους στην εργασία και στις υπηρεσίες του Δημοσίου Τομέα». Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ζήτημα δημοκρατικής ισοτιμίας και κοινωνικής διάστασης της Δημόσιας Διοίκησης».

Κατά το χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ τόνισε για το κορυφαίο δικαίωμα στην εργασία των ατόμων με αναπηρία: «Η εργασία δεν είναι μόνο η διαδικασία απόκτησης αγαθών, αλλά η ίδια η συμμετοχή στην κοινωνία και στη ζωή. Η διασφάλιση άσκησης του δικαιώματος στην εργασία των ατόμων με αναπηρία είναι κορυφαία πράξη. Γι’ αυτό και αποτυπώνεται στο Σύνταγμα, στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η ανεργία ενός ατόμου με αναπηρία συνιστά σκληρή μορφή κοινωνικής αναπηρίας».

Η υπουργός στάθηκε στη στενή συνεργασία του υπουργείου με την ΕΣΑμεΑ γι’ αυτά τα θέματα και διαβεβαίωσε για την τήρηση του κανόνα των ποσοστών των ΑμεΑ στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, χωρίς εξαιρέσεις. Επίσης ανέφερε τα μέτρα για τα ΑμεΑ με κώφωση, καθώς την πρόσβαση όλων των ΑμεΑ στους ιστοτόπους και στις ψηφιακές εφαρμογές του Δημοσίου, με ιδιαίτερη μέριμνα στους Δημοσίους Υπαλλήλους ΑμεΑ, προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους, που κατοχυρώνονται με τους Ν. 4590 και 4591/2019. Στάθηκε, επίσης, στο πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στα ΚΕΠ για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής.

Τέλος, η υπουργός αποδέχτηκε, αίτημα της ΕΣΑμεΑ για τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας Υπουργείου-ΕΣΑμεΑ για θέματα κοινωνικής ένταξης και εργασίας των ΑμεΑ.

Οι εισηγήσεις ξεκίνησαν με τον κ. Κωνσταντίνο Γαργάλη, Ταμία της ΕΣΑμεΑ και συνεχίστηκαν με τους κ.κ. Δώρα Σταθοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Στήριξης Ελλήνων Εργαζομένων στην Αλλοδαπή, Εργαζομένων Αλλοδαπών στην Ελλάδα & Ίσης Μεταχείρισης στην Εργασία/Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κωνσταντίνος Μπαρτζελιώτης, Ειδικός Επιστήμονας για την Ίση Μεταχείριση/Συνήγορος του Πολίτη, Μαρίλυ Χριστοφή, Εμπειρογνώμων Προσβασιμότητας/ Εξωτερική Συνεργάτης ΕΣΑμεΑ, Βασίλης Κουρμπέτης, Σύμβουλος Α΄ του ΥΠΠΕΘ, Ναταλία Θεοδούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Αξιολόγησης Προσωπικού, Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Σταύρος Κυριαζής, MSc Healthcare Management, Μέλος ΔΣ Κοινωνικό Πολύκεντρο ΑΔΕΔΥ.

Τις θέσεις του αναπηρικού κινήματος παρουσίασαν οι:

  • Ηλίας Μαργιόλας, Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ)
  • Κωνσταντίνος Σίμψης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ)
  • Κορίνα Θεοδωρακάκη, Γενική Γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ)
  • Μαρία Τριανταφύλλου, Γενική Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)
  • Γιάννης Μοσχολιός, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ)

Πηγές:

dikaiologitika.gr

esamea.gr

Μοιραστείτε το: