FEATUREDΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ

Εκπομπές Υγείας στην TV: Ενημέρωση ή παραπληροφόρηση;

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας

 

«Τα φέραμε από δω τα φέραμε από κει» που λέει κι ένα αγαπημένο τραγούδι των Κατσιμιχαίων  είδαμε  και ξαναείδαμε το βίντεο της εκπομπής «Yγεία πάνω απ’ όλα» του περασμένου Σαββάτου 9/4/2019, στην οποία η δημοσιογράφος Φωτεινή Γεωργίου με προσκεκλημένη  τη διευθύντρια της διαβητολογικής μονάδας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών κ. Γιούλη Αργυρακοπούλου παρουσίασαν τα αποτελέσματα μιας νέας πειραματικής ερευνητικής μελέτης, η οποία εμείς που γνωρίζουμε κάτι παραπάνω, καταλάβαμε ότι αφορούσε τους στους πάσχοντες με Σ.Δ. τύπου 2.

Για να κατανοήσει όμως ο τηλεθεατής που θέλει να μάθει κάτι παραπάνω βρε αδελφέ και να έχει μια γενική γνώση για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη μάστιγα του 21ου αιώνα, η παρουσιάστρια δημοσιογράφος κ. Γεωργίου δεν έκανε τη στοιχειώδη εισαγωγή για την διάκριση των δύο μεγάλων κατηγοριών διαβήτη τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενου και διαβήτη τύπου 2 -διαβήτης ρυθμιζόμενος με αντιδιαβητικά δισκία- ή και συνχορήγηση ινσουλίνης μετά από κάποια χρόνια μετά από ιατρική υπόδειξη. Και όσοι γνωρίζουμε ξέρουμε ότι οι διαφορές στις αιτίες εμφάνισης και της θεραπευτικής προσέγγισης είναι μεγάλες όπως και η καθημερινότητα των μεν και των δε. Ο δε διαβήτης τύπου 2 δεν είναι τόσο απλός. Ούτε είναι παιχνιδάκι  να χάσει κάποιος κιλά.

Δυστυχώς για νέες μελέτες , νέες ανακαλύψεις, νέα φάρμακα σούπερ ουάου, νέες έρευνες που θα φέρουν τα «πάνω κάτω» και θα τελειώνουμε με την μάστιγα του 21ου αιώνα ακούμε κάθε λίγο και λιγάκι από το σύστημα των media που ενδιαφέρεται για την είδηση και τα ποσοστά τηλεθέασης αλλά όχι για την εμπεριστατωμένη ενημέρωση των τηλεθεατών.

Και χτυπάνε κάθε λίγο λιγάκι τα τηλέφωνα στα σπίτια μας από καλοκάγαθους συγγενείς τηλεθεατές για να σου πουν τα “καλά” νέα και εσύ που τραβάς το ζόρι του διαβήτη σου αρχίζεις για πολλοστή φορά να εξηγείς τα ανεξήγητα.

Τα φέραμε λοιπόν από δω τα φέραμε από κει, και αναρωτηθήκαμε στον Σύλλογο Διαβητικών Αθήνας εάν έχει σημασία να στείλουμε ευγενική ολιγόλογη επιστολή προς τους συντάκτες της εκπομπής,  σταχυολογώντας τις πιο σημαντικές ανακρίβειες που ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής.

Πες πες γίνεται η αγουρίδα μέλι λέει μια σοφή παροιμία. Στην περίπτωση όμως του ΑΝΤ και εν γένει των ιδιωτικών καναλιών βλέπουμε ότι οι απαντήσεις σε καταγγελίες όλων των κατηγοριών αναπηρίας και χρόνιας πάθησης  για τον τρόπο που παρουσιάζουν σχετικά θέματα περισσεύουν.  Άστε που οι προσκλήσεις και τα δελτία τύπου για την κάλυψη εκδηλώσεων των συλλόγων μας μένουν αναπάντητες.

Θα το επαναλάβουμε και δεν θα σταματήσουμε να το λέμε. Η ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για μια νόσο που απειλεί το σύνολο του πληθυσμού σε διεθνές και εθνικό επίπεδο δεν μπορεί να γίνεται μέσα από την τηλεόραση.

Την κύρια ευθύνη  την έχει το  Υπουργείο Υγείας , που έως τώρα δεν έχει προχωρήσει οργανωμένα σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της διαβητικής κοινωνίας και της ελληνικής κοινωνίας συνολικότερα.

Μα τι να λέμε τώρα,όταν εμείς οι καθημερινοί χρήστες των διαβητολογικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ερχόμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις ακόμα και στο στελεχειακό δυναμικό τους. Μεγάλη συζήτηση ανοίξαμε και θα τη  συνεχίσουμε μπας και αλλάξει τίποτα σε τούτη την έρμη χώρα. Και ξέρουμε ότι για να αλλάξει κάτι το μόνο που χρειάζεται είναι η συλλογική μας δύναμη.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες και σελίδες για όλα τα στραβά κι ανάποδα που συμβαίνουν σε μία καταρκεματισμένη κοινωνία όπως η δική μας. Ας μείνουμε όμως εδώ για την ώρα.

Προς ενημέρωση παραθέτουμε την επιστολή του Συλλόγου που εστάλη στην συντακτική επιτροπή της εκπομπής «Yγεία πάνω απ’ όλα».

Το βίντεο για λόγους δεοντολογικούς  το αναρτούμε και ευχαριστούμε την ιστοσελίδα glykouli. Gr από την οποία και το πήραμε.

Πατήστε στο παρακάτω link για να δείτε το βίντεο: το θέμα για το διαβήτη ξεκινάει στο 14:10


Η επιστολή του Συλλόγου:

Προς :    Συντακτική Ομάδα Εκπομπής

«Υγεία πάνω από όλα»

Υπόψη Κας Φωτεινής Γεωργίου

 

Κοιν:

Κα Γιούλη Αργυρακοπούλου, Διευθύντρια Διαβητολογικής Μονάδας

«Ιατρικού Κέντρου Αθηνών»

 

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

 

O Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας (πρώην ΣΥ.Ν.Ε.Δ.) παρακολούθησε την εκπομπή «Η υγεία πάνω από όλα», που προβλήθηκε το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, η οποία είχε ένα μέρος της αφιερωμένο στα αποτελέσματα μίας νέας κλινικής ερευνητικής μελέτης. Με αφορμή τα ποικίλα σχόλια και τα ερωτηματικά που γεννήθηκαν από τηλεθεατές – ανθρώπους με διαβήτη, όπως καταγράφηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα θέλαμε να εκφράσουμε τη θέση του συλλόγου μας, ο οποίος έχει 20αετή δράση στο χώρο της διαβητικής κοινότητας με κύριο σκοπό την ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για μία νόσο, η οποία το 2040 θα αριθμεί γύρω στα 462 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Σ.Δ. συναντάται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τον διαβήτη τύπου 1 και διαβήτη τύπου 2. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε και άλλους τύπους διαβήτη, όπως τον διαβήτη τύπου Mody, Lada κ.α.  Η παράλειψη αναφοράς από μέρους των συντελεστών της εκπομπής ως προς τις διαφορές που συναντώνται μεταξύ κυρίως του τύπου 1 ή ινσουλινοεξαρτώμενου και του τύπου 2 (ρυθμιζόμενου με χάπια κυρίως στα πρώτα χρόνια εμφάνισης του) οδήγησε σε πλήθος αρνητικών σχολίων από τους τηλεθεατές διαβητικούς και μη.

Επισημαίνουμε ότι η ελληνική κοινωνία και ακόμα και ένα μεγάλος μέρος των διαβητικών δεν έχουν επαρκή ενημέρωση για τον διαβήτη λόγω της έλλειψης από τους αρμόδιους φορείς όπως το Υπουργείο Υγείας ενός μακρόπνοου Σχεδίου Δράσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και της κοινότητας των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη συμπεριλαμβανομένης και της ιατρικής κοινότητας στο σύνολό της οπότε εκπομπές που θολώνουν τα νερά σε μια ανημέρωτη κοινωνία μόνο καλό δεν προσφέρουν.

Η καλεσμένης ιατρός της εκπομπής αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της κλινικής ερευνητικής πειραματικής μελέτης  Direct, σύμφωνα με την οποία ο διαβήτης σε ασθενείς που ακολούθησαν υπολειμματική δίαιτα και έχασαν κιλά είδαν τον διαβήτη τους να υποστρέφεται αναφέροντας, πως «αυτοί οι ασθενείς δεν έχουν πια διαβήτη το οποίο σημαίνει ότι η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη τους είναι κάτω του 6,5%»! Δικαιολογημένα η παραδοχή αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους διαβητικούς είτε τύπου 1 είτε τύπου 2, αφού στα διεθνή ιατρικά δεδομένα και στις  τιμές αναφοράς στα διαγνωστικά εργαστήρια δεν έχει ουδέποτε αναγραφεί ως ανώτατη φυσιολογική τιμή γλυκοζυλιωμένης το 6,5%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η παρουσιάστρια έδειχνε σε ένα ζουμαρισμένο χαρτί τον δείκτη γλυκοζυλιωμένης ως εξής: Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη 6,5%<  ενώ σχετική λεζάντα υπήρχε για αρκετά δευτερόλεπτα.

Από το πλήθος των συνεδρίων, που έχουν διοργανωθεί από την ιατρική κοινότητα και από τις συστάσεις των θεραπόντων ιατρών μας, γνωρίζουμε ότιο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να είναι καλά ρυθμισμένος διαβήτης, υπό δίαιτα μετά από απώλεια κιλών ακόμη και με υψηλή γλυκοζυλιωμενη στη διάγνωση με άριστη γλυκοζυλιωμενη στη συνέχεια. Ο ασθενής όμως δεν παύει να θεωρείται διαβητικός ακόμα και με άριστη ρύθμιση. Άλλωστε εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό ότι δίαιτα (που συνεπάγεται απώλεια κιλών) και άσκηση είναι τα πρώτα που ΠΡΕΠΕΙ να κάνουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, άσχετα αν παίρνουν ή όχι χάπια. 

Από την πλευρά μας, ως Σύλλογος που εκπροσωπεί τους ανθρώπους με Σ.Δ., συνιστούμε στους συμπάσχοντες μας να συζητούν για την πάθησή τους με τον θεράποντα ιατρό τους και αποκλειστικά με αυτόν ή να ενημερώνονται από τα επίσημα ιατρικά συνέδρια που διοργανώνει η διαβητική κοινότητα σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς μας και τις ιατρικές εταιρείες για τον διαβήτη.

Με την προσδοκία ότι θα λάβουμε απάντηση για τα όσα επισημαίνουμε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και ότι κάποια στιγμή ο τηλεοπτικός σας σταθμός όπως και το σύνολο των ιδιωτικών σταθμών θα ανταποκριθούν στις προσκλήσεις μας για την κάλυψη συνεδρίων και εκδηλώσεων των συλλόγων που εκπροσωπούν τους διαβητικούς.

 

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                      Η Γενική Γραμματέας

Ελένη Μπαρμπαλιά                                   Σπυριδούλα Λόγιου

 

Μοιραστείτε το: