FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΕΚΠΥ: Αλλαγές με διόρθωση σε παροχές του διαβήτη

Με κοινή Υπουργική Απόφαση των κ. Π. Πολάκη και Γ. Χουλιαράκη, διορθώνονται κενά και παραλείψεις αρκετών σημείων του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), μεταξύ των οποίων και η παροχή ταινιών μέτρησης σακχάρου και σκαρφιστήρων στα άτομα με Διαβήτη τ.2.

Μεταξύ άλλων, διευκρινίζονται και τα ποσά που αποζημιώνονται για φακούς επαφής και κερατοκωνικό φακό και για μετακινήσεις ασθενών αλλά και η συμμετοχή στην δαπάνη των σκευασμάτων ειδικής θεραπευτικής διατροφής που ορίζεται σε 10%.

Παροχές στο Διαβήτη τ.2

Η ΚΥΑ τροποποποιεί 19 σημεία του ΕΚΠΥ, μεταξύ αυτών είναι και μια σημαντική παράλειψη, που έχει αναστατώσει από την εφαρμογή του Κανονισμού τα άτομα με Διαβήτη τ.2.

Συγκεκριμένα, η τροποποίηση 11 αφορά στη διόρθωση της επιβολής ποσοστού συμμετοχής σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 «που ακολουθούν θεραπεία με δισκία ή άλλες ενέσιμες θεραπείες εκτός ινσουλίνης». 

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 κατέβαλαν ποσοστό συμμετοχής 25% για σκαρφιστήρες και ταινίες μέτρησης σακχάρου, ενώ η συμμετοχή θα έπρεπε να είναι μηδενική. Το σημείο 11 αποκαθιστά το πρόβλημα, που δημιουργήθηκε από την έναρξη ισχύος του ΕΚΠΥ, το Νοέμβριο.

Βέβαια, τα εμπόδια που συναντούν τα  άτομα με διαβήτη δεν περιορίζονται μόνο στην παραπάνω ασάφεια του ΕΚΠΥ. Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο άρθρο του Virus.com.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρ. Δαραμήλας ανέφερε ότι η παράλειψη ενεργοποίησης της πρόβλεψης για απαλλαγή από τη συμμετοχή 15% για παρακλινικές εξετάσεις έχει προσθέσει επιπλέον επιβαρύνσεις στα άτομα με διαβήτη.

Επί της ουσίας το μόνο που χρειάζεται είναι να ενεργοποιήσει την απαλλαγή η ΗΔΙΚΑ στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πέρα από τη διόρθωση των λαθών, ο κ. Δαραμήλας διεκδικεί εκ μέρους των ατόμων με διαβήτη την επιστροφή των ποσών που καταβλήθηκαν σε συμμετοχή τόσο για τα αναλώσιμα υλικά, όσο και για τις παρακλινικές εξετάσεις.

Η Τροποποιήση ΕΚΠΥ

 

Η Επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο Υπουργείο Υγείας.

Επιστολή με θέμα: «Εφαρμογή του άρθρου 6 και της παρ. 4, περ. ε του άρθρου 47 του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ)» απέστειλε στον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, και στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Με επιστολή της  ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, της 15ης Μαρτίου 2019, προς το Υπουργείο Υγείας με θέμα: «Εφαρμογή του άρθρου 6 και της παρ. 4, περ. ε του άρθρου 47 του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ)» ενημερώνει σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει.

Στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ενημερώνει τους Υπουργούς ότι, ακόμη και σήμερα, 15 Μαρτίου 2019, ένα επιπλέον άρθρο του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) δεν έχει εφαρμοστεί, ενώ αναμένεται ακόμη η εφαρμογή της απόφασης του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ για την απαλλαγή της συμμετοχής στα αναλώσιμα του Διαβήτη (ταινίες μέτρησης, σκαριφιστήρες) των ανθρώπων που έχουν Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και βρίσκονται σε φαρμακευτική αγωγή με δισκία ή άλλο ενέσιμο σκεύασμα εκτός ινσουλίνης.

«Παρά το γεγονός ότι από 1η Νοεμβρίου ο νέος ΕΚΠΥ είναι “νόμος” και ενώ έχουν περάσει ήδη πέντε μήνες, πολλά από όσα προβλέπει δεν εφαρμόζονται και οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν “παράνομη” συμμετοχή» αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και προσθέτει: «Απαιτούμε την άμεση δημοσίευση του ΦΕΚ για την απαλλαγή της επιβολής του «παράνομου» ποσοστού συμμετοχής 25% στα αναλώσιμα υλικά. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στην παράγραφο 8 του άρθρου 6 («ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ») του ΕΚΠΥ, όπως ήδη σας έχει ενημερώσει ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, κ. Γρηγόριος Λεοντόπουλος, απαιτούμε την άμεση παρέμβασή σας για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Κύριοι Υπουργοί, 

Απαραίτητο είναι να μεριμνήσετε για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, τόσο για τα αναλώσιμα υλικά, όσο και για τις παρακλινικές εξετάσεις. Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη, εφόσον σε κάθε συνταγή αναγράφεται το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίησή της είναι η θετική σας βούληση και αυτήν τη βούληση επικαλούμαστε για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας».

Η επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

 

Πηγή: glikos-planitis.gr,   virus.com.gr

Μοιραστείτε το: