ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗΝΕΑ

Έλληνας επιστήμονας δείχνει ότι η άσκηση αντιστρέφει τις βλαβερές επιδράσεις της καθιστικής ζωής

Η καθιστική ζωή είναι πλέον επιβεβαιωμένο πως δημιουργεί προβλήματα υγείας και μάλιστα χρόνιες νόσους, κάποιες εκ των οποίων αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού εμφράγματος και πρόωρου θανάτου. Υπάρχει όμως και η θετική πλευρά των πραγμάτων. Μία πρόσφατη έρευνα από την Αυστραλία με κύριο ερευνητή έναν Έλληνα της διασποράς, αποδεικνύει ότι η σωματική άσκηση έχει τη δυνατότητα να αντισταθμίσει σε σημαντικό βαθμό τις βλαβερές επιδράσεις της καθιστικής ζωής στην υγείας μας.

Η ερευνητική, λοιπόν, ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Σταματάκη από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, δημοσίευσαν τα χρήσιμα αποτελέσματά τους στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology. Σε αυτά αναφέρεται πως η ομάδα ανέλυσε στοιχεία 150.000 ανδρών και γυναικών άνω των 45 ετών για 9 χρόνια. Τα στοιχεία αφορούσαν ανάμεσα σε άλλα το πόσες ώρες την ημέρα κάθονταν, πόσο περπατούσαν, τις ώρες ορθοστασίας, άσκησης και του ύπνου.

Τα συμπεράσματά τους αρχικά επιβεβαιώνουν ότι η καθιστική ζωή για πάνω από 6 ώρες συνδέεται με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων και πρόωρου θανάτου από διάφορες αιτίες. Όμως, το ενδιαφέρον είναι πως αυτό ίσχυε για όσους δεν ασκούνταν επαρκώς.

Η γυμναστική για 150 λεπτά την εβδομάδα αντιστάθμισε και εξαφάνισε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, στις περιπτώσεις που η καθιστική στάση ήταν μέχρι και για 8 ώρες την ημέρα. Όταν οι ώρες ήταν περισσότερες τα αποτελέσματα δεν ήταν τα ίδια.

«Τα ευρήματα μας υποστηρίζουν τις προσπάθειες να ενισχυθεί η σωματική δραστηριότητα σε εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που κάθονται πολύ για οποιονδήποτε λόγο. Για όσους δεν ασκούνται, απλώς η μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής δεν είναι αρκετή για μια καλύτερη υγεία», δήλωσε ο Σταματάκης. Μάλιστα, ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως ο ύπνος και η ορθοστασία δεν αντιστρέφουν ούτε στο ελάχιστο τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής, αλλά μόνο η σωματική άσκηση έχει αυτή την ιδιότητα.

Ο Έλληνας επικεφαλής της έρευνας, ο Εμμανουήλ Σταματάκης, είναι ένας πολλά υποσχόμενος επιστήμονας και καθηγητής, ο οποίος έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με αντικείμενο τη σχέση σωματικής άσκησης και υγείας.

 

 

Πηγή: enallaktikidrasi.com

 

Μοιραστείτε το: