ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑ

Ελληνική μελέτη συγκρίνει το συμβατικό τσιγάρο με τα προϊόντα θέρμανσης καπνού

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη δισλιπιδαιμία

Στο πλαίσιο της Επιστημονικής Εκδήλωσης «Αθηναϊκές Ημέρες Λιπιδιολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου» οργανώθηκε συνέντευξη τύπου, όπου συζητήθηκαν και οι νεότερες οδηγίες για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας.

«Τα επιστημονικά δεδομένα που αποκτήσαμε τα τελευταία χρόνια έδειξαν πως δεν υπάρχει χαμηλότερο όριο ασφαλείας στη χαμηλή LDL, αλλά το όφελος από την μείωση των καρδιαγγειακών συμβάντων μεγαλώνει όσο η LDL πέφτει πιο χαμηλά. Το όσο πιο χαμηλά, τόσο πιο καλά, επιβεβαιώνεται συστηματικά σε κάθε καινούργια μελέτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Ρίχτερ, Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής, Ευρωκλινική, Μέλος ΔΣ ΕΕΛΙΑ.

 

Αντιδιαβητικά φάρμακα και καρδιαγγειακά επεισόδια

Στη συνέντευξη τύπου συζητήθηκαν και οι επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη τόσο στην καρδιακή ανεπάρκεια όσο και στα καρδιαγγειακά επεισόδια.

«Τα τελευταία χρόνια, νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα, και συγκεκριμένα της κατηγορίας των SGLT-2 Αναστολέων και των αγωνιστών του υποδοχέα του GLP-1, βρέθηκε ότι μειώνουν την επίπτωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων και της εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, ακόμα ενίοτε και των θανάτων, ιδιαίτερα σε άτομα με εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο ή πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της. Έτσι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον για την μελέτη της καρδιοπροστατευτικής τους επίδρασης ακόμα και σε άτομα χωρίς διαβήτη (υπάρχουν ήδη, αρχικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση για την καρδιακή ανεπάρκεια)», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Γ.Γ. της ΕΛΛΙΑ.

 

Ελληνική μελέτη συγκρίνει το συμβατικό τσιγάρο με τα προϊόντα θέρμανσης καπνού

Σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση της αρτηριακής σκληρίας και επιβάρυνση του οξειδωτικού φορτίου προκαλεί το συμβατικό τσιγάρο σε σχέση με νέα προϊόντα θέρμανσης καπνού, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την επίδραση του προϊόντος θέρμανσης καπνού σε εξειδικευμένους δείκτες της καρδιακής λειτουργίας, της αρτηριακής σκληρίας, της ενδοθηλιακής ακεραιότητας, καθώς και σε βιοδείκτες του οξειδωτικού φορτίου και θρόμβωσης μελέτησε το Εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ.

Το Virus μίλησε με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Διευθυντή του Εργαστηρίου, στο Γενικό Νοσοκομείο «Αττικό», στο περιθώριο συνέντευξης τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδολογίας, Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου (ΕΕΛΙΑ).

  • Κ. Οικονομίδη, ποια ήταν τα αποτελέσματα της μελέτης;

Πήραμε καπνιστές, μέτριους προς βαρείς, δηλαδή με πάνω από 25 τσιγάρα την ημέρα και τους μελετήσαμε σε δύο φάσεις. Στην οξεία φάση συγκρίναμε στον ίδιο ασθενή το κάπνισμα με IQOS με το κάπνισμα συμβατικού τσιγάρου. Μελετήσαμε δείκτες αγγειακής λειτουργίας και το οξειδωτικό φορτίο του οργανισμού. Είδαμε, λοιπόν, στην οξεία φάση πώς όταν έκαναν το συμβατικό τσιγάρο υπήρχε μεγάλη βλάβη στα αγγεία και μεγάλη αύξηση του οξειδωτικού φορτίου. Αυτό δεν παρατηρήθηκε με το IQOS. Αυτούς τους ασθενείς, 70 στον αριθμό, τους παρακολουθήσαμε για ένα χρόνο όπου κάπνιζαν μόνο IQOS και είδαμε και κάποιους επιπλέον δείκτες μυοκαρδιακής λειτουργίας. Παρατηρήσαμε, λοιπόν, πως στο μήνα επάνω, συγκριτικά με τη βασική μελέτη, υπήρξε μια βελτίωση και στην καρδιακή λειτουργία και στη στεφανιαία ροή (στη ροή στα στεφανιαία αγγεία), η οποία ήταν πολύ σημαντική. Συγκριτικά, δε, με μια ομάδα ελέγχου καπνιστών, αυτή ήταν πολύ μεγάλη μεταβολή. Ενδεικτικό είναι ότι υπήρχε όφελος στο μήνα επάνω στην αγγειακή υγεία.

  • Τι σημαίνουν για τους γιατρούς αυτά τα δεδομένα;   

 Το ενδοθήλιο που καλύπτει τα αγγεία είναι το πρώτο που επηρεάζεται από τους παράγοντες κινδύνου. Αν αυτό λειτουργεί καλά δεν θα δημιουργηθεί θρόμβος και δεν θα προκληθεί έμφραγμα. Άρα το γεγονός ότι περιορίζουμε τη βλάβη του είναι πολύ σημαντικό για επόμενα επαπειλούμενα καρδιαγγειακά επεισόδια.

  • Οπότε η σύσταση είναι η αλλαγή καπνικού προϊόντος;

Ο στόχος του κάθε γιατρού είναι να διακόψει στον ασθενή του τη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. Στις ΗΠΑ έχει παρατηρηθεί, επειδή τα νέα καπνικά συστήματα είναι gadgets, να τα υιοθετούν πολλά νέα παιδιά. Υπάρχει, συνεπώς, ο κίνδυνος να υιοθετήσουν μια συνήθεια, που ενδεχομένως μπορεί και να μην υιοθετούσαν, επειδή είναι ελκυστικό σαν προϊόν. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Επιπλέον, στόχος είναι να βελτιώσουμε την καρδιαγγειακή υγεία, άρα να διακόψουμε το κάπνισμα. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμα και το IQOS περιέχει νικοτίνη, που επίσης προκαλεί μια βλάβη. Τώρα, όμως, σε κάποιους που έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να διακόψουν το κάπνισμα, με διάφορους τρόπους (γιατί έχουμε και φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος έχουμε και νικοτινικά παράγωγα) και δεν το έχουν επιτύχει είναι μια εναλλακτική λύση, γιατί τουλάχιστον δεν απελευθερώνεται μονοξείδιο, δεν απελευθερώνεται πίσσα ή βλαβερές αλδεΰδες, που συνδέονται και με καρδιαγγειακά και με καρκίνο.

  • Η έρευνα στο πεδίο σε ποιά κατεύθυνση κινείται πλέον;

Αυτό που συζητείται είναι η διενέργεια πολυκεντρικών μελετών, με τη συμμετοχή πολλών κρατών, ώστε να δούμε τα αποτελέσματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μαζί και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι ενδεχομένως, αφού θα έχουμε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων θα δούμε και συμβάματα, όπως εμφράγματα και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Πηγή: virus.com.gr

Μοιραστείτε το: