ΝΕΑ

Ένα videogame κατά της άνοιας

Επιστήμονες φιλοδοξούν να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη crowd sourced βάση δεδομένων για την πλοήγηση των ανθρώπων στον χώρο και σε καλούν να τους βοηθήσεις παίζοντας ένα παιχνίδι μέσα από το κινητό σου.

Όταν κανείς ακούει τη φράση «επιστημονική έρευνα» συνήθως του έρχονται στο μυαλό εικόνες εργαστηρίου, με ερευνητές που φορούν λευκές ρόμπες και διεξάγουν μακροχρόνια πειράματα. Πώς θα σου φαινόταν ωστόσο η ιδέα του να πραγματοποιείται μια έρευνα εκτός των τεσσάρων τοίχων ενός εργαστηρίου, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και τάμπλετ; Εάν μάλιστα σου έλεγε κάποιος πως μπορείς και εσύ να συμβάλλεις σε αυτή την έρευνα, βοηθώντας να αντιμετωπιστεί μια από τις σοβαρότερες ασθένειες της εποχής μας, απλά παίζοντας ένα βιντεοπαιχνίδι από το κινητό σου, τι θα έλεγες;

Όλα τα παραπάνω δεν είναι ένα υποθετικό σενάριο αλλά μια πραγματικότητα, υπό τον τίτλο Sea Hero Quest, που έχει ως στόχο να συμβάλει στην έρευνα κατά της άνοιας. «Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα και νέοι, διαμαρτύρονται στην εποχή μας για συμπτώματα που σχετίζονται με τη μνήμη και τη συγκέντρωση», εξηγεί ο ψυχίατρος Αντώνιος Μούγιας. «Μια παλαιότερη μελέτη έδειξε πως ο φόβος για τα προβλήματα μνήμης είναι μεγαλύτερος από το φόβο για άλλες ασθένειες, μεγαλύτερος ακόμα και από το φόβο για τον ίδιο το θάνατο. Είναι σημαντικό να νιώθει κανείς πως παίρνει την κατάσταση της μνήμης στα χέρια του, πως βοηθάει την έρευνα για την άνοια σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται με έναν ευχάριστο και περιπετειώδη τρόπο».

Μέσα από το βιντεοπαιχνίδι λοιπόν οι επιστήμονες θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν πολύτιμα δεδομένα που υπό άλλες συνθήκες θα απαιτούσαν χρόνια έρευνας. «Είναι εντυπωσιακό ότι αν ένας από εμάς παίξει για 2 λεπτά αυτό το παιχνίδι στο κινητό ή το tablet του, οι επιστήμονες θα συγκεντρώσουν δεδομένα για την άνοια που ισοδυναμούν με 5 ώρες επιστημονικής έρευνας. Εάν 100.000 άτομα παίξουν για 2 λεπτά ο καθένας, αυτό ισοδυναμεί με περισσότερα από 50 χρόνια έρευνας! Με αυτό το παιχνίδι για καλό σκοπό, αξιοποιούμε την τεχνολογία και την καινοτομία για να συνεισφέρουμε καθοριστικά στην επιστήμη», τονίζει από την πλευρά του ο Κώστας Νεμπής, Executive Director Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την υπόθεση του παιχνιδιού, ένα αγόρι και ο ναυτικός πατέρας του έχουν ταξιδέψει σε συναρπαστικά άγνωστα μέρη και έχουν έρθει αντιμέτωποι με απίστευτα πλάσματα της θάλασσας. Όμως, ο πατέρας του νεαρού αγοριού έχει πλέον άνοια και οι αναμνήσεις του έχουν χαθεί στα κύματα. Ακολουθώντας τα χνάρια του ταξιδιού μέσα από το παιχνίδι και ανακαλύπτοντας εκ νέου τα πλάσματα της θάλασσας, κάθε συμμετέχοντας στο παιχνίδι βοηθά να σωθούν οι μνήμες του μέλλοντος.

Στο παρασκήνιο, καθώς ο παίκτης πλοηγείται σε κάθε επίπεδο του παιχνιδιού, συλλέγονται πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο πλοήγησης, χωρίς το παιχνίδι να διακόπτεται. Στο τέλος κάθε παιχνιδιού, συλλέγονται ανώνυμα δεδομένα πλοήγησης και αποστέλλονται σε μία επιστημονική βάση δεδομένων. Οι παίκτες που επιθυμούν να παρέχουν περισσότερες πληροφορίες, για να προσθέσουν αξία στα δεδομένα της έρευνας, μπορούν να δώσουν πληροφορίες για το φύλο, την ηλικία και τη χώρα διαμονής. Όλα τα στοιχεία είναι ανώνυμα και θα συλλεχθούν μόνο εφόσον τα εισάγει ο παίκτης από το μενού ρυθμίσεων.

Η ιδέα ξεκίνησε με τη λογική πως προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια και οι επιστήμονες γνωρίζουν ελάχιστα σχετικά με τα αίτια που την προκαλούν. Ωστόσο, γνωρίζουν ότι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της άνοιας είναι η απώλεια της ικανότητας χωρικής πλοήγησης. Επειδή λοιπόν η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται να μάθει περισσότερα για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου κατά την πλοήγηση, ώστε να καταλάβει τι αλλάζει ήδη από τα αρχικά στάδια της άνοιας, το Sea Hero Quest θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη crowd sourced βάση δεδομένων για την πλοήγηση των ανθρώπων στον χώρο.

Αυτή η βάση δεδομένων θα βοηθήσει τους ειδικούς να προσδιορίσουν την ικανότητα του εγκεφάλου στον προσανατολισμό/την αντίληψη του χώρου, σε μαζικό, παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο μέτρο σύγκρισης με βάση ανθρώπους που δεν έχουν άνοια. Αυτό θεωρείται ως ένα από τα βασικά βήματα για την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών εξετάσεων για τις ασθένειες που προκαλούν άνοια. Η βελτίωση της ικανότητας εντοπισμού των πρώιμων σημαδιών της άνοιας θα συμβάλει καθοριστικά στην αποτελεσματική ανάπτυξη νέων φαρμάκων και την καλύτερη διαχείρισή της. Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει ελπίδα επιβράδυνσης των επιπτώσεων του Alzheimer (της πιο κοινής μορφής της άνοιας).

Επικεφαλής της ανάπτυξης του παιχνιδιού ήταν οι Saatchi & Saatchi London και οι σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών Glitchers, για λογαριασμό της Deutsche Telekom. Στο έργο συνεργάστηκαν μεταξύ άλλων το University College London, το University of East Anglia και το Alzheimer’s Research UK. Η COSMOTE ως μέλος του Ομίλου DT, προωθεί το Sea Hero Quest στο ελληνικό κοινό, στηρίζοντας αυτή την παγκόσμια ερευνητική προσπάθεια.

«Μέχρι τώρα», συμπληρώνει ο Hilary Evans, επικεφαλής του οργανισμού Alzheimer’s Research, «αυτό το είδος των ερευνών χρειαζόταν χρόνια για να συντονιστεί και στην καλύτερη περίπτωση μας έδινε μόνο ένα στιγμιότυπο από ένα μικρό δείγμα εθελοντών. Η πρόσβαση της ερευνητικής κοινότητας σε ένα σύνολο δεδομένων, σε αυτή την κλίμακα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι η καινοτομία που μπορεί να ξεκλειδώσει την επόμενη σημαντική ανακάλυψη στο πεδίο της έρευνας για την άνοια». «Το Sea Hero Quest», καταλήγει η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ, «δεν είναι ένα ακόμη παιχνίδι ή μια δράση εταιρικής υπευθυνότητας. Είναι η απόδειξη ότι όταν η τεχνολογία βρει τον τρόπο και οι άνθρωποι το κίνητρο για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο, τότε μπορούμε όλοι μαζί να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους».

protothema.gr

Μοιραστείτε το: