ΝΕΑ

Ένα βήμα πιο κοντά για τη θεραπεία του διαβήτη

Η Johnson & Johnson ένωσε τις δυνάμεις της με την εταιρεία θεραπείας του διαβήτη ViaCyte για να επιταχύνει την ανάπτυξη μιας θεραπείας με βάση τα βλαστικά κύτταρα, όπως πρώτα ανέφερε το Associated Press. Οι εταιρείες λένε ότι πρόκειται για την πρώτη θεραπεία που έφτασε στο στάδιο των δοκιμών σε ασθενείς.

Η θεραπεία, η οποία δοκιμάζεται σ’ έναν μικρό αριθμό ασθενών με διαβήτη Τύπου 1, συνίσταται στην τοποθέτηση μιας μικρής κάψουλας κάτω απ’ το δέρμα, η οποία περιέχει κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη φτιαγμένα από εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Οι κάψουλες λειτουργούν ως τεχνητό πάγκρεας, παράγοντας ινσουλίνη σε σώματα διαβητικών που δεν μπορούν να τα παραγάγουν.

Αν το στάδιο των δοκιμών σε ανθρώπους είναι αποτελεσματικό, η θεραπεία θα μπορεί να είναι διαθέσιμη σε ασθενείς με διαβήτη Τύπου 1 σε «κάποια» χρόνια, αναφέρει το AP. Τελικά, και ασθενείς με διαβήτη Τύπου 2 θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη θεραπεία.

Για να συγκεντρώσουν τα στοιχεία ενεργητικού τους οι δύο εταιρείες, η ViaCyteεξαγόρασε την JanssenBetaLogics, εταιρεία της Jonshon & Johnson που εστιάζει στον διαβήτη, αποκτώντας έτσι αποκλειστικά δικαιώματα σε 145 πατέντες και 565 επικείμενες αιτήσεις για πατέντες. Οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν έγιναν γνωστοί.

«Για πάνω από μια δεκαετία, η BetaLogics και η ViaCyte εργάζονται ανεξάρτητα πάνω σε μια θεραπεία του διαβήτη που βασίζεται σε βλαστικά κύτταρα». ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ViaCyte, Πολ Λάικιντ. «Ανυπομονούμε να προσφέρουμε νέες, αποτελεσματικές θεραπείες γι’ αυτή τη δύσκολη πάθηση».

Μοιραστείτε το: