ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑ

Ένας στους 3 ανθρώπους με Διαβήτη Τ2 παρουσιάζει Καρδιαγγειακή νόσο

Σύμφωνα με την παγκόσμια μη παρεμβατική μελέτη CAPTURE, ένας στους 3 ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχει παρουσιάσει καρδιαγγειακή νόσο και 9 στους 10 από αυτούς είχαν αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο.

Επιπλέον, μόνο 2 στα 10 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο λαμβάνουν αντιδιαβητική θεραπεία με αποδεδειγμένα καρδιαγγειακά οφέλη.

Η μελέτη CAPTURE πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περίπου 10.000 ατόμων από 13 χώρες των 5 ηπείρων και είχε ως αντικείμενο την ανάδειξη του επιπολασμού της καρδιαγγειακής νόσου, του κινδύνου και της διαχείρισής της σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Η αξία της μελέτης, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Novo Nordisk, έγκειται στο ότι για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για την καρδιαγγειακή νόσο στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, τόσο από πρωτοβάθμιες υγειονομικές μονάδες όσο και από δευτεροβάθμιες υγειονομικές μονάδες.

Ο ερευνητής της μελέτης Dr. Ofri. Mosenzon, ο οποίος συνεργάζεται με τη Novo Nordisk και τη μονάδα διαβήτη στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah στο Ισραήλ αναφέρει πως τα ευρήματα της μελέτης CAPTURE είναι σημαντικά για όσους εμπλέκονται με τη θεραπεία ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Τα στοιχεία επισημαίνουν ότι, ενώ ο επιπολασμός της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου στον πληθυσμό του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι υψηλός, η συντριπτική πλειονότητα δεν αντιμετωπίζεται με θεραπείες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυνητικά επικίνδυνων για τη ζωή καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Πηγή: www.PharmaManage.gr

Μοιραστείτε το: