FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΕΟΠΥΥ: Φρένο στην υπερχρέωση σε ασθενείς από ιδιωτικές κλινικές

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας,

 

Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση ο  ΕΟΠΥΥ επιχειρεί να  βάλει φρένο στις υπερχρεώσεις ιδιωτικών κλινικών στους ασθενείς ασφαλισμένους του.

Το θέμα τέθηκε προς επίλυση μετά από καταγγελίες ασθενών που έβλεπαν το λογαριασμό φουσκωμένο.

Στο σχετικό κείμενο που συνυπογράφουν τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών τονίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που νοσηλεύονται σε συμβεβλημένες δομές υγείας δεν θα έχουν καμία πρόσθετη επιβάρυνση, πέρα από αυτές που προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και στη σύμβαση του εκάστοτε παρόχου με τον ΕΟΠΥΥ.

Ποιες ήταν οι εξυπνακίστικες μέθοδοι των ιδιωτικών κλινικών για την υπερχρέωση των ασφαλισμένων; Σύμφωνα με τις καταγγελίες ασφαλισμένων αρκετές ιδιωτικές κλινικές καταχώριζαν επιπρόσθετες χρεώσεις, με την αιτιολογία ότι αναβαθμίστηκε η θέση νοσηλείας του ασθενούς. Ο ασθενής όταν έρχονταν η ώρα να πάει σπίτι του καλούνταν να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη του. Και εάν το επάγγελμά του δεν ήταν λογιστής άντε να καταλάβει πως και από πού  προέκυπταν οι υπερχρεώσεις. Ποιες ήταν οι συνήθεις αιτιάσεις από μέρους των κλινικών για τον φουσκωμένο λογαριασμό; Αναβάθμιση της θέσης νοσηλείας, επιπλέον υλικά και ιατρικός εξοπλισμός.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εκάστοτε ασθενής ερχόταν αντιμέτωπος με ένα «βαρύ» λογαριασμό για τη νοσηλεία του, δίχως να μπορεί να αντικρούσει τα όσα αναφέρονται.

Υπερχρεώσεις προκύπτουν, ωστόσο, και με το πρόσχημα της χρήσης επιπλέον υλικών και ιατρικού εξοπλισμού. Και άντε τώρα να τα αντικρούσει ο ασθενής που θέλει να πάει μια ώρα αρχύτερα στο σπίτι του και να ξεχάσει την οποιαδήποτε περιπέτειά του.

Πως λύνεται το ζήτημα της προσχηματικής αναβάθμισης θέσης από την πλευρά των ιδιωτικών κλινικών σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση: Για  να καταπολεμηθεί το παραπάνω «τρικ» -με την αναβάθμιση θέσης από δω και στο εξής αναβάθμιση θέσης θα απαιτείται με γραπτό αίτημα του ασφαλισμένου – ασθενή.

Μόνο τότε θα υπάρχει έξτρα επιβάρυνση, η οποία θα αφορά μόνο τη θέση νοσηλείας. Για τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλεται ο εκάστοτε ασθενής η τιμολογιακή πολιτική θα παραμένει η ίδια.

Ο ΕΟΠΥΥ στο μεταξύ καλεί του ασφαλισμένους να προχωρούν σε καταγγελίες εφόσον έρχονται αντιμέτωποι με περιστατικά επιπλέον χρέωσης  και να αρνούνται να πληρώσουν οτιδήποτε πέρα από την προβλεπόμενη συμμετοχή τους, για διαγνωστικές εξετάσεις, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υγειονομικό υλικό.

Με νέα υπουργική  απόφαση αναφέρεται θα αντιμετωπιστεί τα φαινόμενο έξτρα χρεώσεων για άλλες παροχές που δεν συμπεριλαμβάνονται στην τωρινή ΚΥΑ.

Βέβαια εμείς απορούμε γιατί το μέχρι τώρα θεσμικό πλαίσιο έμπαζε νερά και οι ιδιωτικές κλινικές μπορούσαν να αδειάζουν τις τσέπες των ασφαλισμένων. Να λοιπόν οι ιδιωτικές κλινικές πως έχουν την άνεση να διαφημίζουν πακέτα προγραμμάτων ιατρικών εξετάσεων εκμεταλλευόμενοι την αποψίλωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από γιατρούς νοσηλευτικό προσωπικό, τραυματιοφορείς κ.λπ.

Πάντως και επειδή το βήμα έγινε καλούμε τον  κόσμο που μας διαβάζει τώρα που είναι ενήμερος να ελέγχει τον λογαριασμό και να προβαίνει σε καταγγελίες. Το γνωρίζουμε ότι πολλές φορές δεν είναι εύκολο γιατί υπάρχει και αυτή η προσωπική σχέση που αναπτύσσεται με τον γιατρό. Όσοι μπορούμε ας κάνουμε το βήμα. Και ας απευθυνθούμε και στα συλλογικά όργανα εκπροσώπησής μας.

Δεσμευόμαστε λίαν συντόμως να σας ενημερώσουμε για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στα δικαιώματα των ασθενών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Για να δυναμώσουμε τη φωνή μας.

 

Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας,

Μοιραστείτε το: