ΝΕΑ

ΕΟΠΥΥ: Ξεκινά σήμερα η διαδικασία εξόφλησης των αναλωσίμων στους φαρμακοποιούς

Τη διαδικασία εξόφλησης των αναλωσίμων υλικών προς τους φαρμακοποιούς ξεκινά από σήμερα, Παρασκευή 23 Ιουνίου, ο ΕΟΠΥΥ, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Σωτήρης Μπερσίμης το προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη 22 Ιουνίου.

Πιο ειδικά:

Για τις πληρωμές φαρμάκων η διοίκηση του Οργανισμού ενημέρωσε τον ΠΦΣ ότι έως 7 Ιουλίου θα εξοφληθούν οι απαιτήσεις των φαρμακοποιών για τον μήνα Απρίλιογεγονός που όπως επισημαίνεται από τον ΕΟΠΥΥ μειώνει τον χρόνο εξόφλησης των φαρμακοποιών σε λιγότερο από 60 ημέρες.

Σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην πληρωμή των παρόχων για αναλώσιμα υλικά η οποία εξόργισε τους φαρμακοποιούς σε σημείο να απειλούν να καταγγείλουν την σύμβαση με τον Οργανισμό. Αυτή οφείλεται σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ στο γεγονός ότι εντάχθηκαν για πρώτη φορά στη νέα διαδικασία ελέγχου τελικής εκκαθάρισης, αφήνοντας πίσω οριστικά τον λεγόμενο πρόχειρο λογιστικό έλεγχο.

Σε περίπτωση περικοπών (το ποσοστό των οποίων μέχρι σήμερα είναι μόλις στο 2,21% των οριστικοποιημένων υποβολών για υγειονομικό υλικό), οι πάροχοι έχουν τη δυνατότητα κατάθεσης ένστασης και έχει προβλεφθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα διεκπεραίωσης του σχετικού αιτήματος, σε συνεργασία με τον ΠΦΣ και τους κατά τόπους Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

«Ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός του συστήματος είναι μονόδρομος και στην προσπάθεια αυτή, ο ΠΦΣ είναι αρωγός με πνεύμα συνυπευθυνότητας. Γι’ αυτό το λόγο συμφωνήσαμε με τον Σύλλογο πριν από λίγους μήνες για τη χορήγηση ιατροτεχνολογικών υλικών από τα φαρμακεία. Ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό σε θεραπευτικούς όρους για την Υγεία των Πολιτών αλλά και σε οικονομικούς για τον Οργανισμό με περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ προϋπολογισμό» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπερσίμης σε σχετική ανακοίνωση.

Μοιραστείτε το: