FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Προνοιακό Επίδομα: Χορήγηση σε Διαβητικούς ανασφάλιστους με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω λόγω χρεών στον ΟΑΕΕ

Προνοιακό Επίδομα: Μία είδηση που θα ανακουφίσει πολλές κατηγορίες χρονίων παθήσεων μεταξύ των οποίων και τους συνανθρώπους μας με Διαβήτη τύπου 1 που έχουν βεβαιωμένο ποσοστό αναπηρίας 50%.

Ποιους αφορά η εγκύκλιος

Με πρόσφατη ρύθμιση και σχετική εγκύκλιο, οφειλέτες του ΟΑΕΕ που δεν μπορούσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να συνταξιοδοτηθούν, έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση για τη χορήγηση του προνοιακού επιδόματος. Η εγκύκλιος αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ με χρέη άνω των 20.000 ευρώ, καθώς και αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ που οφείλουν πάνω από 15.000 ευρώ και οι οποίοι δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω γήρατος μέχρι να αποπληρώσουν το χρέος τους. Το μέτρο αφορά επίσης αγρότες ασφαλισμένους στον πρώην ΟΓΑ με χρέη άνω των 4.000 ευρώ. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι ασφαλισμένοι οφειλέτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% καθώς και ινσουλινοεξαρτώμενοι με ποσοστό αναπηρίας 50% εφόσον λόγω των χρεών δεν ασφαλιστικές προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν το προνοιακό επίδομα

Το ποτήρι ήταν άδειο για συνανθρώπους μας αναπήρους και χρόνια πάσχοντες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που βρέθηκαν με μεγάλα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της οικονομικής κρίσης. Ήταν και οι αυξημένες εισφορές ειδικά για τους μικροεπαγγελματίες που εκτινάξαν τα χρέη των ασφαλισμένων στα ύψη ενώ τα τελευταία χρόνια οι μικροεπιχειρήσεις κλείναν η μία μετά την άλλη.

Ανάμεσα στους μικροελεύθερους επαγγελματίες και άτομα με αναπηρία -χρόνια πάσχοντες που μπροστά στο βραχνά της ανεργίας, η οποία χτυπά σε μεγαλύτερα ποσοστά τους χρόνια πάσχοντες, στρέφονταν και συνεχίζουν να στρέφονται στα ελεύθερα επαγγέλματα.

Άραγε ακούει κανείς;;;

ΕΣΑμεΑ, ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και όλες οι κατηγορίες αναπηρίας –χρόνιας πάθησης έθεταν προτάσεις από την αρχή της οικονομικής κρίσης για να διευθετηθεί το χρέος ανθρώπων που εκτός των οικονομικών δυσκολιών είχαν να αντιμετωπίσουν και τις πρόσθετες ανάγκες που πηγάζουν από την χρόνια πάθησή τους. Μεγαλύτερος ο βραχνάς για παθήσεις όπως ο Διαβήτης που τα κόστη για την θεραπεία και παρακολούθηση της πάθησης είναι μεγάλα.

Ολόκληρη έκθεση κατέθεσε ο Συνήγορος του Πολίτη προς τα αρμόδια Υπουργεία για το εν λόγω θέμα. Όπως όμως έχει αποδειχθεί οποιαδήποτε έκθεση του ΣτΠ δεν είναι δεσμευτική για τις κυβερνήσεις, παρόλο που οι εκθέσεις στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα.

Αν δούμε το ποτήρι μισοάδειο το σίγουρο είναι ότι με αυτή τη ρύθμιση οι συμπάσχοντες μας με χρέη στον ΟΑΕΕ δεν θα μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Από την άλλη αν θέλουμε να το δούμε μισογεμάτο το δικαίωμα χορήγησης έστω του προνοιακού επιδόματος αποτελεί μία μικρή ανάσα.

Ελπίδα για το μέλλον (;)

Η εγκύκλιος έχει ήδη κυκλοφορήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018. Σε εκείνο όμως που πρέπει να σταθούμε είναι ότι για πρώτη φορά σε μία ρύθμιση οικονομικού χαρακτήρα εντάσσονται άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και βεβαιωμένο ποσοστό αναπηρίας 50%. Έως και σήμερα οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις οικονομικού χαρακτήρα αφορούσαν τους πολίτες με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 67 % ή 80% και άνω. Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι η ρύθμιση του ΟΑΕΕ αποτελεί συνέχεια της ένταξης του Σακχαρώδη Διαβήτη στον πίνακα μονίμων αναπηριών. Με λίγα λόγια, η αναγνώριση ότι ο Διαβήτης αποτελεί μη αναστρέψιμη χρόνια πάθηση και η ένταξή του στον πίνακα μόνιμων αναπηριών και χρονίων παθήσεων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον οδηγό για τις αρμόδιες διευθύνσεις υπουργείων και όσων σχεδιάζουν μέτρα και πολιτικές για τους αναπήρους και χρόνια πάσχοντες.

Από την Ελένη Μπαρμπαλιά

Μοιραστείτε το: