ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Eπικαιροποιημένα εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης

Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας 

 

ΕΦΤΑΣΕ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΟΜΙΚΡΟΝ
ΚΙ ΕΓΩ ΓΙΑΤΡΕ ΠΟΙΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΝΑ ΚΑΝΩ ???

Αρχικά να τονίσω ότι :
αυτά τα εμβόλια είναι ΜΟΝΟ για αναμνηστική δόση, δλδ αν κάποιος ΔΕΝ ΕΧΕΙ εμβολιαστεί δεν μπορεί να κάνει αυτά τα νεα επικαιροποιημένα εμβόλια. Πρέπει λοιπον να έχει κάνει τουλαχιστον 2 δόσεις του αρχικού εμβολίου
– περιέχουν μέσα διαφορετικά “κομμάτια” mRNA από διαφορετικά στελέχη (παλαιότερα πχ δελτα και καινούργια πχ όμικρον)

ΠΟΙΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΝΑ ΚΑΝΩ

Αν δεν έχω νοσήσει καθόλου και είμαι πλήρως εμβολιασμενος, προσωπικά, μιά και φτάσαμε ένα βήμα πριν τα εμβόλια για τα τωρινά στελέχη (Ο4, Ο5) θα περίμενα να κάνω αυτό το νέο εμβόλιο με τα στελέχη που δημιουργούν τα προβλήματα αυτες τις ημερες
– Αν όμως κάποιος έχει νοσήσει το τελευταίο τρίμηνο-τετράμηνο, επειδή το πιθανότερο είναι να έχει μολυνθεί με το Ο5 (ή έστω Ο4), αφού κλείσει 4μηνες από την covid, να εμβολιαστεί με το επικαιροποιημένο για τις παραλλαγές Ο1, Ο2, ώστε να αποκτήσει ανοσια για όλα τα στελέχη όμικρον
– Αν πάλι κάποιος έχει νοσήσει από Φεβ-Μαρτ μέχρι Μάιο-Ιουν, επειδή το πιθανότερο είναι ότι είχε μολυνθεί με τα Ο1 ή Ο2 και βέβαια πλέον έχουν παρέλθει οι 3-4 μήνες (και δεν έχει κάνει πρόσφατα άλλη δόση εμβολίου για κορονοϊό), τότε να περιμένει ώστε να εμβολιαστεί τέλη Οκτ με το επικαιροποιημένο για τις τρέχουσες παραλλαγές Ο5 και Ο4

ΚΙ ΑΝ ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΕΝΩ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΡΡΩΣΤΗΣΑ ΑΠΟ Ο5 ΤΕΛΙΚΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΠΑΛΙΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ???
Μην ανησυχείτε, κανένα πρόβλημα.
Οι συστάσεις μας είναι για να έχουμε το ΜΕΓΙΣΤΟ ΟΦΕΛΟΣ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ένα εμβόλιο, οποίο κι αν είναι αυτό, δεν θα έχει επίδραση σε ΟΛΑ τα πιθανά στελέχη του κορονοϊού. Κανένα εμβόλιο δεν χάνεται.
Έχει φανεί από τις μελέτες ότι, κάνοντας πχ τώρα το επικαιροποιημένο για τις Ο1, Ο2, δημιουργείς μια ιδιαίτερα αποτελεσματική ανοσια για αυτά τα στελέχη, όπως και για τα παλαιότερα αρχικά ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ, δημιουργεί καλη και επιτυχημένη ανοσια για κάθε παραλλαγή της ΟΜΙΚΡΟΝ. Ισως όχι την τελεια αλλά σίγουρα σε πολύ καλο βαθμό ώστε να έχουμε μια επιτυχημένη προστασία !!!

ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ, Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΕΦΤΑΣΕ. ΙΔΙΩΣ ΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 60 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ, ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ.
Τον Νοέμβριο αναμένεται πιθανή έξαρση των μολύνσεων covid. Ας είμαστε θωρακισμένοι.

Και πριν τελειώσω. Αυτό το φθινόπωρο και χειμώνα, φαίνεται ότι μετά από 2 χρόνια ύφεση, ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΞΑΝΑ ΚΑΙ Η ΓΡΙΠΗ. Η νοσηρότητα στο Νότιο ημισφαίριο μας αποκάλυψε ότι η γρίπη θα δείξει τα δόντια της. Ήδη στη χώρα μας, από 1 Ιουνίου μέχρι 31 Αυγουστου, ενώ πέρσι είχαμε 0 περιστατικά γρίπης και πρόπερσι μόνο καμιά 30ριά, φέτος είχαμε ήδη 174 κρούσματα γρίπης, κυρίως Η3Ν2, μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες !!!

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΜΗΝ ΑΜΕΛΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΓΡΙΠΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΜΟΝΗ.
Δεν υπάρχει κανενας λόγος φόβου ή σκέψεων για την συγχορήγηση και του αντιγριπικού και του επικαιροποιημένου για τον κορονοϊό, ακόμα και μαζί την ίδια ημέρα !!! Θωρακιστείτε.

Νικόλαος Γεωργιάδης

Νικόλαος Γεωργιάδης

Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας 

Μοιραστείτε το: