FEATUREDΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Επιτυχής η εκδήλωση του ΣΥ.Ν.Ε.Δ στις 10 Νοεμβρίου 2018 με θέμα : “H Εκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη”

Συμπεράσματα από την εκδήλωση

Με απροσδόκητα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών στην κατάμεστη αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου  Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, με θέμα «Η Εκπαίδευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη: Το κλειδί για τον αυτοέλεγχο και την αυτορύθμιση» αφιερωμένη στον γιατρό που εισήγαγε την ομαδική εκπαίδευση ασθενών στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός αείμνηστο Χάρη Βασιλόπουλο.

 

Στην  εκδήλωση που τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ΕΕΕ-ΠΕΕ)  απεύθυναν χαιρετισμό οι  κ.κ.  Ζ. Μούσχελ Πρόεδρος ΕΕΕ –ΠΕΕ, Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΙΣΑ, η κ. Χ. Λούπα εκ μέρους του κ. Μανέ Προέδρου της Εταιρείας Μελέτης και Παθήσεων  Διαβητικού Ποδιού, Γρ. Λεοντόπουλος εκ μέρους του Προέδρου της  ΕΣΑμεΑ, Μαρία Τριανταφύλλου Γ.Γ. ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκ μέρους του Προέδρου της,. Γκόλφω Γεμιστού Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Πειραιά, ενώ χαιρετισμό έστειλε ο Πρόεδρος εκ μέρους της Ε.Δ.Ε. και του Δ.Σ. της ο  κ. Δημητριάδης ευχόμενος την επιτυχία της εκδήλωσης.

 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το έργο του Χάρη Βασιλόπουλου, ο οποίος τις γνώσεις και την εμπειρία που έλαβε για τη σημασία και το ρόλο της εκπαίδευσης στον Σ.Δ. από τον J.P.ASSAL σε εκπαιδευτικά σεμινάρια στη Γενεύη, τόλμησε να τις εφαρμόσει στον πολύπαθο χώρο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ), το οποίο υπηρέτησε από το 1986 έως και το 2015 με ιδιαίτερο ζήλο αυταπάρνηση και εθελοντική εργασία.

 

Από όλες τις ομιλίες θεραπόντων γιατρών συνεργατών φίλων, ψυχολόγων νοσηλευτών  και ασθενών του Χάρη Βασιλόπουλου τονίστηκε η σημασία της εκπαίδευσης του διαβητικού για να μπορέσει να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τον διαβήτη του και την καθημερινότητα του σε σχέση με την οικογένεια του, την εργασία του, τις προσωπικές του σχέσεις, ενώ διάχυτη ήταν η συγκίνηση στο ακροατήριο από την προβολή βίντεο, που ο ίδιος ο Χάρης Βασιλόπουλος μιλούσε με λόγια απλά και κατανοητά για το εκπαιδευτικό σύστημα που εφάρμοσε στον Ευαγγελισμό από το 1997 έως και τον θάνατό του.

 

Παραθέτουμε επιγραμματικά ορισμένα συμπεράσματα τα οποία συνάχθηκαν από την εκδήλωση:

  • Μέσω της εκπαίδευσης παρέχεται γνώση και η γνώση χαρίζει μεγαλύτερη ελευθερία.
  • Η αλματώδης εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για τη βελτίωση της ρύθμισης στους ανθρώπου που έχουν διαβήτη τύπου 1. Σημειώθηκε όμως ότι στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον το υψηλό κόστος των νέων ιατρικών τεχνολογιών δεν μπορεί να φτάσει σε όλο τον κόσμο.
  • Για το θέμα της ιατρικής τεχνολογίας παρουσιάστηκαν πλήθος μελετών, που δείχνουν τα θετικά αποτελέσματα για τη βέλτιστη ρύθμιση των διαβητικών τύπου 1.
  • Αναδείχτηκε ο ρόλος του νοσηλευτή στην διαδικασία της εκπαίδευσης του διαβητικού.
  • Αναλύθηκε και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση της τεχνικής και θεραπευτικής εκπαίδευσης αποδεικνύοντας ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών (αντλίες , νέοι μετρητές σακχάρου με συνεχή καταγραφή των τιμών γλυκόζης κ.ά) δεν αρκεί χωρίς τη θεραπευτική εκπαίδευση του διαβητικού και την υποστήριξή του από ψυχολόγους , διατροφολόγους και νοσηλευτές.
  • Σημαντικό το συμπέρασμα που δείχνει ότι ένας γιατρός γίνεται καλύτερος όταν αφήνει τον ίδιο ασθενή να μιλήσει για τον εαυτό του και την πάθησή τους. Ακούγοντας τον ασθενή έγινα καλύτερος γιατρός έλεγε ο αείμνηστος Βασιλόπουλος.

Ο Σύλλογος Νέων Ελλήνων Διαβητικών ευχαριστεί όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και σε όλους όσοι  συνέβαλλαν με ιδιαίτερο ζήλο για την αδιαμφισβήτητη επιτυχία της. Τέλος λυπηρό είναι το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έλαμψε δια της απουσίας της παρόλο που προσκλήθηκε σύσσωμη.

 

Η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και σε λίγες ημέρες θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συλλόγου www.diabeteslife.gr

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ και την ευγενική χορηγία των εταιρειών:

Medtronic, Novo Nordisk, Φαρμασέρβ Lilly, Abbott, Φύσις, ΕΨΑ

 

Γραφείο Τύπου του ΣΥΝΕΔ: Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6942701116 και  6978494029

Μοιραστείτε το: