FEATUREDΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Επιτυχής και με θετικές εντυπώσεις η Διημερίδα του ΣΥ.Δ.Α. «Ημέρες Διαβήτη 2019»

Θετικές εντυπώσεις  άφησε η διημερίδα  του ΣΥ.Δ.Α «Ημέρες Διαβήτη 2019» στις  29 και 30 Νοεμβρίου  που διοργανώθηκε στην συνεδριακή αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη.

Το κοινό  που αποτελούνταν από επαγγελματίες υγείας, ανθρώπους με διαβήτη, μέλη των οικογενειών τους και φίλους της διαβητικής κοινότητας, παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θεματικές ενότητες που πλαισίωσαν το πρόγραμμα και των δύο ημερών. Η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε για την αμεσότητα όλων των ομιλητών, που έδωσαν τη δυνατότητα στο κοινό, να ρωτήσει, να εκφέρει την άποψη του και να διευρύνει τον ορίζοντα των γνώσεων του για τον διαβήτη και κάθε τι που σχετίζεται με τη νόσο.

Η εκδήλωση, την πρώτη ημέρα 29 Νοεμβρίου 2019, άνοιξε με ένα μικρό  αφιέρωμα στη μνήμη της Ρούλας Λάγιου, Προέδρου και ψυχή του Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας – ΣΥ.Δ.Α (πρώην ΣΥ.Ν.Ε.Δ).Το αφιέρωμα στη μνήμη της αγαπημένης μας Ρούλας παρουσίασε η θεράπουσα ιατρός της και μέλος του Συλλόγου ιατρός κ. Σταυρούλα Λόντου.

Στην εκδήλωσή απεύθυναν χαιρετισμό  ο Πρόεδρος  της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ)  Καθηγητής Παθολογίας & Διαβητολόγος, που υπηρέτησε όλη τη θητεία του ως ιατρός στο δημόσιο ΕΣΥ κ. Γ. Δημητριάδης, ο  Καθηγητής Παθολογίας Διευθυντής  του Διαβητολογικού Κέντρου και Ιατρείου  για το Διαβητικό Πόδι στο νοσοκομείο « ΛαΊκό»  κ. Τεντολούρης από μέρους της ΕΜΕΔΙΠ. 

Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης και οι κ.κ. Χόρτης Κωνσταντίνος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΕΣΑμεΑ εκ μέρους του Προέδρου της ΕΣΑμεΑ κ. Ι. Βαρδακαστάνη και η κ. Γκόλφω Γεμιστού, Αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και Πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Πειραιά και Νήσων εκ μέρους του Προέδρου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Χρήστου Δαραμήλα.

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, πρώτη ημέρα της διημερίδας, θεράποντες γιατροί, πρωτοπόροι στο θέμα της εκπαίδευσης των θεραπευόμενων για τη διαχείριση του διαβήτη, οι παθολόγοι διαβητολόγοι κ.κ Μαριάννα Μπενρουμπή, Στέλλα Ηρακλειανού, η Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος κ. Μαρία Καλαρύτου και η Επισκέπτρια Υγείας κ. Χριστίνα Μαζιώτη, μίλησαν για το πρωτοποριακό πρότζεκτ «Ομάδες Θεραπευτικής Εκπαίδευσης» που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας 2000 με την υποστήριξη της ΕΔΕ και της εταιρείας Novo- Nordisk, του οποίου ιδρυτικό μέλος ήταν και ο αείμνηστος ενδοκρινολόγος Χάρης Βασιλόπουλος. 

Οι παρευρισκόμενοι γιατροί, νοσηλευτές , επισκέπτες υγείας και πάσχοντες από διαβήτη, ενημερώθηκαν για ένα πρόγραμμα που στόχο είχε να εκπαιδεύσει τους επαγγελματίες υγείας,  πως θα προσεγγίσουν από ψυχοκοινωνικής πλευράς , τον πάσχοντα  και πως θα τον εκπαιδεύσουν για να έχει τη δυνατότητα αυτοελέγχου. Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπενρουμπή το πρότζεκτ  λειτούργησε σε συνθήκες που δεν είχαν καμία σχέση με ταξίδια σε πολυτελή ξενοδοχεία και ιδανικές συνθήκες, όπως συνηθίζονταν τις εποχές προ κρίσης.  Κοινό συμπέρασμα, από τη συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ των ομιλητών και του κοινού,  είναι  το γεγονός ότι το πρότζεκτ των Ομάδων Θεραπευτικής Εκπαίδευσης στη σύγχρονη εποχή πρέπει να ξαναλειτουργήσει  με τη δυναμική που είχε στο ξεκίνημά του για να μπορέσει η επιστημονική κοινότητα  να προσφέρει το αναγκαίο εκπαιδευτικό έργο που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή.

Τις ομιλίες της δεύτερη ημέρας άνοιξε με τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών  κ. Γ. Πατούλης, ο οποίος δεσμεύτηκε από τη θέση του και ως Πρόεδρος του ΙΣΑ στη σύσφιξη των σχέσεων του ΙΣΑ με τον ΣΥ.Δ.Α. για να μπορέσουν από κοινού να προσφέρουν τα μέγιστα στην κοινότητα των διαβητικών. Τιμή για τον σύλλογο αποτέλεσε η παρουσία και ενεργός συμμετοχή του Προέδρου της ΕΔΕ κ. Γ. Δημητριάδη στις ομιλίες της εκδήλωσης και την δεύτερη ημέρα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν το Πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας οι συμμετέχοντες γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτριες υγείας, ψυχολόγοι, διατροφολόγοι και μέλη της κοινότητας διαβητικών.

Θεράποντες γιατροί μας, όπως οι κ.κ. Κ.Κρητικός και Στ. Λόντου μίλησαν για ζωτικά θέματα  που απασχολούν τους διαβητικούς στο σύνολό τους, όπως είναι το θέμα του εμβολιασμού, που εγείρει συζητήσεις στην ελληνική κοινωνία αλλά και το θέμα των προληπτικών εξετάσεων. Στο επίκεντρο της πρόληψης πρέπει να θέσουμε τον διαβητικό στην ολότητά του και να μην παραμείνουμε μόνο στη νόσο του διαβήτη και τις επιπλοκές του ανέφερε χαρακτηριστικά η Στ. Λόντου, η οποία κατατόπισε το κοινό για τις προληπτικές εξετάσεις που απαιτείται να κάνουν  οι διαβητικοί, σύμφωνα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, ανάλογα με την ηλικία και το ιατρικό οικογενειακό ιστορικό τους.

Η Καθηγήτρια Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής κ. Ευγενία Βλάχου, υπεύθυνη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Νοσηλευτών για την εξειδίκευση στον διαβήτη και οι νοσηλεύτριες κ.κ. Σμάρω Μπουλαντζέρη και Μ. Κιμουλιάτη μας μίλησαν για τον ρόλο του νοσηλευτή στην εκπαίδευση του διαβητικού και τη διαχείριση της πάθησης, ρόλο παραγνωρισμένο στο δημόσιο και ιδιωτικό σύστημα υγείας της χώρας μας. Ο νοσηλευτής και ειδικά ο εξειδικευμένος νοσηλευτής στην εκπαίδευση του διαβητικού   απαιτείται να λάβει τη θέση που πρέπει και  του αξίζει,  όπως συμβαίνει δεκαετίες τώρα σε ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης όπως είναι η Αγγλία η Φιλανδία κ.α.

Για τις  νέες τεχνολογίες και την  απαραίτητη εκπαίδευση του πάσχοντα διαβητικού για τη σωστή χρήση τους μίλησε, εκ μέρους της εταιρείας Abbot που αποτέλεσε χορηγό της εκδήλωσης ο ιατρός Παθολόγος κ. Ι. Ντούπης.

Ο κ. Νίκος Καραπάνος μίλησε στο κοινό για την ίδρυση και λειτουργία του Diabetes Shop της εταιρείας Mendtronic, χορηγού της εκδήλωσης,  και των εκπαιδευτικών work shop που έχουν σκοπό να βοηθήσουν στη βελτίωση της ρύθμισης των χρηστών αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης αλλά και των διαβητικών που ρυθμίζονται μέσω του πολλαπλού σχήματος ενέσεων ισνουλίνης.

Σημαντικές προσωπικότητες της κοινότητας των διαβητικών, με την παρουσία τους και τις ομιλίες τους άνοιξαν ζωτικά  θέματα προς συζήτηση. Η Σοφία Πιτσικάλη, η γνωστή μας Sofia Sofeto, με τη διατροφολόγο κ. Απέργη έδωσαν πολύτιμες συμβουλές για ένα νέο τρόπο μαγειρέματος στον ατμό με σκοπό τη διατήρηση της διατροφικής αξίας των παραγομένων υλικών, συζήτηση που συντόνισε το ενεργό μέλος του (ΣΥ.Δ.Α.)  Σοφία Κατσάτος (Sofia Katsatos)  κηδεμόνα της Sugar, του πρώτου Diabetes Alert Dog στην Ελλάδα. Η παρασκευή μερέντας, με γευστικά υγιεινά υλικά στην κουζίνα μας, από τη Σοφία Κατσάτος, με την καθοδήγηση της Σοφίας Πιτσικάλη, ενθουσίασαν το κοινό που είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τη γευστικότατη μερέντα.

Ξεχωριστής σημασίας, η θεματική ενότητα «Οικογένεια και Διαβήτης» με ομιλήτριες τις κ.κ. Βάνα Κουτσουδάκη, Μαρία Λαγού, Σοφία Πιτσικάλη, και Σμάρω Μπουλαζέρη, μητέρες παιδιών με διαβήτη που έχουν και οι ίδιες διαβήτη, όπου συζητήθηκαν καίρια θέματα όπως είναι η ψυχολογία των γονιών που έχουνε παιδί με διαβήτη, η αντιμετώπιση της κοινωνίας  προς τους πάσχοντες κτλ. Τη συζήτηση, συντόνισε προσφέροντας την πολύτιμη εμπειρία της από τις εκπαιδευτικές ομάδες του Ευαγγελισμού, η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια κ. Αμαλία Ατσαλάκη, επί πολλά έτη συνεργάτης του αείμνηστου ενδοκρινολόγου Χάρη Βασιλόπουλου.  

H εκδήλωση έκλεισε με τις ενδιαφέρουσες ομιλίες του ιατρού Παθολόγου – Διαβητολόγου Γιάννη Τούρτα, που μας έκανε την τιμή να ταξιδέψει από την Θεσσαλονίκη, και της Ενδοκρινολόγου – Διαβητολόγου κ. Σοφία Τσιρώνα, όπου συζήτησαν με το κοινό, το ιδιαίτερα σοβαρό θέμα «Ο ρόλος του ασθενή» στη διαχείριση της πάθησής του, με τελικό συμπέρασμα ότι ο διαβητικός μπορεί να κάνει τα πάντα εφόσον είναι καλά εκπαιδευμένος.

Ο ΣΥ.Δ.Α. ευχαριστεί  όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, γιατρούς, νοσηλευτές, όλους τους επαγγελματίες υγείας, τους πάσχοντες από διαβήτη, τα μέλη των οικογενειών τους και τους φίλους που έλαβαν μέρος.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως, την οικογένεια της αγαπημένης Ρούλας Λάγιου, που τίμησε με την παρουσία της, την εκδήλωση.

Τέλος ευχαριστούμε τις εταιρείες MEDTRONIC, NOVO NORDISK, ABBOTT, MISKO, ΛOYΞ, ΓΙΩΤΗΣ, NATURA PHARM, ΦΥΣΙΣ, ΕΨΑ, ΒΙΚΟΣ  για την ευγενική τους χορηγία.

  

Μοιραστείτε το: