ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Έρχεται το εμβόλιο της NOVAVAX – Όλα όσα ξέρουμε για το πρωτεϊνικό εμβόλιο

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

ΚΑΤΑΦΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ NOVAVAX Inc. (NUVAXOVID ή NUV-CoV2373)

Είναι το 5ο εμβόλιο που παίρνει έγκριση από τον ΠΟΥ και ΕΜΑ, μετά από τα:
– Astra Zeneca = ιικού φορέα (vector)
– Pfizer = τεχνολογίας mRNA
– Moderna = τεχνολογίας mRNA
– J & J = ιικού φορέα (vector)

Ανήκει στα λεγόμενα ΠΡΩΤΕΪΝΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ, με μια σταθεροποιημένη μορφή “Πρωτεΐνης ακίδας-S” με τη χρήση τεχνολογίας νανοσωματιδιων. Έτσι η πρωτεΐνη S (με την οποία ο κορονοϊός ενώνεται και εισχωρεί στα δικά μας κύτταρα), χρησιμοποιείται έτοιμη και δεν την παρασκευάζει ο οργανισμός μας. Σε αντίθεση με τα mRNA εμβόλια που δίνουν πρώτα εντολή-συνταγή στα δικά μας κύτταρα να παράξουν την πρωτεΐνη S του ιού και μετά αναγνωρίζεται από τον οργανισμο μας ώστε να φτιάξει αντισώματα.

Το συγκεκριμένο πρωτεϊνικό Αντιγόνο που περιέχεται στο εμβόλιο Novavax (πρωτεΐνη S), αναγνωρίζεται από το ανοσοποιητικό μας που παράγει εξουδετερωτικά αντισώματα εναντίον του ιού SARS-CoV-2. Τα αντιγόνα του εμβολίου δεν μπορούν ούτε να αναπαραχθούν, ούτε να προκαλέσουν Covid-19.

Η παρασκευή του εμβολίου βασίζεται σε γνωστή, παλιά, χρησιμοποιημένη τεχνολογία δεκαετιών, όπως αυτή που φτιάχνονται τα εμβόλια γρίπης Inflexal αλλά και ηπατίτιδας, έρπητα ζωστήρα, κοκκυτη …..Βέβαια υπάρχουν διαφορές:

– αυτά τα παλιά εμβόλια χρησιμοποιούν “λιπιδικά νανοσωματίδια”(λέγονται και ιοσώματα-virosomes)
– ενώ το novavax είναι “ανασυνδιασμενα νανοσωματίδια”(recombinant nanoparticles) και περιέχουν 5mcg πρωτεΐνης-S και 50mcg ενός ενισχυτικού παράγοντα (Matrix M).

Ψιλά γράμματα βέβαια για ολους εμάς, απλά το λέω για να δηλώσω ότι πλέον κανείς από όσους αμφισβήτησαν τα νεα εμβόλια και δήλωναν ότι δεν θέλουν να το κάνουν γιατί φοβούνται, τώρα δεν έχουν καμία δικαιολογία να αρνηθούν τον εμβολιασμό τους. Επίσης αν κατηγορούσαν τα αρχικά εμβόλια ότι έγιναν πολύ γρηγορα, τώρα δεν έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται ούτε αυτό το επιχείρημα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ NOVAVAX
– χορηγείται με ένεση σε υγρή μορφή, ενδομυϊκά
– φυλάσσεται για 9-10 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου (1,7-7,5 βαθμούς) και είναι εύκολο στη μεταφορά και οικονομικό
– η συσκευασία έχει μέσα 10 δόσεις και αν ανοιχθεί πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε 6 ημερες
– χρειάζεται αρκετό χρόνο και έχει πολλά στάδια παραγωγής (για αυτό και άργησε)
– χορηγείται σε 2 δόσεις με διαφορά 21 ημερών μεταξύ τους (μερικοί προκρίνουν τις 28 ημερες)
– η ανοσια ξεκινάει μετά από 14 ημερες από τ 2η δόση
– οι μελέτες έγιναν με τη μέθοδο διπλή τυφλή (δλδ ένα γκρουπ έκανε πραγματικο εμβόλιο και ένα άλλο εικονικό-placebo αλλά ούτε οι εθελοντές ούτε οι ερευνητές ήξεραν ποιος έκανε τι). Συμμετείχαν 30.000 άτομα στο Μεξικό και 15.000 στη Βρετανία
– έδειξε αποτελεσματικότητα 90% ως προς την πρόληψη της μολυνσης και 96% στην προστασία για μέτρια και σοβαρή νόσο. Στους άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα, η προστασία από τη βαριά νόσο ήταν στο 90%
– οι παρενέργειες ήταν οι αναμενόμενες τοπικές (πόνος στο σημείο της ένεσης, πρήξιμο και ερυθρότητα) και κόπωση, πονοκέφαλος, μυαλγίες, αρθραλγιες, λιγότερο εμετοί, πυρετος κλπ για 2 ημερες
– χορηγείται σε άτομα >18 ετών. Στα παιδιά 5-12 ετών δεν είχε ικανοποιητική ανοσιακή απάντηση και θα γίνει τροποποίηση του δοσολογικου σχήματος

ΙΔΙΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ Η SANOFI ΚΑΙ Η GSK (βρίσκονται στη φάση ΙΙ) και θα χρησιμοποιηθεί και ως αναμνηστική δόση.

Προς το παρόν αναμένουμε στην Ελλάδα 168.000 δόσεις στα τέλη Φεβρουαρίου και συνολικά 474.000 δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου-Απριλίου.

ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ. ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΟΠΛΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. ΑΣ ΤΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ.

Νικόλαος ΓεωργιάδηςΓράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Μοιραστείτε το: