FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Εργασιακές άδειες για την προστασία των ευπαθών ομάδων: Νέα κραυγή αγωνίας για τους εργαζόμενους πάσχοντες από Σ.Δ.

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος Ε.Ε. ΣΥ.Δ.Α.

Δύο μήνες πέρασαν με ένα γενικευμένο lock down για την προστασία των ευπαθών ομάδων. Στις πρώτες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ,  στις ευπαθείς ομάδες εντάσσονταν και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη. Παρόλα αυτά και με πλήρη ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας οι υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν έφεραν τα πάνω κάτω στην κοινότητα των πασχόντων από Σ.Δ.

 Με τις  διατάξεις της πρώτης ΚΥΑ, που δημοσιεύεται στις 18.3.2020  (ΦΕΚ 928/ΤΒ΄), διαχωρίζουν τους ανθρώπους με Σ.Δ σε ρυθμισμένους και αρρύθμιστους. Ο όρος “αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης” ως κριτήριο για τη χορήγηση άδειας σε εργαζόμενους με Σ.Δ από την εργασία τους, προκειμένου να  προστατευτούν   από τον κορονοϊό κρίνεται αντιεπιστημονικός, με πλήρη  τεκμηρίωση από το επιστημονικό σωματείο “Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία”,  μέλη της οποίας συμμετέχουν και στην Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και γνωμοδοτούν για τα θέματα που άπτονται του Σακχαρώδη Διαβήτη. 

Εργαζόμενοι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη,, μέσα στο καθεστώς ασάφειας που δημιουργεί η πρώτη ΚΥΑ του μηνός  Μαρτίου, βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Δέχονται πιέσεις έως και εκβιασμούς από προϊσταμένους στο δημόσιο τομέα. Ακόμα και υπηρεσιακοί παράγοντες στα ΤΕΠ νοσοκομείων ερμηνεύουν τις εγκυκλίους κατά το δοκούν εκδηλώνοντας απαξιωτικές συμπεριφορές και καταγγέλουν έως και εκβιασμούς που δέχονται από τους χώρους εργασίας  για τη χρήση της άδειας τους.Τελικά ζητείται από τους εργαζόμενους που προσπαθούν να προστατευτούν από τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες!

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, ο ΣΥ.ΔΑ. και κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο που εκπροσωπεί τους πάσχοντες από Σ.Δ. ασκούν πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Αναμέναμε μέρα με την ημέρα, εβδομάδα με την εβδομάδα να ακολουθήσει νέα ΚΥΑ, η οποία θα διεύρυνε τις κατηγορίες χρονίως πασχόντων για τη χρήση της ειδικής άδειας λόγω κορονοϊού και θα διόρθωνε  τα λάθη της προηγούμενης ΚΥΑ σε ότι αφορούσε τα θέματα του διαβήτη.

Διαπιστώθηκε, όμως, όπως πολύ εύστοχα αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο δελτίο τύπού, που  εξέδωσε σχετικά με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1800ΤΒ) , η οποία δημοσιεύθηκε στις 11.5.2020   ότι, η Πολιτεία,  εφαρμόζοντας την τακτική του «μη ορατού» στην πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική κρίση, που όλοι βιώνουμε, συστηματικά, επιλέγει να αγνοεί αφενός την κραυγή αγωνίας των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους και αφετέρου τα διεθνή και ελληνικά επιστημονικά δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία οι πάσχοντες από Διαβήτη ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο νόσησης από τον νέο κορωνοϊό.

Η αντιεπιστημονικότητα του όρου “αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης“, που εμμονικά χρησιμοποιούν οι συντάκτες των τελευταίων νομοθετημάτων για την προστασία των εργαζόμενων με Σ.Δ κρίνεται, όχι από εμάς τους “πάσχοντες” (άλλωστε τι γνωρίζουμε εμείς οι πτωχοί πάσχοντες που μας αφήνουν ανεκπαίδευτους να διαχειριστουμε την πάθησή μας στην καθημερινότητα) αλλά από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, η οποία , όπως προελέχθη, πλαισιώνεται από εξειδικευμένους και διακεκριμένους επιστήμονες. Η ΕΔΕ στέλνει δύο επιστολές μέσα στο μήνα Μάρτιο, αναφέροντας και τεκμηριώνοντας επιστημονικά γιατί δεν γίνεται αποδεκτός  ο όρος «αρρύθμιστος Διαβήτης», ως κριτήριο για την ένταξη των πασχόντων στις ευπαθείς ομάδες και αυτό το κατέστησε σαφές στο Υπουργείο Υγείας με επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις της και με όλες τις απαιτούμενες επιστημονικές τεκμηριώσεις! Επί ματαίω!

Τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών με την νέα ΚΥΑ,  της 13ης Μαϊου 2020, αγνοώντας  τις θέσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, του ΣΥΔΑ και της ΕΔΕ, όχι μόνο δεν προχώρησαν στην άρση του κριτηρίου για τον αρρύθμιστο διαβήτη αλλά  ενέταξαν και ηλικιακά κριτήρια. Έτσι στις  ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον νέο κορωνοϊό συμπεριέλαβαν μόνο τους πάσχοντες άνω των 45 ετών, που έχουν «αρρύθμιστο Σακχαρώδη Διαβήτη», δηλαδή όσους έχουν «HbA1c του τελευταίου 3μήνου: 8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος >200mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές». Προσοχή αυτά αναγράφονται στην ΚΥΑ ενός υπουργείου που φροντίζει για την υγεία μας! 

Στις 15.5.2020 δημοσιεύεται νέα ΚΥΑ (ΦΕΚ 1856/ΤΒ΄΄/15.5.2020) , μέσω της οποίας αίρεται το ηλικιακό κριτήριο των 45ετών (πάλι καλά κατάλαβαν το μέγα λάθος τους). Η εμμονή, όμως, του υπουργείο υγείας περί αρρύθμιστου διαβήτη συνεχίζεται και στην  νέα διάταξη , η οποία αναφέρει τα εξής:  “Τα άτομα  με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη. Ιδίως ως προς τα άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη ως ενδεικτικές τιμές λαμβάνονται οι ακόλουθες: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: >8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος >200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία.”

Και πάλι οι συντάκτες έκαναν το θαύμα τους. Αυτή η λεξούλα “ενδεικτικά” κάνει τη διαφορά. Δεν μας διευκρινίζουν, όμως, ποιος θα αξιολογήσει αυτές τις ενδεικτικές τιμές που και πάλι είναι εκτός πραγματικότητας; Είπαμε οι κύριοι του υπουργείου διαβάζουν θεραπευτικά πρωτόκολλα που έρχονται από παράλληλα σύμπαντα.

Για να μην τα πολυλογούμε οι πιέσεις θα συνεχιστούν. Όχι για την τιμή των όπλων αλλά γιατί η ζωή μας είναι σημαντική.

Γιατί η προστασία της υγείας μας δεν χωράει παζαρέματα.

Εδώ μπορείτε να αναγνώσετε:

  1. Την τελευταία επιστολή της ΕΔΕ για το θέμα: httpHYPERLINK “https://www.ede.gr/wp-content/uploads/2020/05/1423f_%CE%A0%CE%99%CE%A3_%CE%95%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%9F%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-.pdf”s://www.ede.gr/wp-content/uploads/2020/05/1423f_%CE%A0%CE%99%CE%A3_%CE%95%CF%85%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CF%82-%CE%9F%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-.pdf
  2. Το ΦΕΚ 1865/Β΄/15.5.2020: https://www.e-nomothesia.gr/kat-ygeia/astheneies/koine-upourgike-apophase-didad-ph64-346-9011-2020.html

 

Μοιραστείτε το: