ΝΕΑ

Φάρμακο για το διαβήτη αδυνατίζει αποτελεσματικά και τους υγιείς

Ένα φάρμακο που χορηγείται ευρέως για την αντιμετώπιση του διαβήτη φαίνεται ότι αποτελεί σημαντικό όπλο και για το αδυνάτισμα. Ειδικά όταν συνδυάζεται με δίαιτα και γυμναστική, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι υγιείς εθελοντές που έκαναν δίαιτα, γυμναστική και επίσης μία ένεση με το φάρμακο την ημέρα, πριν φάνε το πρωινό τους γεύμα, έχασαν μέσα σε 12 μήνες το 8% του αρχικού σωματικού βάρους τους, με τον ένα στους τρεις να χάνει πάνω από το 10%.

Οι μειώσεις αυτές μπορούν να ελαττώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και άλλων ασθενειών, καθώς και να βελτιώσουν τον ύπνο και την ποιότητα της ζωής.

Επιπλέον, ο αριθμός των εθελοντών που πέτυχε αυτά τα αποτελέσματα ήταν τριπλάσιος έναντι μια άλλης ομάδας εθελοντών, οι οποίοι έκαναν μόνο δίαιτα και γυμναστική.

Το ενέσιμο φάρμακο, που «ξεγελάει» τον εγκέφαλο και τον κάνει να ενεργοποιεί επίμονα το αίσθημα κορεσμού της πείνας, ελάττωσε επίσης την αρτηριακή πίεση, αύξησε τα επίπεδα της «καλής» (HDL) χοληστερόλης και ρύθμισε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των εθελοντών.

Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η παχυσαρκία είναι μία σοβαρή αρρώστια που «κόβει» έως 9 χρόνια από τη ζωή και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η καρδιοπάθεια, το εγκεφαλικό και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αυτός είναι και ο λόγος που η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προσπαθεί επισταμένα να βρει τρόπους για την πρόληψη αλλά και για τη θεραπεία της.

Στη νέα μελέτη, η οποία παρουσιάσθηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO) που διεξάγεται στη Σόφια της Βουλγαρίας, επιστήμονες από 191 ερευνητικά κέντρα σε 27 χώρες του κόσμου χώρισαν 3.731 υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές σε δύο ομάδες.

Η μία ομάδα έκανε καθημερινά μία ένεση των 3 mg από το φάρμακο λιραγλουτίδη, ενώ η άλλη έπαιρνε μία ανενεργό ουσία (ομάδα ελέγχου).

Σε όλους τους εθελοντές οι ερευνητές είχαν συστήσει επίσης ένα διαιτολόγιο που παρείχε καθημερινά 500 θερμίδες λιγότερες από τις συνιστώμενες

(οι συνιστώμενες είναι κατά μέσον όρο 2.000 για τους άνδρες και 1.800 για τις γυναίκες).

Τους είχαν επίσης ζητήσει να περπατάνε με γρήγορο βήμα πέντε φορές την εβδομάδα, επί μισή ώρα την φορά.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 45 χρόνια, το μέσο σωματικό βάρος τους ήταν τα 106,2 κιλά και ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος

(ΔΜΣ – υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το βάρος με το τετράγωνο του ύψους) 38,3 kg/m2. Κανένας από τους εθελοντές δεν έπασχε από σακχαρώδη διαβήτη.

Έπειτα από 56 εβδομάδες, οι εθελοντές που έπαιρναν λιραγλουτίδη είχαν χάσει κατά μέσον όρο το 8% του αρχικού σωματικού βάρους, ενώ οι εθελοντές που έκαναν μόνο δίαιτα και γυμναστική είχαν χάσει το 2,6%.

Στην πραγματικότητα, το 64% των εθελοντών της ομάδας της λιραγλουτίδης αλλά μόνο το 27% της ομάδας ελέγχου έχασαν το τουλάχιστον 5% του αρχικού σωματικού βάρους τους.

Επιπλέον, το 33% των εθελοντών της ομάδας της λιραγλουτίδης και το 10% όσων έκαναν μόνο δίαιτα και γυμναστική έχασαν το τουλάχιστον 10% του αρχικού σωματικού βάρους τους.

Η λιραγλουτίδη δρα όπως μία ορμόνη της πείνας, που λέγεται GLP1, παράγεται από το έντερο και «ενημερώνει» τον εγκέφαλο πότε έχουμε φάει αρκετά.

Η φυσική GLP1, όμως, διασπάται μέσα σε λεπτά από την στιγμή που παράγεται, ενώ η λιραγλουτίδη παραμένει επί ώρες στον οργανισμό, ξεγελώντας τον εγκέφαλο να νομίζει πως κάποιος είναι χορτάτος.

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και η λιραγλουτίδη είχε ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες όμως ήταν στην πλειονότητά του ήπιες έως μέτριες και παροδικές.

Οι συνηθέστερες ήταν πρωινή ναυτία και έμετος. Η λιραγλουτίδη είναι προς το παρόν εγκεκριμένη στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα) για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2.

Μοιραστείτε το: