ΝΕΑΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΦΣΑ: 5μηνες θα έπρεπε να είναι οι γνωματεύσεις για τους διαβητικούς τύπου ΙΙ

Ένα σοβαρό ζήτημα θέτει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) στον ΕΟΠΥΥ σχετικά με τις αποζημιούμενες ποσότητες βελόνων ινσουλίνης, όπως διαβάζουμε στο  www.farmakeutikoskosmos.gr.

 

Σύμφωνα με τον νέο ΕΚΠΥ, οι ινσουλινοθεραπευόμενοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ δικαιούνται έως 60 βελόνες ινσουλίνης ανά μήνα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κυκλοφορούν συσκευασίες 60 τεμαχίων στην αγορά, παρά μόνο συσκευασία των 100 τεμαχίων.

 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο ΦΣΑ στη σχετική του επιστολή εκ παραδρομής ανέφερε ότι το πρόβλημα αφορά τους μη ινσουλινοεξαρτώμενους διαβητικούς ασθενείς, ωστόσο στη συνέχεια ξεκαθαρίζεται ότι αφορά τους ινσουλινοθεραπευόμενους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ.

 

Όπως επισημαίνει λοιπόν ο Σύλλογος, “αυτό σημαίνει ότι η γνωμάτευση η οποία θα εκδίδεται σε κάθε ασφαλισμένο με Σ.Δ. τύπου ΙΙ, θα πρέπει να αφορά 5μηνη διάρκεια, ώστε να δύναται σε αυτό το διάστημα να χορηγηθούν 3 συσκευασίες των 100 (ή άλλως 5×60 = 300)”.

 

Ο ΦΣΑ λοιπόν διατυπώνει το ερώτημα “αν προβλέπεται γνωμάτευση πεντάμηνης διάρκειας και αν όχι, αν οι γνωματεύσεις με 5 συσκευασίες βελονών ινσουλίνης θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ανεξάρτητα από τη διάρκεια της γνωμάτευσης που εκδίδει ο γιατρός”.

 

Ο ΦΣΑ, βεβαίως, προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να γίνει καμία περικοπή στις ήδη εκτελεσθείσες συνταγές των φαρμακοποιών, μέχρι να δοθεί απάντηση από τον Οργανισμό.

Μοιραστείτε το: