Σάββατο, 18 Αύγουστος 2018

Γάλα εκτεταμένης υδρόλυσης: Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά;

Η διεθνής μελέτη TRIGR (Trial to Reduce IDDM in the Genetically at Risk Study) διερεύνησε αν το γάλα εκτεταμένης υδρόλυσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά.

Ο Διαβήτης τύπου 1 είναι ένα χρόνιο νόσημα που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Μία ασυμπτωματική περίοδος προηγείται της εμφάνισης της νόσου κατά την οποία εμφανίζονται στην κυκλοφορία αυτοαντισώματα ως δείκτης της αυτοανοσίας ενάντια στα β-κύτταρα.

Η επίπτωση του Διαβήτη τύπου 1 αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς στη Β. Αμερική και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και ολοένα και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν ότι αυτοανοσία ενάντια στα β-κύτταρα ξεκινά σε πολύ νεαρή ηλικία

Για το λόγο αυτό η πρωτογενής πρόληψη του Διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να ξεκινά κατά τη βρεφική ηλικία. Κάποιες επιδημιολογικές μελέτες προτείνουν ότι η έκθεση στις πρωτεΐνες κατά τη βρεφική ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 1 σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα. Έτσι λοιπόν, η διεθνής μελέτη TRIGR (Trial to Reduce IDDM in the Genetically at Risk Study) διερεύνησε αν η χορήγηση γάλακτος εκτεταμένης υδρόλυσης μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά.

Η μελέτη

Πρόκειται για μία διεθνή διπλά-τυφλή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη σε 2159 βρέφη από 15 χώρες με γενετική προδιάθεση και έναν συγγενή πρώτου βαθμού με Διαβήτη τύπου 1. Οι συμμετέχοντες διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες κι έλαβαν συμβατική φόρμουλα γάλακτος ή φόρμουλα γάλακτος εκτεταμένης υδρόλυσης. Η ελάχιστη διάρκεια έκθεσης στις δύο διαφορετικές φόρμουλες ήταν 60 ημέρες μεταξύ των 6 και 8 πρώτων μηνών της ζωής. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν η διάγνωση του Διαβήτη τύπου 1 σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αποτελέσματα

Από τα 2159 νεογνά (1021 θηλυκά και 1138 αρσενικά) που στρατολογήθηκαν στη μελέτη, τα 1744 ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για περίπου 11.5 έτη. Ο απόλυτος κίνδυνος για την εμφάνιση Διαβήτη τύπου 1 ήταν 8,4% για την ομάδα που έλαβε το γάλα εκτεταμένης υδρόλυσης και 7,6% για την ομάδα που λάμβανε το συμβατικό σκεύασμα. Η μέση ηλικία διάγνωσης του Διαβήτη τύπου 1 ήταν παρόμοια για τις δύο ομάδες, δηλαδή 6 έτη για την ομάδα φόρμουλας εκτεταμένης υδρόλυσης και 5,8 έτη για την ομάδα συμβατικής φόρμουλας.

Συμπεράσματα για τον επαγγελματία διαιτολόγο

Η χρήση γάλακτος εκτεταμένης υδρόλυσης σε βρέφη γενετικά προδιατεθειμένα σε Διαβήτη τύπου 1 δε φαίνεται να μειώνει την επίπτωσή του στην παιδική ηλικία σε σχέση με τη χρήση συμβατικής φόρμουλας.

Από το mednutrition.gr και την Ευσταθία Παπαδά, Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, MSc, Ph.D.(cand)

Αφήστε μια απάντηση