FEATUREDΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί η ψυχολογική υποστήριξη είναι τόσο σημαντική στη ζωή ενός Διαβητικού;

«Αρχικά έβλεπα τον Διαβήτη μου ως φίδι, αλλά τώρα τον βλέπω σαν παιδί για τον οποίο πρέπει να φροντίσω. Δεν άλλαξε τίποτα εκτός και μόνο από τις σκέψεις μου, και τα πράγματα έγιναν λίγο πιο εύκολα».

Ο personal trainer (προσωπικός προπονητής) και ο business coach (επαγγελματικός σύμβουλος) είναι ιδιότητες επαγγελματιών που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια και οι οποίοι βοηθούν τους ανθρώπους να πετύχουν τους -ανάλογους- στόχους τους.

Ο σύμβουλος ψυχικής υγείας στη ζωή ενός διαβητικού δεν απέχει και πολύ από αυτή τη προσέγγιση: Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τα εμπόδια και να οδηγήσει τη ζωή του εκεί ακριβώς που θέλει με υγεία και ευτυχία.

Ένας ποδοσφαιριστής για να πετύχει χρειάζεται κάτι παραπάνω από… manual οδηγιών. Χρειάζεται έναν προπονητή να τον εμψυχώνει, να του προσφέρει προοπτική και βαθύτερη στρατηγική και προσωπικά κίνητρα για να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο προς την επιτυχία.

Ο Διαβήτης είναι Μαραθώνιος…

Την στιγμή λοιπόν που ο γιατρός και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας προσφέρουν γνώστη στο τι πρέπει να κάνει κάποιος και τι να μην κάνει (κανόνες)  ο σύμβουλος ψυχικής υγείας εστιάζει στο πώς νιώθει ο πάσχοντας για όλο αυτό που συμβαίνει, ποιες είναι οι βαθύτερες σκέψεις του και πώς να μην χάνει την ελπίδα και τον σκοπό του -που είναι μια καλή υγεία και μια χαρούμενη ζωή- μακροπρόθεσμα. Ο Διαβήτης άλλωστε είναι Μαραθώνιος…

«Έχω περάσει σχεδόν όλη την ενήλικη ζωή μου στο να προσέχω την υγεία μου και να διαχειρίζομαι τον τύπου 1 Διαβήτη μου» εξομολογείται η Patricia Daiker, η οποία ζει με τον Διαβήτη πάνω από 25 χρόνια, έχει εμπειρία στον Αποκατάσταση Τραύματος καθώς και  15χρονη εμπειρία executive management στον χώρο της υγείας. Η ίδια πιστεύει ότι οι πάσχοντες χρειάζονται κάτι περισσότερο από την εκπαίδευση για να αλλάξουν τον τρόπο της ζωής τους, ενώ ως σύμβουλος ψυχικής υγείας για θέματα που αφορούν τον Διαβήτη και ως blogger, η αποστολή της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν μαζί του να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να ξεπεράσουν την απογοήτευση που νιώθουν αλλάζοντας τον τρόπο αντιμετώπισης και τις στρατηγικές διαχείρισης.

Η γνώση έρχεται δεύτερη, καθώς προηγείται η ψυχολογική κινητοποίηση, η θέληση και η δύναμη

«Αν κάνατε συνέντευξη για δουλειά σε έναν υποψήφιο υπάλληλο ο οποίος ήταν αδιάφορος, απογοητευμένος, λυπημένος ή θυμωμένος, το πιο πιθανό είναι οι προσδοκίες σας για την πρόσληψή του να έπεφταν στο κενό. Η αλήθεια είναι ότι δεν θα προσλαμβάνατε έναν τέτοιο άνθρωπο γιατί δεν μπορείς να περιμένεις μια καλή απόδοση από έναν άνθρωπο χωρίς κίνητρα.

Κάθε μέρα όμως, οι γιατροί και οι φροντιστές υγείας περιμένουν από εμάς να παίζουμε καθημερινά το παιχνίδι του Διαβήτη, για το υπόλοιπο της ζωής μας. Και να το κάνουμε και τέλεια! Εστιάζουν στη γνώση, διότι εάν κατανοήσουμε τους κινδύνους, θα αλλάξουμε και θα τα κάνουμε όλα σωστά, έτσι δεν είναι; Αν αυτό ήταν αλήθεια, οι καπνιστές δεν θα κάπνιζαν, όλοι θα δουλεύαμε κάθε μέρα και τα fast food θα έκλειναν.

Η αλήθεια είναι ότι κάνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι θα μας κρατήσει μακριά από τον πόνο και τη στενοχώρια και θα μας οδηγήσει στην χαρά και την ευχαρίστηση. Και μπορεί η επιθυμία και ο φόβος να μας κινητοποιούν αρχικά, αλλά και οι δύο τελικά φθείρονται. Και όπως συνήθως συμβαίνει, μπαίνουμε στη αγαπημένη ασφαλή ρουτίνα μας, όπου αισθανόμαστε ασφάλεια και ζεστασιά: Το φαγητό που αγαπάμε, τον άνετο καναπέ μας, την ταβανοθεραπεία μας, το άραγμα με έναν φίλο που μπορεί να μας ανεχτεί ή να μας κάνει να νιώθουμε καλά. Οτιδήποτε μας κρατά μακριά από τα προβλήματά μας. Μπορεί όμως αυτή η απόσταση από τα προβλήματα να μας κάνει να νιώθουμε καλά για λίγο, χάνουμε όμως όλο το νόημα της ζωής.

Αφού λοιπόν ο φόβος και η θέληση δεν λειτουργούν, τότε τι;

Ο ευκολότερος τρόπος να αλλάξει κάποιος συμπεριφορά είναι με το να αλλάξει αυτό που πιστεύει ότι είναι αληθινό. Έτσι, το πρώτο βήμα είναι να ψάχνουμε κάτω από τις πεποιθήσεις και τις απογοητεύσεις μας για να δούμε τι μπορεί να μας δώσει κίνητρα. Αυτή η διαδικασία είναι μια συνεργατική προσπάθεια και χρειάζεται να αντικρύσουμε στα «ίσια» τους φόβους μας και να δούμε τι έχουν να μας πουν. Μερικές φορές οι απαντήσεις είναι ακριβώς μπροστά μας αλλά δεν μπορούμε να τις δούμε.

Ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας μπορεί να μας βοηθήσει να την δούμε πίσω από τους φόβους μας και έτσι να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Και άπαξ και το καταφέρει αυτό κάποιος, δεν υπάρχει γυρισμός…Τα πράγματα άλλωστε δεν αλλάζουν… αλλάζει όμως ο τρόπος που εμείς τα βλέπουμε…

Μια φορά παρακολούθησα μια εκπαιδευτική συνεδρία κατά την οποία μας έδειξαν το σήμα της FedEx. Ο εκπαιδευτής μας επεσήμανε ότι υπάρχει ένα βέλος μεταξύ του E και του X. Είχα δει το σημάδι εκατομμύρια φορές, αλλά ποτέ δεν παρατήρησα το βέλος. Σήμερα βλέπω πάντα το βέλος γιατί, πολύ απλά, δεν μπορώ να μην το δω.

Είχα λοιπόν την ίδια εμπειρία με τον Διαβήτη μου. Αρχικά τον έβλεπα ως φίδι, αλλά τώρα το βλέπω σαν παιδί για τον οποίο πρέπει να φροντίσω. Δεν άλλαξε τίποτα εκτός και μόνο από τις σκέψεις μου, και τα πράγματα έγιναν λίγο πιο εύκολα.  Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τις σκέψεις που τους κρατούν πίσω ή ότι οι ίδιοι σαμποτάρουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Η συνειδητοποίηση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο, τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούμε εμείς μέσα σε αυτόν αλλά και τι πιστεύουμε γι ‘αυτό.

Ποιος λοιπόν χρειάζεται έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας;

Όποιος σκέφτεται: «Μισώ τον Διαβήτη μου», «Θέλω να ξεφύγω από αυτή την ανυπόφορη κατάσταση», «Δεν θα βρω κάποιον που να με αγαπάει με τον Διαβήτη», «Αυτό είναι πάρα πολύ σκληρό» ή «Είμαι διαρκώς τόσο πολύ κουρασμένος».

Αναγνωρίζετε κάποιον;

Ήμουν σε αυτή τη θέση και είχα κάθε μέρα μία από αυτές τις σκέψεις. Το ξέρω. Αλλά αυτό δεν είναι ζωή. Δεν χρειάζεται να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας και να αισθάνεστε παγιδευμένοι και απογοητευμένοι. Το έχετε ήδη μέσα σας από αυτό που πιστεύετε και από το τι θεωρείτε ως την αλήθεια σας.

Τι γίνεται όταν η ανακούφιση ήταν τόσο εύκολη όσο σαν να παρατηρούσατε ένα βέλος σε ένα λογότυπο;

Σίγουρα, υπάρχουν θέματα για να δουλέψετε, αλλά εάν είστε έτοιμοι και πρόθυμοι, μεγάλες αλλαγές μπορούν να συμβούν στη ζωή σας. Ίσως το μόνο που χρειάζεται να είναι ένας άνθρωπος για να αλλάξετε μαζί του το παιχνίδι…».

Μοιραστείτε το: