ΔΙΑΤΡΟΦΗΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Η αξία του σωστού ιατρικού ιστορικού

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης

Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας 

Είναι συχνό το φαινόμενο να έρχονται ασθενείς στο ιατρείο και να παραπονούνται ότι ”τελευταία αισθάνομαι συνεχώς χάλια”. Με τη λέξη χάλια οι ίδιοι συμπεριλαμβάνουν μια πληθώρα συμπτωμάτων τα οποία καλείται ο γιατρός να αποκρυπτογραφήσει ώστε να καταλήξει στη διάγνωση και να προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπεία.
Εδώ λοιπόν κρύβεται η έννοια του ΚΑΛΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ που πρέπει να πάρει ο γιατρός, να ”ψαρέψει” από τον ασθενή του στοιχεία που ίσως εκείνος δεν δίνει και τόση σημασία, να αφιερώσει χρόνο για να μιλήσει και να εξετάσει, να μάθει ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
Αντ΄αυτού όμως συχνά, ξεχνώντας την ιατρική μας υπόσταση στρεφώμαστε από την πρώτη στιγμή στη λύση των εργαστηριακών εξετάσεων περιμένοντας από τα αποτελέσματα να μας δώσουν με σιγουριά την διάγνωση. Σαν ώριμο φρούτο που θα πέσει στα χέρια μας. Αλλά ………, συχνά ……., δεν έρχεται. Και να και ένας καινούργιος κύκλος εξετάσεων για κάτι που δεν ελέγξαμε την πρώτη φορά. Και πάλι μπορεί να μην μας διαφωτήσουν. Και ο ασθενής μπορεί να γίνει ”μπαλάκι” σε γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων ………σε ένα ατέρμονο γαϊτανάκι μια και μπορεί να χαθεί στον κυκεώνα και την χαοτική πληθώρα των εξετάσεων.
Αβίαστα, το επόμενο συμπέρασμα είναι ότι ”έχεις άγχος” και αυτό φταίει για όλα !!! Και μπορεί να συμφωνήσει και ο ασθενής γιατί όλα αυτή η κατάσταση ότι δλδ αισθάνεται άρρωστος, τον έχει φορτώσει στα αλήθεια με άγχος.
Τα συμπτώματα όμως έχουν ξεκινήσει από άλλη αφετηρία ……..

Μου εκμυστηρεύτηκε λοιπόν πρόσφατα μια γυναίκα ασθενής, φέρνωντας μαζί της και ένα ντοσιέ με εξετάσεις που είχε κάνει τον τελευταίο μήνα, ότι είμαι ο 4ος-5ος γιατρός στη σειρά και αποφάσισε να έρθει γιατί κάποιος φίλος της είπε, ”αφού δεν έχεις έναν προσωπικό γιατρό που σε παρακολουθεί και ξέρει και το ιστορικό σου, πήγαινε και σε έναν ΠΑΘΟΛΟΓΟ, πριν πάρεις τα αντικαταθληπτικά φάρμακα που σου έχουνε συστήσει” ……!!!!

Ο φάκελος περιείχει γενικές αιματολογικές εξετάσεις, ορμονολογικό έλεγχο, ρευματολογικό έλεγχο, ΗΚΓ-Triplex καρδιάς, Υπερηχογράφημα κοιλίας, Γαστροσκόπηση-Κολονοσκόπηση, Ακτινογραφία θώρακος ……….., όλα σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι εξετάσεις είχαν γίνει από πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλησης και οι γιατροί που εκτελούσαν τις εξετάσεις (μια και για αυτό έφτανε σε αυτούς), απλά έδιναν την απάντηση ότι ο έλεγχος ήταν αρνητικός, χωρίς παθολογικά ευρήματα).
Πριν λοιπόν περάσει και από τον Ψυχίατρο, πέρασε να πει και ένα γειά στον Παθολόγο, τον λατζέρη της ιατρικής που δυστυχώς πολλοί ασθενείς δεν εκτιμούν όσο ρε παιδάκι μου έναν ”ειδικό”, όπως εδώ …… ο ρευματολόγος, ………ο καρδιολόγος, ……… ο γαστεντερολόγος, ……..ο Ψυχίατρος, ……. ή ο γιατρός της ασφαλιστικής εταιρείας ο οποίος μπορεί να είναι ακόμα και χωρίς ειδικότητα ……….!!!!!

Ήμουν ο πρώτος που προσπάθησα να απορυπτογραφήσω ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΟ ”ΧΑΛΙΑ” ΚΑΙ ΤΟ ”ΝΟΙΩΘΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΡΡΩΣΤΗ” και βρέθηκα αντιμέτωπος με έναν πραγματικό καταρράκτη από ΑΤΥΠΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ, σαν χύμα κομμάτια ενός παζλ που μπορεί να σε πιάνει απελπισία όταν τα βλέπεις, αλλά όταν αρχίζεις να τα ενώνεις ένα-ένα, αρχίζει να αποκαλύπτεται ολόκληρη η εικόνα.  Ας ξεκινήσουμε :
— ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, δλδ γιατρέ έχω μόνιμη κόπωση εδώ και καιρό, κόβωνται τα πόδια μου και με πονάνε. Και συνεχώς νυστάζω, αλλά δεν κοιμάμαι και καλά. Μάλλον επειδή αγχώνομαι …….
— ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΥΣΗ, δλδ γιατρέ το μυαλό μου είναι σαν χαμένο, δεν μπορώ να σκεφτώ καλά και δεν έχω καν διάθεση να δουλέψω. Έχω πολλούς πονοκεφάλους, ζαλάδες και συνεχώς νευριάζω. Αλλά μου φαίνεται λογικό με την κατάσταση μου και το άγχος μου ……..
— ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ δλδ γιατρέ καμιά φορά η καρδιά μου χτυπάει τρελά, παράξενα, αλλά ο καρδιολόγος δεν μου βρήκε τίποτα, μάλλον από τους σκέτους-πολλούς καφέδες είπε. Και από το άγχος μου ……….
— ΚΑΚΟΣΜΙΑ, δλδ γιατρέ μυρίζει και άσχημα το στόμα μου. Πήγα στον οδοντίατρο μου αλλά επειδή δεν βρήκε παρά ένα-δυο θεματάκια που δεν αξιολογούνται μου είπε να δω γαστρεντερολόγο γιατί αυτό καμιά φορά το κάνει η χολή και το στομάχι ………
— Ο ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ δεν βρήκε τίποτα στο υπέρηχο και στη γαστροσκόπηση και μου είπε και κάναμε και μια ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ γιατί ΤΟ ΕΝΤΕΡΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΩ (!!!!!!), ΕΧΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΨΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ Η ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ………!!! Μάλλον κι εδώ γιατρέ το άγχος μου με έχει τσακίσει ……….. για αυτό είναι σε έξαρση και η κολίτιδα. Αλλά δεν βρήκε τίποτα το παθολογικό ………!!!

Η ασθενής από τις απαντήσεις της ΗΤΑΝ ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΗ όπως βλέπετε ότι ΟΛΑ ΤΗΣ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ.
Στις επόμενες ερωτήσεις μου, ξεδιπλώθηκε όλο το κουβάρι και αρχίσαμε να βγαίνουμε από τον λαβύρινθο.
— <<από πότε έχουν αρχίσει όλα αυτά ???>>
— <<πάει καιρός, αλλά έχω αγχωθεί από τότε που ξεκίνησα τη δίαιτα για να χάσω βάρος>>
— <<ΤΙ ΔΙΑΙΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ???>>
— << ΔΕΝ ΤΡΩΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΠΟΥ ΠΑΧΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ>>
Το άλυτο πρόβλημα της ασθενούς μου, μόλις είχε βρει τη λύση του. Και η διάγνωση δεν χρειάστηκε καμία εξέταση, εκτός από ένα ΚΑΛΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ (ίσως η μόνη εξέταση που μου επιβεβαίωσε τη διάγνωση ήταν η Γενική Ούρων που συχνά οι ασθενείς ξεχνούν να μαζέψουν ούρα και δεν κάνουν και η οποία έδειχνε ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ και ΚΕΤΟΝΕΣ).

 

ΦΤΑΣΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ. ΠΟΣΟ ΚΑΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ, ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΚΑΚΟΙ. ΚΑΙ ΠΟΣΗ ΖΗΜΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΘΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΠΟΚΛΥΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΡΟΦΩΝ.

Μπορεί λοιπόν η έλλειψη υδατανθράκων να δημιουργήσει όλο αυτό το φάσμα των προβλημάτων που παρουσιαζε η ασθενής ??
Κατηγορηματικά ΝΑΙ. Σκεφτείτε ότι μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει
– Υδατάνθρακες 45-65%
– Πρωτεΐνες        10-35%
– Λίπη                  20-35%

Δηλαδή οι Υ είναι η βασική καύσιμη ύλη, αυτοί μετά τη διάσπαση τους, θα μας δώσουν την απαραίτητη ΓΛΥΚΟΖΗ, η οποία με την βοήθεια της ινσουλίνης θα περάσει στα κύτταρα μας όπου θα χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη ύλη ή θα αποθηκευτεί στο συκώτι και στους μύες ως γλυκογόνο.
Αν εμείς αποκλύσουμε από την διατροφή μας τους Υ τότε αφού αρχικά ο οργανισμός μας χρησιμοποιήσει τις εφεδρίες του γλυκογόνου (γρήγορα), αναγκαστικά για να βρει ενέργεια, στρέφεται στο λιπώδη ιστό. Η καύση του λίπους απαιτεί αρκετή κατανάλωση νερού (αφυδάτωση, δίψα) και κατά την καύση ελευθερώνονται χημικές ουσίες που λέγονται ”κετόνες” που είναι υπεύθυνες για μια σειρά από τα συμπτώματα (πχ κόπωση, μυικοί πόνοι, νευρικότητα, σύγχυση, κλπ). Δημιουργείται μια κατάσταση που λέγεται ”κέτωση” η οποία μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό μας σε μια πιο βαριά κατάσταση που λέγεται ”κετοξέωση” (διαταραχές και ηλεκτολυτών-αρρυθμίες, κοιλιακά άλγη κλπ). Για αυτό ο οργανισμός μας διώχνει τις κετόνες, από την αναπνοή (μυρίζει-κακοσμία) και από τα ούρα (πολυουρία, ξανά δίψα-αφυδάτωση, κετόνες στη γενική ούρων).
Επιπλέον ο οργανισμός προσπαθεί να συνθέσει μόνος του γλυκόζη γιατί αυτή είναι η αποκλειστική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου (η έλλειψη γλυκόζης προκαλεί πτώση νοητικής λειτουργίας, ζάλη κλπ). Έτσι μέσω μιας χημικής αντίδρασης που λέγεται γλυκονεογένεση χρησιμοποιεί πρωτεϊνες και λίπος του οργανισμού μας, αποδυναμώνοντας-καταστρέφοντας τον.
Επίσης αποκλείωντας τελείως τους Υ, αποκλείουμε αναγκαστικά από την διατροφή μαζί και τις φυτικές ίνες. Οπότε διαταράσσεται η λειτουργία του εντέρου (δυσκοιλιότητα) και κυρίως διαταράσεται η ομοιοστασία και λειτουργικότητα του μικροβιώματος μας (τα καλά μας μικρόβια) που είναι υπέυθυνα για την πέψη, την παραγωγή βιταμινών αλλά και την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος (γιατρέ μου είμαι συνέχεια άρρωστη και αισθάνομαι χάλια ……).

ΠΟΣΑ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΟΤΙ Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ  ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ, ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ (ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΩΣΤΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ)

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι Υδατάνθρακες είναι καλοί.
— ΝΑΙ λοιπόν στους ΚΑΛΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ στους λεγόμενους και ΣΥΝΘΕΤΟΥΣ, που περιέχουν μεγάλες αλυσίδες μορίων σακχάρων και αυτοί είναι τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το αναποφλείωτο ρύζι, το μαύρο ψωμί, κάποιοι ξηροί καρποί
— ΟΧΙ στους ΚΑΚΟΥΣ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ στους λεγόμενους και ΑΠΛΟΥΣ δλδ όχι στη ζάχαρη, τα αναψυκτικά, τα κέικ-γλυκά, πίτες-σφολιάτες του εμπορίου, σιρόπια, μαρμελάδες, γλυκά, καραμέλες, λευκό ψωμί, άσπρα μακαρόνια και άσπρο επεξεργασμένο ρύζι, σως του εμπορίου κλπ. Όλοι αυτοί θα πρέπει να περιορίζονται δραστικά
— τα ΦΡΟΥΤΑ και τα ΛΑΧΑΝΙΚΑ αν και περιέχουν πιο απλούς Υδατάνθρακες, επειδή ακριβώς περιέχουν και μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών δεν συμπεριφέρονται σαν κακοί απλοί υδατάνθρακες και μπορόυμε να τα καταναλώνουμε ιδιαίτερα αν φροντίζουμε να μάθουμε σωστά τι σημαίνει Γλυκαιμικός Δείκτης (δηλαδή πόσο γρήγορα ανεβάζει το ζάχαρο μας μια τροφή) αλλά και Γλυκαιμικό Φορτίο (δηλαδή πόση ποσότητα ζάχαρης περιέχει αυτό-η ποσότητα που τρώμε).

ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν και υποστηρικτές της λεγόμενης δίαιτας χωρίς Υδατάνθρακες, αλλά θα το συζητήσουμε άλλη στιγμή.
ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΣ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ
1) την αξία του σωστού ιατρικού ιστορικού, που είναι ικανό να μας δώσει τη διάγνωση και να μας απαλάξει από πολλά προβλήματα
2) την αξία της ισορροπημένης διατροφής σαν αποτέλεσμα συνεργασίας γιατρού-ασθενούς-διαιτολόγου

Νικόλαος ΓεωργιάδηςΝικόλαος Γεωργιάδης

Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας 

Μοιραστείτε το: