ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑ

Η αύξηση του βάρους στους διαβητικούς μετά τη διακοπή του καπνίσματος δεν μειώνει τα οφέλη

Δύο νέες μελέτες δείχνουν αφενός πόσο σημαντική είναι η διακοπή του καπνίσματος στους διαβητικούς και αφετέρου ότι η αύξηση του σωματικού βάρους μετά τη διακοπή δεν μειώνει τα οφέλη για την υγεία τους.

Και οι δύο μελέτες παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που αφορά την επιδημιολογία και την πρόληψη. Στις μελέτες πήραν μέρος 10.895 άνδρες και γυναίκες με διαβήτη και οι ερευνητές ανέλυσαν τους κινδύνους και τα οφέλη.

Γενικά, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου για τον διαβήτη και τόσο ο διαβήτης όσο και το κάπνισμα είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και άλλα καρδιαγγειακά συμβάματα.

Το βασικό συμπέρασμα, στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές, είναι ότι τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος στους διαβητικούς είναι τόσο μεγάλα, που αντισταθμίζουν την μικρή αύξηση του κινδύνου, που συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, που επέρχεται μετά τη διακοπή.

Σε σύγκριση με τα άτομα με διαβήτη που συνέχισαν να καπνίζουν, ο κίνδυνος καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων δεν αυξήθηκε στα άτομα, που πήραν ακόμη και 5 κιλά μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν 34% χαμηλότερος σε άτομα, που είχαν κόψει πρόσφατα το τσιγάρο (6 ή λιγότερα χρόνια από την διακοπή) και δεν πήραν βάρος μετά τη διακοπή. Ο κίνδυνος ήταν 25% χαμηλότερος σε άτομα, που είχαν κόψει το τσιγάρο πριν από περισσότερα από 6 χρόνια και 41% χαμηλότερος σε άτομα με διαβήτη, που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

«Οι ανησυχίες για την αύξηση του σωματικού βάρους δεν θα πρέπει να εμποδίζουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση του διαβήτη», δήλωσε ο Gang Liu, επικεφαλής της μελέτης από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard.

Πηγή: https://virus.com.gr

Μοιραστείτε το: