FEATUREDΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Ημερίδα από την ΕΣΑμεΑ σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ για τους Εργαζόμενους και γονείς/κηδεμόνες παιδιών με αναπηρία/χρόνια πάθηση στο Δημόσιο Τομέα

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος Συλλόγου Διαβητικών Αθήνας

Ημερίδα με θέμα : Εργαζόμενοι με αναπηρία/χρόνια πάθηση και εργαζόμενοι γονείς/κηδεμόνες παιδιών με αναπηρία/χρόνια πάθηση στο Δημόσιο Τομέα, πραγματοποιείται από την ΕΣΑμεΑ σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ την Δευτέρα 1η Απριλίου στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ με ώρα έναρξης 10π.μ.

Μία ημερίδα ενημέρωσης και πληροφόρησης των ανθρώπων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για τα εργασιακά τους δικαιώματα σε μια εποχή που η ανεργία πλήττει τους πολίτες της χώρας μας και όχι μόνο και ως γνωστό αφορά την πλειονότητα της ευπαθούς ομάδας των αναπήρων και χρονίως πασχόντων. Αυτή λοιπόν την εποχή της διογκούμενης ανεργίας και επακόλουθα του κοινωνικού αυτοματισμού τέτοιου είδους ενημερωτικές ημερίδες αποτελούν αναγκαιότητα για τον χώρο των αναπήρων και χρονίως πασχόντων.

Την  ημερίδα αυτή είχε ανάγκη  και η κοινότητα των διαβητικών, αφού ο διαβήτης είναι γνωστό ότι αποτελεί μία σιωπηλή νόσο με πολλές αρνητικές  επιπτώσεις στην καθημερινή και επομένως εργασιακή ζωή των πασχόντων.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα εμπόδια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι γονείς/κηδεμόνες ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στον εργασιακό τους χώρο,  οι απαιτήσεις προσβασιμότητας και οι εύλογες προσαρμογές ανά κατηγορία αναπηρία καθώς και  το θεσμικό πλαίσιο προστασίας τους.

Οι Οδηγίες:   2000/43/ΕΚ περί εφαρμογής της αρχής της ίσης μεταχείρισης προσώπων ασχέτως φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής,  2000/78/ΕΚ για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία και  2014/54/ΕΕ περί μέτρων που διευκολύνουν την άσκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πλαίσιο της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων» ενσωματώθηκαν στο ν. 4436/2016 (ΦΕΚ 232, τεύχος Α΄ της 9-12-2016).

Οι δύο πρώτες  εκ των τριών οδηγιών έχει ενσωματωθεί από το έτος 2005 στο εθνικό δίκαιο της χώρας με την ψήφιση του ν. 3304/2005, μετά από σοβαρές πιέσεις που άσκησε η ΕΣΑμεΑ προς την τότε Κυβέρνηση. Η εφαρμογή αυτού του νόμου, στον οποίο για πρώτη φορά γινόταν μνεία για τις εύλογες προσαρμογές στο θεσμικό δίκαιο της χώρας  και καθορίζονταν το μέτρο της απαγόρευσης της απόλυσης για λόγους υγείας, τέθηκε στην ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη όπως και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.

Μεγάλο αγκάθι στην εφαρμογή του πρώτου αυτού θεσμικού πλαισίου που χρονολογείται το έτος  2005 αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί η έλλειψη ενημερωτικών καμπανιών από μέρους του Υπουργείου Εργασίας και Εσωτερικών προς τους ιδιώτες εργοδότες όσο και προς τις προϊσταμένες αρχές των δημοσίων φορέων και αρχών της χώρας. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι θεσμοί και νόμοι μπορεί να αλλάζουν αλλά η νοοτροπία μίας άκρως συντηρητικής κοινωνίας κα τα  αρνητικά κοινωνικά στερεότυπα που έχουν καλλιεργηθεί σε βάθος χρόνου αλλάζουν  με πολύ πιο αργούς ρυθμούς. Μεγάλο επίσης αγκάθι στην εφαρμογή της κείμενης προστατευτικής νομοθεσίας αποτελεί και η πανσπερμία αντικρούομενων ρυθμίσεων στο εθνικό δίκαιο γεγονός που δείχνει το γενικότερο αλαλούμ που επικρατεί και μας θλίβει όλους.

Την ημερίδα θα ανοίξουν με χαιρετισμό τους οι Πρόεδροι της ΑΔΕΔΥ και ΕΣΑμεΑ κ.κ. Ιωάννης Πάιδας και Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Το diabeteslife.gr αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον, μεταξύ του συνόλου των  σημαντικών ομιλητών, την ομιλία του Κώστα Μπαρτσελιώτη συνηγόρου του Πολίτη που θα παρουσιάσει τις υποθέσεις που έχει χειριστεί η ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, όπως και της κ. Μαρίας Τριανταφύλλου Γενικής Γραμματέως της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που θα μιλήσει για τους διαβητικούς και εν γένει τους χρόνια πάσχοντες.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας επισυνάπτεται στο παρόν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΑΦΙΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

 

Μοιραστείτε το: