ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ημικρανία: δεν χρειάζεται να την αντιμετωπίζεις μόνος

12 Σεπτεμβρίου Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για την Ημικρανία

«Ημικρανία: Δεν χρειάζεται να την αντιμετωπίζεις μόνος. Πάρε τις απαντήσεις που δικαιούσαι. Μάθε περισσότερα. Διαχειρίσου σωστά την ημικρανία» είναι το φετινό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για την Ημικρανία που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Σεπτεμβρίου και στην οποία από φέτος συμμετέχει ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, με ενέργειες που πραγματοποιούνται με την Αρωγή και Στήριξη του Υπουργείου Υγείας, την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την ευγενική χορηγία και υποστήριξη των εταιρειών Novartis, Specifar & RB.

Η ημικρανία είναι μια χρόνια νευρολογική ασθένεια, οι οποία εκδηλώνεται με κρίσεις έντονου πονοκεφάλου, συνήθως συνοδευόμενου από συμπτώματα όπως δυσανεξία σε φως, ήχους ή οσμές, ναυτία ή και εμετούς και ανάγκη για περιορισμό δραστηριοτήτων ή και κατάκλισης.

Η ημικρανία είναι δυνατόν να εμφανιστεί σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Σε μερικούς ανθρώπους, άνδρες ή γυναίκες, εμφανίζεται ήδη από την παιδική ήδη ηλικία. Στα κορίτσια είναι αρκετά συνηθισμένο να εμφανιστεί μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσεως τους, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί αργότερα στη ζωή μίας γυναίκας ή ενός άνδρα, ακόμη και στη μέση ηλικία ή αργότερα.

Παρότι είναι μια ασθένεια εξαιρετικά συχνή, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερο από 10% του πληθυσμού της χώρας παρουσιάζει, λιγότερο ή περισσότερο συχνά ημικρανικές κρίσεις, η ημικρανία εξακολουθεί να παραμένει χωρίς να έχει τεθεί διάγνωση στην πλειονότητα των ασθενών, ενώ και μεταξύ όσων, έχουν επισκεφθεί γιατρό και έχουν διαγνωστεί σωστά, συχνά η προτεινόμενη θεραπεία δεν ήταν επιτυχής.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που εκπόνησε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος σε περίπου 1100 ημικρανικούς ασθενείς, σχεδόν 1 στους δύο που έλαβε μια κλασσική φαρμακευτική θεραπεία για την ημικρανία, την διέκοψε λόγω είτε παρενεργειών, είτε έλλειψης αποτελεσματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δυστυχώς η ζωή των ημικρανικών ασθενών επηρεάζεται όχι μόνο  τις ημέρες των κρίσεων αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο αφού το πότε θα επέλθει η επόμενη κρίση ημικρανίας είναι κάτι που μπορεί να επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και δεν μπορεί να προβλεφθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο φόβος μίας κρίσης και των αποτελεσμάτων της να οδηγεί σε αποφυγή δραστηριοτήτων και σε προβλήματα στην κοινωνική, οικογενειακή αλλά και επαγγελματική ζωή.

Σύμφωνα και πάλι με στοιχεία από την έρευνα του Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, 15% των ημικρανικών συμπολιτών μας αντιμετώπισαν εργασιακά προβλήματα λόγω της πάθησης τους, τα οποία ποικίλαν από ανάγκη για μείωση των ωρών εργασίας ως και απώλεια εργασίας λόγω παραίτησης ή και απόλυσης. Μεταξύ των πασχόντων από χρόνια ημικρανία, όσων δηλαδή έχουν πάνω από τις μισές ημέρες του μήνα συμπτώματα ημικρανίας, το ποσοστό όσων είχαν σοβαρά επαγγελματικά προβλήματα ήταν της τάξης του 30% περίπου.

Ωστόσο, η ημικρανία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Με πρώτο βήμα και όπλο την σωστή ενημέρωση για την ασθένεια αυτή, πεδίο στο οποίο ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος έχει σκοπό να συμβάλει αποφασιστικά, οι ημικρανικοί ασθενείς έχουν πια τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πολλαπλών θεραπευτικών επιλογών, όπως κλασικές φαρμακευτικές θεραπείες, θεραπείες με συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής, με ιατρικές συσκευές αλλά και με χρήση botox, όταν αυτό ενδείκνυται. Επίσης υπάρχουν εξειδικευμένα αντι-ημικρανικά παυσίπονα, με τα οποία μπορεί να ανακοπεί με επιτυχία μια κρίση ημικρανίας που ήδη έχει ξεκινήσει.

Μια πραγματική επανάσταση όμως στη θεραπεία της ημικρανίας αναμένεται μέσα στην επόμενη διετία, με την κυκλοφορία των νέων απόλυτα εξειδικευμένων αντι-ημικρανικών θεραπειών, των μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του μορίου CGRP. Πρόκειται για φάρμακα που θα χορηγούνται με μορφή ένεσης μια φορά το μήνα ή και πιο αραιά και έτσι οι ασθενείς δεν θα χρειάζονται καθημερινή προληπτική θεραπεία. Άλλα πλεονεκτήματα τους είναι τόσο η καλή αποτελεσματικότητα, όσο και κυρίως η ασφάλεια τους, καθώς φαίνεται ότι ο απόλυτα εξειδικευμένος σχεδιασμός τους έχει οδηγήσει στο να έχουν ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό παρενεργειών.

Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης για την Ημικρανία ( 12 Σεπτεμβρίου), ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος, θα πραγματοποιήσει ενημερωτική εκδήλωση κοινού με τίτλο: « Ημικρανία: δεν χρειάζεται να την αντιμετωπίζεις μόνος», στις 14 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρες 17:30-20:00 στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων ( Ακαδημίας 50). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα δοθούν στους παρευρισκόμενους ερωτηματολόγια αξιολόγησης για την ημικρανία τα οποία ιατροί μετά το πέρας της εκδήλωσης θα τα αξιολογήσουν και τα αποτελέσματα θα σταλούν προσωπικά μέσω email.

Σχετικά με τον Σύλλογο

Ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος είναι ένας κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Ιδρύθηκε το 2017, με έδρα την Αθήνα. Απευθύνεται σε όσους πάσχουν από ημικρανία ή άλλες κεφαλαλγίες. Ο Σύλλογος έχει την υποστήριξη εξειδικευμένων νευρολόγων με πολύ μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των κεφαλαλγιών.

Είναι μέλος της PAIN ALLIANCE EUROPE,  διεθνών ενώσεων ασθενών και άλλων φορέων ελληνικών ή διεθνών, που έχουν την δυνατότητα ή την βούληση να συμβάλουν στην επίτευξη των σκοπών του. Συμπεριλαμβάνεται επίσης στο Μητρώο Διαφάνειας Συλλόγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.kefalalgies.gr και στην σελίδα του συλλόγου στο facebook

 

Μοιραστείτε το: