ΝΕΑ

Είναι ο Διαβήτης τύπου 1 (στο μωρό) αντένδειξη για θηλασμό;

Πώς μπορεί μια μαμά με μωρό με Διαβήτη να υπολογίσει την ποσότητα υδατανθράκων που αυτό λαμβάνει όταν θηλάζει;

Συχνά προτείνεται η τακτική της άντλησης προκειμένου να υπολογιστεί ο όγκος του γάλακτος της μητέρας ανά τάισμα στο μωράκι που έχει διαγνωσθεί με Διαβήτη σε τόσο τρυφερή ηλικία. Είναι γνωστό όμως ότι το θήλαστρο δεν μπορεί να «τραβήξει» όλο το γάλα που έχει το στήθος, σε αντίθεση με το βρέφος. Με αυτό τον τρόπο ίσως να υπάρχει μια γενική εικόνα του παραγόμενου γάλακτος, αλλά όχι την πραγματική.

Συστήνεται επίσης, να ζυγίζεται το παιδί πριν και μετά το τάισμα, αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι και αυτό εμπεριέχει μεγάλο ποσοστό λάθους.
Τα παρακάτω σημεία περιέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου να μην διακοπεί ο θηλασμός και να υπολογιστούν σωστά οι απαιτούμενες μονάδες ινσουλίνης για βρέφη μεγαλύτερα της ηλικίας των 6 μηνών:

•    Το ώριμο γάλα περιέχει περίπου 2.25 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 30 ml. Υπολογίστε περίπου 7 γραμμάρια ανά 100 ml (η φόρμουλα αποδίδει περίπου 9 υδατάνθρακες/100ml)

•    Σε ένα μεμονωμένο τάισμα, το βρέφος μπορεί να λάβει κατά μέσο όρο από 120 μέχρι 180 ml μητρικού γάλακτος.Συνεπώς η μέση απόκλιση δεν μπορεί αν είναι παραπάνω από 4.5 γραμμάρια υδατανθράκων, δηλαδή, ποσότητα στατιστικά ασήμαντη κατά τον υπολογισμό της δόσης ινσουλίνης. Εφόσον δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ποσότητα ακριβώς ήπιε το μωρό, κάνουμε στρογγυλοποίηση προς τα κάτω και έτσι θα έχουμε ως αποτέλεσμα την πιθανή απόκλιση των 4.5 γραμμαρίων υδατανθράκων.

•    Θυμηθείτε όμως ότι αν πρόκειται για μακρύ θηλασμό ή αν έχει μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα μεταξύ των θηλασμών, η ποσότητα του προσλαμβανόμενου γάλακτος μπορεί να φτάσει και τα 200 ml, δηλαδή περίπου 15 γραμμάρια υδατανθράκων ή ένα ισοδύναμο

•    Οι συχνοί και σύντομοι θηλασμοί δεν επηρεάζουν την ποσότητα της ινσουλίνης που πρέπει να χορηγηθεί.

*Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν τις βασικές αρχές γύρω από το θέμα του θηλασμού ενός βρέφους με Διαβήτη καισε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις οδηγίες που κάθε μητέρα έχει λάβει από τον γιατρό για το θέμα της ρύθμισης του σακχάρου του μωρού της.

Από το thehealthlab.gr και τη Μαρία Τουμπή, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο

Μοιραστείτε το: