ΝΕΑΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Κάλεσμα ΕΣΑμεΑ στους νέους Έλληνες Ευρωβουλευτές για τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία

Προτεραιότητες των ατόμων με αναπηρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ανασύσταση της Διακομματικής Ομάδας Αναπηρίας του Κοινοβουλίου

Στους νέους Έλληνες Ευρωβουλευτές απευθύνθηκε με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας (EDF), εφιστώντας τους την προσοχή στις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού και του εθνικού αναπηρικού κινήματος, καθώς και στην ανάγκη άμεσης ανασυγκρότησης της Διακομματικής Ομάδας Αναπηρίας του Ευρωκοινοβουλίου.

Αντιπροσωπεύοντας το 15% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού, τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν, όπως επισημαίνει στην επιστολή της η ΕΣΑμεΑ, να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πλήρη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της ζωής και δεν μπορούν να απολαύσουν την ανεξάρτητη διαβίωση σε ισότιμη βάση με άλλους, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα όπως στέρηση δικαιοπρακτικής ικανότητας, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, υποχρέωση παραμονής και διαβίωσης σε ιδρύματα, διακρίσεις, έλλειψη προσβασιμότητας και συνθήκες που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία και την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, τον πολιτισμό, τον ελεύθερο χρόνο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία, η ΕΣΑμεΑ και το EDF ζητά την υποστήριξη των Ευρωβουλευτών στην αποκατάσταση της Διακομματικής Ομάδας Αναπηρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αποτελεί την κινητήρια δύναμη των αναπηρικών δικαιωμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1979.

Διαβάστε παρακάτω όλη την επιστολή:

Αθήνα: 09/07/2019

ΠΡΟΣ:
Έλληνες Ευρωβουλευτές

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:


Προτεραιότητες των ατόμων με αναπηρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ανασύσταση της Διακομματικής Ομάδας Αναπηρίας του Κοινοβουλίου

Εκ μέρους της ΕΣΑμεΑ θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την εκλογή σας στη θέση του Ευρωβουλευτή.

Για πρώτη φορά, εντός της νομοθετικής περιόδου που μόλις ξεκίνησε, η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Κατά συνέπεια, τώρα είναι η ώρα αυτή η καθολική επικύρωση να μεταφραστεί σε ισχυρότερη πολιτική δράση, η οποία εν τέλει θα βελτιώσει τη ζωή των 80 εκατομμυρίων Ευρωπαίων με αναπηρία.

Αντιπροσωπεύοντας το 15% του συνολικού ευρωπαϊκού πληθυσμού, τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πλήρη συμμετοχή τους σε όλες τις πτυχές της ζωής και δεν μπορούν να απολαύσουν την ανεξάρτητη διαβίωση σε ισότιμη βάση με άλλους, όπως:

Στέρηση δικαιοπρακτικής ικανότητας, στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, υποχρεωμένοι να ζουν σε ιδρύματα, διακρίσεις, έλλειψη προσβασιμότητας και συνθήκες που εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία και την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, τον πολιτισμό, τον ελεύθερο χρόνο. Πρόκειται, για να αναφέρουμε μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία και μερικές από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ώστε να δώσει λύσεις ένα φιλόδοξο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον Δεκέμβριο του 2017, το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα υιοθέτησε ένα μανιφέστο για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019. Το έγγραφο περιγράφει τις κύριες προτεραιότητες πολιτικής που θέλουμε να ακολουθήσετε ως ευρωβουλευτής τα επόμενα χρόνια: Έναν ευρωενωσιακό προϋπολογισμό που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες μας, μια ισχυρή ευρωπαϊκή στρατηγική για την αναπηρία 2020-2030, την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού πυλώνα στην για τα κοινωνικά δικαιώματα, τη δεύτερη εξέταση της ΕΕ από την επιτροπή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και άλλες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα διασφαλίσουν μια πιο κοινωνική, χωρίς αποκλεισμούς και προσιτή ΕΕ.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προαναφερθείσες προτεραιότητες, ζητούμε θερμά την ενεργό υποστήριξή σας στην αποκατάσταση της Διακομματικής Ομάδας Αναπηρίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή η ομάδα ευρωβουλευτών αποτελεί την κινητήρια δύναμη των αναπηρικών δικαιωμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1979.

Με αυτά υπόψη, ζητάμε να  επιστήσετε την προσοχή σας στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF), το οποίο   καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δημιουργήσει μια ισχυρή διακομματική ομάδα για την Αναπηρία με ευρωβουλευτές από όλες τις χώρες και όλες τις πολιτικές ομάδες.

Ως εκ τούτου, θα χαρούμε πολύ αν γίνεται μέλος της διακομματικής ομάδας για την Αναπηρία. Εάν το αποφασίσετε, παρακαλούμε όπως γράψετε στους συναδέλφους μας στο EDFπου θα σας παράσχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες: alejandro.moledo@edf-feph.org

Ελπίζουμε να υπολογίζουμε στην υποστήριξή σας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί σας σε θέματα που αφορούν στην Αναπηρία τα επόμενα χρόνια.

 

Πηγή: glikos-planitis.gr

Μοιραστείτε το: