ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καλύτερο το πλήρες από το άπαχο γάλα για την πρόληψη του διαβήτη

Η μελέτη,  που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Circulation», καταρρίπτει την επικρατούσα άποψη ότι τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών είναι καλύτερα για την υγεία.

Κι όμως! Το πλήρες γάλα παρέχει αυξημένη προστασία από τον διαβήτη σε σχέση με τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Αμερικανοί ερευνητές από το Τμήμα Επιστήμης της Διατροφής Friedman «School of Nutrition Science» του Πανεπιστημίου Τufts ανέλυσαν αιματολογικά δείγματα περίπου τριών χιλιάδων ενηλίκων σε διάστημα 15 ετών και έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι, όσοι είχαν στο αίμα τους τρία υποπροϊόντα γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, αντιμετώπιζαν κατά μέσο όρο 46% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη.

Προσαρμόζοντας τα δεδομένα βάσει του βάρους, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα για την εκδήλωση της μεταβολικής νόσου, η συσχέτιση ανάμεσα στα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και το διαβήτη παρέμεινε σταθερή.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι, οι άνθρωποι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά παρουσιάζουν καλύτερη έκβαση στην υγεία τους από αυτούς που καταναλώνουν άπαχα γαλακτοκομικά», αναφέρει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Ντάριους Μοζαφάριαν.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Circulation», καταρρίπτει την επικρατούσα άποψη ότι τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών είναι καλύτερα για την υγεία.

Το «μαγικό» συστατικό που αποτρέπει την ανάπτυξη διαβήτη, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, φαίνεται να είναι ένα λιπαρό οξύ που εμπεριέχεται στα λιπαρά του γάλακτος, του βουτύρου και του τυριού και το οποίο ονομάζεται παλμιτολεϊκό οξύ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, τα υψηλότερα επίπεδα του παλμιτολοεϊκού οξέος συνδέονταν με καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης του αίματος και της ινσουλίνης.

Πηγή: protothema.gr

Μοιραστείτε το: