ΝΕΑΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Καμία μέριμνα για τη θεσμοθέτηση σχολικού νοσηλευτή σε βρεφικούς & παιδικούς σταθμούς

Επιστολές, τόσο στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Αλέξανδρο Χαρίτση αλλά και στην ΚΕΔΕ, απέστειλε και πάλι η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ με θέμα: «Αίτημα συνάντησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της απουσίας σχολικών νοσηλευτών από τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, όπου φοιτούν παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη».

Το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είχε τεθεί επιτακτικά και από την ΕΣΑμεΑ προς τον Υπουργό Εσωτερικών που είναι αρμόδιος για τη θεσμοθέτηση της παρουσίας σχολικού νοσηλευτή στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, δεδομένου ότι οι δήμοι της χώρας είναι αρμόδιοι για τη λειτουργία των βρεφικών και παιδικών σταθμών.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επανέρχεται στο θέμα για το οποίο είχε ενημερώσει το Υπουργείο με προηγούμενη επιστολή (Αρ. Πρωτ.: 726/18.12.2018), στην οποία, όμως, δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, προχώρησε σε ενημέρωση σχετικά με την έλλειψη μέριμνας για τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη που φοιτούν σε βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς. Μολονότι στην υποχρεωτική εκπαίδευση από το Σεπτέμβριο του 2015 μέσω του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, υπάρχει η δυνατότητα υποστήριξης του παιδιού που πάσχει από  Σακχαρώδη Διαβήτη, από Σχολικό Νοσηλευτή, κάτι ανάλογο, ατυχώς, δεν έχει προβλεφτεί για τα παιδιά των βρεφικών και παιδικών σταθμών.

«Υπενθυμίζουμε ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μία πάθηση που έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «επιδημία» του σύγχρονου κόσμου, με τα ποσοστά των ανθρώπων που εμφανίζουν Διαβήτη να αυξάνονται συνεχώς», επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και προσθέτει: «Πρόσφατη, μάλιστα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό «Diabetologia» και η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από 22 χώρες της Ευρώπης, διαπίστωσε ότι τα νέα διαγνωσμένα περιστατικά Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,4% στην Ευρώπη, κατά την τελευταία 25ετία. Οι επιστήμονες επισημαίνουν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, πως αν η τάση αυτή συνεχισθεί, τότε σε 20 χρόνια τα περιστατικά θα έχουν διπλασιασθεί.

Παρόλο που στη χώρα μας δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία των παιδιών που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, έχει παρατηρηθεί και στη χώρα μας ανάλογη αύξηση, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερα παιδιά να εμφανίζουν Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η έλλειψη των σχολικών νοσηλευτών από τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς δημιουργεί μία πληθώρα προβλημάτων, τόσο στην οικογένεια, όσο και στο ίδιο το παιδί που πάσχει. 

Σε πλείστες των περιπτώσεων και προκειμένου το παιδί να εγγραφεί σε βρεφικό ή παιδικό σταθμό, ο ένας εκ των γονέων αναγκάζεται να εγκαταλείψει την εργασία του για να παρακολουθεί και να παρέχει την απαιτούμενη βοήθεια στο παιδί, τις ώρες που αυτό παραμένει  στο  σταθμό. Ταυτόχρονα υπήρξαν και μεμονωμένα ρατσιστικά περιστατικά στα οποία παιδιά δεν έγιναν δεκτά σε βρεφικούς ή παιδικούς σταθμούς, λόγω του Σακχαρώδους Διαβήτη.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η παραπάνω κατάσταση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και μεγάλη αναστάτωση σε κάθε οικογένεια, που καλείται, πέρα από τη φροντίδα που απαιτεί καθημερινά ο Διαβήτης του παιδιού της και η διαχείρισή του, να καλύψει και τα κενά που υπάρχουν στο σχολικό περιβάλλον.

Τα κενά αυτά, που δημιουργούνται από την έλλειψη των σχολικών νοσηλευτών και τα οποία πρέπει να καλυφθούν άμεσα, στιγματίζουν τους μικρούς πάσχοντες και κάποιες φορές σε καταστάσεις υπεργλυκαιμίας ή υπογλυκαιμίας μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους!

Κύριε Υπουργέ,

 Για όλους τους παραπάνω λόγους, αιτούμαστε μία συνάντηση μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε και να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση και επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος». καταλήγει η επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Μοιραστείτε το: