FEATUREDΕΜΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καμπύλη ζαχάρου – Δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη

Γράφει ο Νικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

Ο λόγος που καταπιάνομαι με αυτό το θέμα είναι ότι πολύ συχνά ακούγονται πράγματα και θάματα σχετικά με τις τιμές της καμπύλης, πόσες μετρήσεις πρέπει να γίνονται, αν πρέπει ή όχι να υπάρχει κάποια προετοιμασία, αν χρειάζεται να γίνει, σε ποιους είναι απαραίτητο να γίνεται κλπ.

Υπάρχουν για παράδειγμα περιπτώσεις ασθενών που μου έφεραν καμπύλη με 5 μετρήσεις (!) αλλά μου είπαν ότι «έκανα και διαιτούλα γιατρέ μου τις τελευταίες ημέρες, μόνο γόπες ψητές με χόρτα χωρίς λάδι, μόνο λεμόνι»

Η εξέταση όταν γίνει σωστά, μπορεί να αποδείξει-διαγνώσει τον ΣΔ (ή το ΣΔ εγκυμοσύνης) ή την Προδιαβητική κατάσταση. (Επίσης χρησιμοποιείται στη διάγνωση της Μεγαλακρίας, μια ενδοκρινολογική νόσο που οφείλεται στην υπερέκκριση της ”αυξητικής ορμόνης”)

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

— Για 3 ημέρες (τουλάχιστον) πριν την εξέταση, ο εξεταζόμενος πρέπει να καταναλώνει άφθονους υδατάνθρακες, τουλάχιστον 200γρ υπολογισμένο υδατάνθρακα από : πατάτες, ρύζι, δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί, φρούτα, όσπρια (πχ 1 μεριδα δημητριακά – 2 φέτες ψωμί – 1 μερ.ζυμαρικά – 3 φρούτα, το λιγότερο)
— θα πρέπει να είναι νηστικός τουλάχιστον 8 ώρες πριν την εξέταση (μπορεί να πιει νερό)
— γίνεται αιμοληψία νηστικός (θεωρείται χρόνος 0)
— χορηγούνται 75γρ γλυκόζης αραιωμένα σε 1-2 ποτήρια νερό που ο εξεταζόμενος πρέπει να πιει σε 5-10 λεπτά (προσοχή να μην μείνει αδιάλυτη γλυκόζη στον πάτο του ποτηριού). (Αν ο εξεταζόμενος είναι πολύ αδύνατος <43 kg, τότε υπολογίζουμε την απαιτούμενη ποσότητα γλυκόζης 1,75γρ ανά κιλό βάρους σώματος). Για έλεγχο ΣΔ κυήσεως χορηγούμε 100γρ γλυκόζης την 24-26 εβδομάδα.
— μετά τη χορήγηση της γλυκόζης, ο εξεταζόμενος κάθεται ήρεμος χωρίς να φάει ή να πιει, χωρίς να καπνίσει, ούτε να περπατήσει
— γίνονται νέες αιμοληψίες είτε σε χρόνο 120′ για την απλή IGT, είτε 60′-120′-180′ για έλεγχο διαβήτη εγκυμοσύνης, είτε κι άλλες τιμές αν έχουν ζητηθεί από τον γιατρό για ειδικούς λόγους (πχ για μελέτη αντιδραστικής υπογλυκαιμίας ή έρευνα αντίστασης στην ινσουλίνη κλπ)

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

1) Για τον έλεγχο IGT. Στα 120 λεπτά
– <140 φυσιολογικό
– 140-200 προδιαβητης
– >200 σακχαρώδης διαβήτης
Δεν χρειάζεται καμπύλη αν το Σάκχαρο νηστείας είναι 2 φορές > 126, ή η γλυκοζυλιωμένη >6,5%

2) Για έλεγχο ΣΔ εγκυμοσύνης (24-26 εβδομάδα κύησης). Φυσιολογικές τιμές, αλλά με 100γρ γλυκόζης:– χρόνος 0′ < 92
– χρόνος 60< 180
– χρόνος 120<153
– χρόνος 180< 140
Έστω και 1 τιμή πάνω από τα όρια καθορίζει ΣΔ κύησης.
Σε περίπτωση που υπάρχουν παράγοντες αυξημένου κινδύνου για διαβήτη εγκυμοσύνης όπως ΣΔ σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, μεγάλη παχυσαρκία, γλυκοζουρία, γέννηση μωρού σε προηγούμενη κύηση με βάρος >4kg, ενδομήτριος θάνατος βρέφους, ΤΟΤΕ η καμπύλη γίνεται από το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης
Αν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μετρηθεί Σάκαχαρο νηστείας >125 ή τυχαία μέτρηση μέσα στο 24ωρο >200 τότε δεν χρειάζεται καμπύλη και θεωρείται ΣΔ κύησης !!!

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΜΠΥΛΗ

1) Όταν το Σάκχαρο είναι φυσιολογικό μεν αλλά υπάρχουν αμφιβολίες σε άτομο με αυξημένο κίνδυνο για ΣΔ — πχ Σνηστείας=100-126 (λέγεται IFG=intolerance Fasting Glycaemia)
2) Άτομα με οικογενειακό ιστορικό ΣΔ κυρίως αν συνυπάρχει και παχυσαρκία
3) Όταν Σνηστείας=φυσιολογικό αλλά υπάρχει Σ στα ούρα
4) Άτομα που παρουσιάζουν αυτόματες υπογλυκαιμίες
5) Όταν εμφανιστεί παροδική υπεργλυκαιμία ή γλυκοζουρία μετά από έμφραγμα, εγκεφαλικό, χειρουργική επέμβαση, θεραπεία με κορτιζόνη, κρίση έντονης ψυχικής φόρτισης, ακόμα κι αν μετά όλα είναι στα φυσιολογικά επίπεδα
6) Άτομα που γεννήθηκαν >4kg ή γυναίκες που γέννησαν παιδιά >4kg (big baby)
7) Όλοι οι νεφροπαθείς, ασθενείς με στεφ. νόσο, με εγκεφαλικό, με αρτηριοπάθεια άκρων, με υπέρταση και υπερλιπιδαιμία (ιδίως υπερτριγλυκεριδαιμία), με αμφιβληστροειδοπάθεια, με πρώιμη στυτική δυσλειτουργία
8)Όσοι παρουσιάζουν μία δερματοπάθεια που λέγεται ”μελανίζουσα ακάνθωση”(πτυχές στις μασχάλες, ανάμεσα στα πόδια, λαιμό, έντονα υπερχρωματισμένες και με άσχημη μυρωδιά)
9) Γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, με ΣΔ σε προηγούμενη κύηση, με ιστορικό αποβολών ή με επεισόδια πρόωρων τοκετών ή νεκρών εμβρύων
10) Γυναίκες με ΣΔ εγκυμοσύνης, 6 μήνες μετά την διακοπή του θηλασμού
11) Από την ηλικία των 10 ετών όταν υπάρχει ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ και 2 από τους 3 παρακάτω παράγοντες κινδύνου i) συγγενής α’ ή β’ βαθμού με ΣΔ , ii) ιστορικό ΣΔ εγκυμοσύνης της μητέρας και iii) σημεία που σχετιζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη και θα ψάξει ο γιατρός

 

ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ; 
Όταν η εξέταση είναι οριακή ή όταν υπάρχουν παράγοντες αυξημένου κινδύνου πρέπει να γίνεται τουλάχιστον κάθε 3 χρόνια!

 

ΠΡΟΔΙΑΒΗΤΗΣ
–Σνηστείας= 100-125
–Σ 120′ = 140-200
–HbA1c= 5,7-6,4%
Συνιστάται απώλεια βάρους, σωστή διατροφή και άσκηση. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αποτραπεί η εμφάνιση ΣΔ.
Πρέπει ωστόσο να ξεκινήσουν ΜΕΤΦΟΡΜΙΝΗ (Glucophage) όσοι :
— έχουν ΔΜΣ(BMI) >30
— οικογενιακό ιστορικό ΣΔ σε συγγενή α’ βαθμού
— ηλικία <60 ετών
— αυξημένα Τριγλυκερίδια με χαμηλή HDL
— υπέρταση
–HbA1c >6 %
–έχουν μελανίζουσα ακάνθωση

ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ να τονίσω ότι περισσότεροι από 1 στους 4 (>25%) με παθολογική IGT και IFG, θα γίνουν διαβητικοί σε 5 χρόνια.

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΓΡΑΨΑ ΠΟΛΛΑ. ΑΣ ΨΑΞΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ Η ΚΑΜΠΥΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΓΜΕΝΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΘΕΣΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ.

 

Νικόλαος Γεωργιάδης

 

Νικόλαος Γεωργιάδης
Ιατρός, Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας

 

Μοιραστείτε το: