ΝΕΑΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Κάθε πότε πρέπει να ελέγχουν την όρασή τους οι διαβητικοί

Στη σημασία της τακτικής εξέτασης της όρασης στα άτομα με διαβήτη εστίασε έρευνα που έγινε από τους επιστήμονες του Wills Eye Hospital στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα άτομα με διαβήτη που δεν είχαν πρόβλημα στα μάτια τους ήταν αυτοί που είχαν και τη μικρότερη πιθανότητα να κάνουν τακτικά τσεκ απ.

Αντίθετα, όσοι είχαν ήδη διαγνωστεί με οφθαλμικά προβλήματα σχετιζόμενα με το διαβήτη, όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να παρακολουθούν την κατάσταση της όρασής τους. Ενώ οι διαβητικοί που ήταν και καπνιστές είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πηγαίνουν προληπτικά στον οφθαλμίατρο.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής για την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ISRS/ΑΑΟ) Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο σε λεπτομερή έλεγχο των εσωτερικών δομών των ματιών με βυθοσκόπηση.

Όπως έχουν διαπιστώσει και οι περισσότερες έρευνες, ο τακτικός έλεγχος μπορεί να αποτρέψει κατά 95% την απώλεια όρασης σε αυτά τα άτομα. Ωστόσο, οι διαβητικοί δεν το λαμβάνουν σοβαρά υπόψη. Το ένα στα 10 άτομα με διαβήτη σε όλο τον κόσμο πάσχει από οφθαλμικά προβλήματα που απειλούν άμεσα την όρασή του. Αυτό οφείλεται στις βλάβες που προκαλεί η περίσσεια γλυκόζης (σακχάρου) στον οργανισμό και η συναφής με αυτή μικροφλεγμονή.

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να περιμένουν να αναπτύξουν συμπτώματα στα μάτια για να επισκεφθούν οφθαλμίατρο, γιατί αυτά κατά κανόνα εκδηλώνονται όταν έχει ήδη συμβεί κάποια απώλεια της όρασης. Ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να αποκαλύψει τις δυνητικές βλάβες πολύ πριν γίνουν αντιληπτές από τον ασθενή, επομένως έχει ζωτική σημασία για την όρασή του.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, υπολογίζεται πως 10 χρόνια μετά τη διάγνωση διαβήτη, οι ασθενείς εμφανίζουν από ελάχιστες έως βαριές αλλοιώσεις στον αμφιβληστροειδή, ενώ έχει επίσης υπολογιστεί ότι οι ασθενείς με αθεράπευτο διαβήτη διατρέχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για απώλεια όρασης απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός.

Πηγή: www.onmed.gr

Μοιραστείτε το: