FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση ένταξης του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre

Επιστολή με θέμα «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση ένταξης του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre» 

απέστειλε στον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό και στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήριο Μπερσίμη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Με την επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ επανέρχεται για ακόμη μία φορά σε ένα θέμα που απασχολεί εδώ και δύο χρόνια το χώρο του διαβήτη και δεν είναι άλλο από την ένταξη του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης (Libre), για το οποίο το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ από το Μάρτιο του 2017 έχει αποφανθεί θετικά για την αποζημίωσή του και το τελευταίο τρίμηνο έχει ενταχθεί σε δύο τουλάχιστον μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Καταγγελίες φτάνουν συνεχώς στην Ομοσπονδία από ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη, που εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη μη ένταξή του στο σύστημα αποζημίωσης, το οποίο ακόμη δεν έχει λυθεί.

Επιλέγουμε να σας αναφέρουμε τα λεγόμενα των γονιών ενός παιδιού ηλικίας 4 ετών (με ηλικία διάγνωσης 26 μηνών), οι οποίοι εύλογα αγανακτισμένοι αναρωτιούνται γιατί πρέπει «στην τρυφερή αυτή ηλικία να υφίσταται μια περιττή σωματική και ψυχική καταπόνηση λόγω των γνωστών πολλαπλών καθημερινών τσιμπημάτων των δαχτύλων του με βελόνα, τα οποία δεν είναι αναγκαίο επακόλουθο της πάθησής του και θα μπορούσαν να έχουν ήδη αντικατασταθεί με το αναίμακτο σύστημα παρακολούθησης που διατίθεται στην αγορά». Ενώ δίκαια επισημαίνουν ότι «η κακή οικονομική κατάσταση της οικογένειάς μας δεν μας επιτρέπει να παράσχουμε στο γιο μας την αναγκαία αυτή ανακούφισή του από τα καθημερινά τσιμπήματα στα δάχτυλα με τη βελόνα, στα οποία συνεχίζει να υποβάλλεται, με αποτέλεσμα την άνιση μεταχείρισή του σε σχέση με άλλους ασφαλισμένους, στους οποίους το άνω σύστημα μέτρησης με αισθητήρα χορηγείται ήδη δωρεάν».

Πότε επιτέλους θα αποζημιωθεί το Libre;

«Αν και ως φορέας μπορούμε να καταλάβουμε ότι η διαδικασία ένταξης ενός τέτοιου συστήματος είναι χρονοβόρα», αναφέρει στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, «ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση αναρωτιόμαστε, όχι μόνο εμείς, αλλά και όλα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, γιατί χρειάζεται τόσος πολύς χρόνος για την ένταξή του και η διαδικασία έχει παραμείνει τόσους μήνες «κολλημένη» στην έκδοση απόφασης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ». Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η καθυστέρηση ανασύστασης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης που από το Φεβρουάριο έχει παγώσει.

Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Προέδρου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστου Δαραμήλα και μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας, υπήρξε δέσμευση ότι κάθε νέα τεχνολογία που στόχο έχει την καλύτερη και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, αλλά και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με διαβήτη, θα εντάσσεται στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, καθώς οι νέες αυτές τεχνολογίες είναι προς όφελος της ποιότητας ζωής των ασφαλισμένων, αλλά και προς όφελος του Οργανισμού.

«Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ απαντά σε ερωτήσεις μας, δημοσίως, ότι το θέμα αυτό έχει λυθεί, αλλά η πραγματικότητα τον διαψεύδει!», τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Και καταλήγει: «Αναμένουμε από εσάς την επίσπευση της διαδικασίας στελέχωσης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και άμεση θετική ανταπόκριση της εν λόγω Επιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου επιτέλους να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με διαβήτη στη νέα αυτή τεχνολογία».

 

Μοιραστείτε το: