FEATUREDΖΩΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗΝΕΑΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Κενές περιεχομένου οι υποσχέσεις Τσακαλώτου!

Δεν εξαιρείται το προνοιακό επίδομα από τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος ΣΥ.ΝΕ.Δ.

 

Οι υποσχέσεις επί υποσχέσεων του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτου και η πρόσφατη δήλωσή του για το εύλογο του αιτήματος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ,  που αφορούσε στην εξαίρεση του ποσού του αναπηρικού επιδόματος από τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος,  φαίνεται ότι κλειδώθηκαν σε κάποιο κουτάκι της μνήμης του Υπουργού.

Έτσι γινόταν και γίνεται πάντα. Οι υποσχέσεις μένουν υποσχέσεις και εμείς πορευόμαστε αγκαζέ με τις χρόνιες παθήσεις μας ή τις αναπηρίες μας βλέποντας την τσέπη μας να αδειάζει και τις ζωές μας να συνθλίβονται.

Όπως αναφέρει η ΕΣΑμεΑ στο δελτίο τύπου της στις 29.11.2018 «Δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος τόνισε το εύλογο του προαναφερθέντος οικονομικού αιτήματος. Πρώτα στη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΣΑμεΑ μαζί του τον Ιούλιο του 2018 και μία λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 26 Νοεμβρίου.

Τα επιδόματα τονίζει η ΕΣΑμεΑ δίδονται αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία, λαμβάνοντας υπόψη και την ανυπαρξία κρατικών δομών και ως εκ τούτου πρέπει να εξαιρούνται από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για της ευεργετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Παρόλες λοιπόν τις υποσχέσεις του Υπουργού στη νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, όπως κατατέθηκε στη Βουλή,  δεν προβλέπεται η εξαίρεση των προνοιακών επιδομάτων από τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων.

Κάπως έτσι οδηγούνται οικογένειες αναπήρων και χρονίως πασχόντων να μην μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Κάπως έτσι διαβητικοί συμπάσχοντες μας έχουν φτάσει να έχουν μεγάλο χρέος στη ΔΕΗ. Πόσοι και πόσοι έβαζαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράζουν το Libre προκειμένου να ελέγχουν καλύτερα το διαβήτη τους ή των παιδιών τους. Και κάπως έτσι έμεναν απλήρωτες άλλες υποχρεώσεις όπως  οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ.

Βαθιά βάζουν το χέρι στην τσέπη ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες από το κολπάκι των προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών του Υπουργείου Υγείας, που καθιέρωσαν τη διαφορά της εμπορικής και ασφαλιστικής τιμής, η οποία πληρώνεται από τον ίδιο τον ασφαλισμένο. Με αυτό το κολπατζίδικο μέτρο οι ασφαλισμένοι πληρώνουν  συμμετοχή για τα φάρμακα ακόμα και όσοι ανήκουν σε κατηγορίες χρονίων παθήσεων και αναπηρίας που έχουν σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ μηδενικό ποσοστό συμμετοχής για τη χορήγηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Τα φλέγοντα ζητήματα των ανθρώπων με διαβήτη είναι πολλά σε όλους τους τομείς της ζωής μας είτε αφορούν την υγεία μας είτε την ανεργία που αντιμετωπίζουμε σε πολύ μεγάλα ποσοστά είτε το φόβο της απόλυσης σε περίπτωση υπογλυκαιμίας είτε είτε είτε…………….

Υποστελεχωμένα διαβητολογικά κέντρα χωρίς να έχουν την δυνατότητα να εκπαιδεύσουν επαρκώς τον διαβητικό ασθενή, ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό (εξειδικευμένους νοσηλευτές, διατροφολόγους, ψυχολόγους) απουσία διαβητολογικών ιατρείων σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, ανεπάρκεια σχολικών νοσηλευτών για να καλύψουν την πληθώρα των παιδιών με Σ.Δ.  οι οποίοι πολλές φορές έχουν ελλιπή γνώση για τον διαβήτη και πολλά πολλά άλλα.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα των διαβητικών ο ΣΥΝΕΔ συμμετέχει και σας καλεί στην μεγάλη συγκέντρωση –διαμαρτυρίας που διοργανώνει η ΕΣΑμεΑ και οι φορείς μέλη της ανήμερα την 3η Δεκέμβρη – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία -3.12.2018- στην Αθήνα – Πλατεία Κλαυθμώνος ώρα 11 το πρωί.

 

Το Δ.Τ της ΕΣΑμεΑ για πληρέστερη ενημέρωσή σας θα το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://www.esamea.gr/pressoffice/press-releases/4010-i-adikia-gia-to-koinoniko-merisma-synexizetai-apokleiontai-aytoi-poy-to-exoyn-perissotero-anagki

 

Μοιραστείτε το: