FEATUREDΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Έγκυρη ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Το diabeteslife και ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη μεταφέρει στους αναγνώστες του, τις ερωτήσεις που έθεσαν οι δημοσιογράφοι και τις απαντήσεις που έλαβαν από τον λομωξιολόγο κ.  Τσιόδρα στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε εχθές στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε έκτακτη ενημέρωση συντακτών του Υπουργείου Υγείας. 

Το ζήτημα είναι ευαίσθητο και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να σπέρνει τον πανικό, ειδικά όταν πρόκειται για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως η ομάδα των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη. Το diabeteslife θα προσπαθήσει να σας μεταφέρει τις πιο έγκυρες πληροφορίες, που δεν είναι άλλες από αυτές που πηγάζουν από έγκυρους δημόσιους οργανισμούς,  όπως ο ΕΟΔΥ.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Θέλω να είμαστε ψύχραιμοι. Σας είπα προηγουμένως ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα υπόλοιπα προληπτικά μέτρα. Είναι στην περιοχή των Αθηνών η Τρίτη περίπτωση της νόσου. Δεν θα πούμε νοσοκομείο. Θα νοσηλευτεί σε νοσοκομείο αναφοράς. Η υγεία της είναι σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για νεαρή συμπατριώτισσά μας, δεν χρειάζεται να ξέρετε περισσότερα, αυτά αφορούν προσωπικά δεδομένα.. αφορούν προσωπικά δεδομένα.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:

Να πάρουμε ερωτήσεις. Είμαστε είναι εδώ για να βοηθήσουμε. Απλά θα το κάνουμε με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα. Το ξέρετε εσείς καλύτερα από εμάς, οπότε σας παρακαλώ να εστιάσουμε εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Το δεύτερο κρούσμα είναι το παιδί του πρώτου κρούσματος;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Έτσι είναι. Για αυτό κλείνει προληπτικά και το δημοτικό σχολείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ήθελα να ρωτήσω εάν θα γίνει ιχνηλάτηση και στους συμμαθητές του μαθητή που βρέθηκε θετικό και τέλος πάντων τι σημαίνει αυτό για τη συγκεκριμένη μαθητική κοινότητα, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποια θα είναι ουσιαστικά τα βήματα σε τέτοιες περιπτώσεις;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Να διευκρινίσω εδώ ότι όταν κάνουμε ιχνηλάτηση επαφών μιλάμε για αυτό που ονομάζουμε «υψηλού κινδύνου επαφή».

Παραδείγματος χάριν, κάποιος ο οποίος έχει κάτσει σε ένα δωμάτιο, πολλή ώρα, περισσότερο από 15 λεπτά και έχει έρθει σε πολύ κοντινή επαφή έχει δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο.

Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις αρχές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ’ οίκον.

Τώρα, οι χαμηλού κινδύνου επαφές, παραδείγματος χάριν, είμαι σε ένα πούλμαν και ο οδηγός του πούλμαν είναι μαζί μου για μία ώρα σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 μέτρων. Και αυτός ακόμα αν και είναι χαμηλού κινδύνου, αυτή τη στιγμή θεωρείται υψηλού κινδύνου επαφή, παρά το γεγονός αυτό. Παίρνουμε ένα προληπτικό μέτρο παραπάνω.

Η γυναίκα όμως αυτού του ανθρώπου, τα παιδιά του, η οικογένειά του δεν έχουν κανέναν κίνδυνο. Αυτοί συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά. Είναι οι «καθόλου» επαφές. Και μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα απομονώνονται.

Αυτά είναι τα πλαίσια της δράσης, της ενεργητικής επιτήρησης των συμπτωμάτων της νόσου, όπως την ονομάζουμε, ώστε να παίρνονται τα κατάλληλα μέτρα.

Άρα διαχωρίζεται με βάση τον αλγόριθμο που έχει το Υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σε υψηλού κινδύνου επαφές και χαμηλού κινδύνου επαφές.

Να διευκρινίσω εδώ κάτι για το παιδάκι για να μην υπάρχει πανικός. Το παιδάκι δεν είχε πάει σχολείο τη Δευτέρα. Την Τρίτη πήγε μία εκδρομή και θεωρώ ότι δεν υπήρξε καμιά υψηλού κινδύνου επαφή. Τονίζω ότι για τα παιδιά είναι ήπια νόσος, σχεδόν ασυμπτωματική, ένα ελαφρό συναχάκι. Παρόλα αυτά, στα πλαίσια των προληπτικών μέτρων και επειδή τα παιδάκια είναι παιδάκια και συγχρωτίζονται, θα πάρουμε τα προληπτικά μέτρα που χρειάζονται. Το κάνουμε για να είμαστε 100% σίγουροι. Το κάνουμε σε περιορισμένη αυτή τη στιγμή γεωγραφική τοποθεσία που αφορά το σχολείο των παιδιών, το κάνουμε καθ’ υπερβολήν.

Θα μπορούσε να είναι μόνο η τάξη του παιδιού αλλά αποφασίζουμε να είμαστε πιο αυστηροί, να είμαστε πιο προσεκτικοί. Θέλουμε όσο το δυνατόν να καθυστερήσουμε τη διασπορά αυτού του ιού στην πατρίδα μας και για αυτό παίρνουμε αυτά τα μέτρα που σας λέμε.

Πρέπει και εσείς να μας βοηθήσετε. Όπως, επίσης, συστήνεται στα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού να αποφεύγον τον συγχρωτισμό και να περιορίζονται στο σπίτι τους. Έπρεπε ούτως ή άλλως να το κάνουν για τη γρίπη.

Πολλοί από εμάς δεν το κάνουμε, το παίρνουμε ελαφρά και δίπλα μας είναι ένας άνθρωπος αυξημένου κινδύνου. Ένας άνθρωπος που θα μπω εγώ στο λεωφορείο ή θα πάω στο θέατρο και μπορεί να έχει μια κακοήθεια, να έχει μια ανοσοκαταστολή και να παίρνει υψηλές δόσεις φαρμάκων που ρίχνουν την άμυνά του. Δεν θέλω να εκθέσω με την γρίπη μου, την ίωσή μου, αυτόν τον άνθρωπο ο οποίος κινδυνεύει εξίσου από τη γρίπη μου ή την άλλη ίωσή μου από όσο κινδυνεύει με αυτόν τον κορονοϊό.

Θέλει, λοιπόν, πολλή προσοχή. Για αυτό το τονίζουμε. Είναι ένα μέτρο που τηρείται και στην κακή λέξη της πανδημίας την οποία αρνείται να δεχτεί ακόμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας.

Βλέπουμε εκτεταμένη διασπορά και μετάδοση της νόσου εκτός Κίνας. Βλέπουμε περιοχές που μιλάνε για μετάδοση στην κοινότητα στην Αμερική και σε άλλες χώρες του κόσμου, τις ακούτε, τα καταγράφετε στο ρεπορτάζ σας. Πρέπει και εμείς, λοιπόν, να κινηθούμε με αυτό το γνώμονα της προστασίας των ανθρώπων, του γενικού κοινού.

Μην απορείτε, το περιμέναμε. Ο ιός αυτός δεν σέβεται τα σύνορα. Και ο κύριος τρόπος με τον οποίο δεν σέβεται τα σύνορα είναι αυτή η μετάδοση μέσω των ηπίων μορφών της νόσου, όπως οι συμπατριώτισσές μας. Δεν είναι έκπληξη πλέον. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θα ήθελα να ρωτήσω τι σημαίνει για τη χώρα μας το πρώτο περιστατικό ενδογενούς μετάδοσης; Έχει κάποια αξία επιδημιολογική για εσάς;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Αυτή τη στιγμή δεν έχει αξία το ότι η μητέρα κόλλησε το παιδί της. Θα είχε σημασία να βρω κάποιον άνθρωπο ο οποίος δεν ήξερε από πού είχε κολλήσει ή από πού είχε έρθει. Αυτό έχει αρχίσει και γίνεται σε χώρες, όπως η Αμερική, και χτυπά το καμπανάκι για την επόμενη φάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Είπατε ότι υψηλού κινδύνου είναι ο οδηγός.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Δεν είπα καθόλου αυτό. Είπα ότι υπάρχουν κριτήρια για να κατηγοριοποιηθεί κάποιος σαν υψηλού κινδύνου.

Παραδείγματος χάριν, 15 λεπτά και κοντινότερο από 2 μέτρα απόσταση στον ίδιο χώρο, βλέπε οικογενειακό περιβάλλον, βλέπε σπίτι, με τα παιδιά μας, με τους δικούς μας, είμαστε δίπλα.

Αυτός ο άνθρωπος είναι υψηλού κινδύνου. Άρα το οικογενειακό περιβάλλον τής ασθενούς της πρώτης περιπτώσεως στη Θεσσαλονίκη, είναι υψηλού κινδύνου.

Για αυτόν τον άνθρωπο συστήνεται αυτή τη στιγμή ο κατ’ οίκον περιορισμός. Έτσι κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Στα παιδιά που ήταν στο ίδιο πούλμαν με το παιδάκι, στην εκδρομή, τι συστήνετε;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Δεν σας είπα αυτό. Εγώ σας έφερα ως παράδειγμα ότι,  παραδείγματος χάρη είναι κάποιος σε ένα πούλμαν και στο πούλμαν αυτό τα παιδάκια είναι σε συγχρωτισμό.

Αυτά τα παιδάκια τα κατηγοριοποιούμε αν είναι πάνω από 15 λεπτά και σε κοντινή απόσταση σαν υψηλού κινδύνου, αλλά ενδεχομένως ο οδηγός κάθεται 10 μέτρα μπροστά.

Παρόλα αυτά, βάζουμε και τον οδηγό σε αυτήν την κατηγορία για να είμαστε προληπτικοί 100% και να δράσουμε στα μέτρα της πρόληψης.

Τα μέλη της οικογένειας του οδηγού ή τα μέλη της οικογένειας των άλλων παιδιών, δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Δεν θεωρούνται καν κινδύνου, όταν δεν έχουν συμπτώματα τα παιδιά.

Αλλά, αυτοεπιτηρούνται χωρίς περιορισμό στις μετακινήσεις τους. Αν αναπτύξουν συμπτώματα να αναζητήσουν βοήθεια από τις  αρχές.

Και αυτό το τονίζω πάλι. Είναι στην αρχική φάση, τη φάση που λέμε περιορισμού στην κοινότητα και καταργείται από ένα σημείο και μετά.

Δεν έχουμε ακόμα μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα, δεν έχουμε τέτοια δεδομένα. Αλλά όταν έχεις μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα – βλέπε Ιταλία – δεν ελέγχεις καν τις ήπιες μορφές της νόσου.

Ελέγχεις τα σοβαρά περιστατικά στα νοσοκομεία, ελέγχεις αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη για νοσηλεία, που έχουν πνευμονία. Αλλά αυτό είναι για μετά, δεν είναι για αυτήν την ώρα αυτή η συζήτηση. Αυτήν την ώρα προσπαθούμε ακόμα να περιορίσουμε τη διασπορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Συνεπώς, δεν θα νοσηλεύονται τέτοια κρούσματα που νοσηλεύονται τώρα;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Βεβαίως, έτσι είναι όπως τα λέτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Και το παιδάκι με τη μανούλα είναι μαζί;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Αυτό αφήστε το. Είναι θέμα των γιατρών στη Θεσσαλονίκη που έχουν αναλάβει αυτήν την υπόθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

…όσον αφορά το τρίτο κρούσμα;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για την Τρίτη περίπτωση της νόσου. Επιβεβαιώθηκε, συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών. Θα σας ενημερώσουμε αύριο. Είναι ταξιδιώτης από Ιταλία. Τίποτε άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ακολουθούμε τα αεροπορικά ταξίδια υποθέτω, όπως είδαμε και χθες για το πρώτο περιστατικό…

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Ακριβώς όπως το λέτε είναι.  Είναι ακριβώς η ίδια ιχνηλάτηση που κάνουμε για τις επαφές που έχουν με τα ταξίδια, με το αεροπλάνο, με τις στενές επαφές, όπως χαρακτηρίστηκαν προηγουμένως, υψηλού ή χαμηλού κινδύνου. Σας ευχαριστώ.

Πηγή : https://eody.gov.gr/enimerosi-diapisteymenon-syntakton-ygeias-gia-tis-exelixeis-anaforika-me-to-neo-koronoio/

 

Μοιραστείτε το: