ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣΝΕΑ

Λουκέτο βάζουν όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια για τρεις ημέρες

Με ένα σημείωμα προς τους ασφαλισμένους εξηγούν όλες οι μονάδες εργαστηριακής και κλινικοεργαστηριακής ιατρικής γιατί προχωρούν σε λουκέτο τριών ημερών σε όλη τη χώρα.

Κλειστά θα παραμείνουν στις 23, 24 και 25 Μαΐου όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα της χώρας, τα πολυϊατρεία αλλά και οι Μονάδες διεξαγωγής εξετάσεων, αφού ο κλάδος με μαζική συμμετοχή βάζει τριήμερο προειδοποιητικό λουκέτο ενώ τα ραντεβού των ασθενών- ασφαλισμένων θα μετατεθούν για αργότερα.

Αιτία οι υπέρογκες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate -claw back)  που τους αναγκάζει να καταβάλουν στον ΕΟΠΥΥ ακόμη και το 70% των εισοδημάτων τους, με αποτέλεσμα πολλά εργαστήρια να οδηγούνται και σε χρεωκοπία.

Και μάλιστα είναι η πρώτη φορά που ο κλάδος κατεβαίνει ενωμένος αφού τόσο τα μικρά εργαστήρια όσο και οι μεγάλες αλυσίδες θα βάλουν λουκέτο.

Όπως εξηγεί η Συντονιστική Επιτροπή προς τους ασφαλισμένους, τα Ιδιωτικά Ιατρικά Εργαστήρια και τα Πολυϊατρεία κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο και να ανασταλεί κάθε λειτουργία τους. Οι αναγραφόμενες αμοιβές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και δεν καταβάλλονται!

«Το κράτος δημεύει άδικα και αυταρχικά το 70% των εσόδων τους, τινάζει στον αέρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οδηγεί τους Έλληνες επιστήμονες στην οικονομική εξαθλίωση και στην ξενιτειά.

Η πολιτεία καταστρέφει τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια, στερεί από τον ασθενή αξιόπιστες υπηρεσίες για την πρόληψη και τη διάγνωση των παθήσεων και υποβαθμίζει δραματικά την υγεία του ελληνικού λαού» αναφέρουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη απάντηση από το υπουργείο Υγείας για την τριήμερη κινητοποίηση, παρότι ο κλάδος έχει ενημερώσει και έχει αποστείλει μάλιστα και σχετική επιστολή στον ΕΟΠΥΥ.

Αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει τη συμπαράσταση του στην απεργιακή κινητοποίηση των Ιδιωτικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας Υγείας και καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν δυναμικά

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει τη συμπαράσταση του, στην κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει η Πανελλήνια  Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ.) , η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (Π.Ο.Σ.Κ.Ε) , ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων ( ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.) και η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝ.Ι.ΔΙ.) και καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν δυναμικά προκειμένου να αποτρέψουν τις δυσμενέστατες εξελίξεις που απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου.

Ειδικότερα η συντονιστική επιτροπή των Ομοσπονδιών , με  επιστολή της προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκο, ανακοίνωσε  την έναρξη των κινητοποιήσεων , από την προσεχή Πέμπτη 23/05/2019 και για τρεις ημέρες, σε πρώτη φάση , προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος με το Υπουργείο, για την ανεύρεση λύσεων για την επιβίωση των ιδιωτικών μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ειδικότερα στην επιστολή  προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, περιγράφεται το τραγικό αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει οι Μονάδες εξαιτίας του clawback και του  rebate που τις οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή.

«Όλες οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής (μικρές, μεσαίες και μεγάλες) οι οποίες πλήττονται καίρια από τη συνέχιση της επιβολής αυτών των καταστροφικών μέτρων, θα αγωνιστούμε σε ένα κοινό μέτωπο μαζί με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων μας, προστατεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για ποιοτικές διαγνωστικές εξετάσεις και δευτερευόντως το δικαίωμα των παρόχων να μην οδηγηθούν στην οικονομική καταστροφή με όλες τις συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τους ίδιους, τους εργαζόμενους στις μονάδες αυτές και τις οικογένειές τους», καταλήγουν στην επιστολή .

 

Μοιραστείτε το: