FEATUREDΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Οι μαθητές με Διαβήτη τύπου 1 θύματα της άγνοιας, του φόβου και των προκαταλήψεων

Τις ίδιες μέρες που βγαίνει η είδηση ότι η εμφάνιση του Διαβήτη τύπου 1 στα Παιδιά της Κρήτης αυξάνεται ολοταχώς με το νησί να αριθμεί 280 μαθητές με Διαβήτη, σε δημοτικό σχολείο της Κατερίνης μαθητής που διαγνώστηκε με Διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζει προβλήματα από μέρους της Διευθύντριας της Σχολείου, η οποία δεν μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες του παιδιού για να πράξει σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών του (μετρήσεις γλυκόζης, χορήγηση ινσουλίνης κ.ά).

Το γεγονός καταγγέλθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων ατόμων με Σ.Δ. (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) με επίσημο έγγραφο προς τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας κο Δημήτριο Συριανίδη.

Η επιστολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Ενημερωθήκαμε από την πρόεδρο του Συλλόγου Διαβητικών Ν. Πιερίας, κ. Σωτηρία Ουσταμπασίδου, σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε ένα μαθητή δημοτικού σχολείου της Κατερίνης, που διαγνώστηκε πριν από λίγες ημέρες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Από την ενημέρωσή μας υπήρξαν από την πρώτη στιγμή προβλήματα εκ μέρους της διευθύντριας του σχολείου που φοιτά ο μαθητής σχετικά με τη δυνατότητα του παιδιού να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του και η ίδια του η ζωή.

Για το θέμα έχετε ήδη ενημερωθεί από την ίδια την πρόεδρο του Συλλόγου, που είναι και η μητέρα του μαθητή. Παρακαλούμε όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειες τις οποίες έχετε κάνει για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος, προκειμένου να καθορίσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τις ενέργειες στις οποίες είναι αναγκαίο να προβούμε.

Έχετε υπόψη σας ότι ο ερχομός του σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και κάθε χρόνιας πάθησης, στη ζωή ενός 9χρονου παιδιού φέρνει τα πάνω κάτω στη δική του τη ζωή, αλλά και όλης της οικογένειας. Σε όλη αυτή την προσπάθεια αποδοχής, προσαρμογής, αλλά ορθής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη είναι απόλυτα καθοριστική η συμβολή του σχολικού περιβάλλοντος τόσο στην πορεία της υγείας όσο και στην ψυχολογία του παιδιού.

Τέτοιου είδους περιστατικά σε καμία περίπτωση δεν προάγουν το ρόλο του σχολείου στη ζωή των παιδιών, αλλά δυστυχώς οδηγούν στην απομόνωση του παιδιού που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη σε αυτήν την τρυφερή ηλικία.

Κύριε Συριανίδη θα θέλαμε να σας δηλώσουμε ότι η Ομοσπονδία μας είναι πάντα κοντά σε όλους τους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τίθεται μάλιστα στη διάθεσή σας προκειμένου από κοινού να ενημερώσουμε τόσο το διδακτικό προσωπικό, όσο και τους γονείς και τους ίδιους τους μαθητές σχετικά με το σακχαρώδη διαβήτη με βάση τα εκπαιδευτικά υλικά που έχουμε στα χέρια μας και έχουμε εφαρμόσει σε άλλες περιφερειακές διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας, αλλά και της Κύπρου.

Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν ενημέρωση από εσάς και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.»
Εν’ έτει 2018, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ πολύ σωστά έχει πράξει και πράττει ως προς το θέμα της ενημέρωσης όλων των μελών της σχολικής μονάδας για την πάθηση του Σ.Δ., που αποτελεί μάστιγα της εποχής μας.

Η εκκωφαντική, όμως, σιωπή του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Υγείας δεν μπορεί να αγνοηθεί, αφού όφειλε να έχει προβεί εδώ και πολλά χρόνια στη λήψη πολιτικών πρόληψης και ενημέρωσης για αυτήν πάθηση που αυξάνεται ραγδαία διεθνώς και στη χώρα μας όχι μόνο στους ενήλικες αλλά και στα παιδιά.

Πως βέβαια να ασχοληθεί με τέτοιου είδους θέματα όταν τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό που κατευθύνονται στην υγεία και πρόνοια έχουν μειωθεί δραματικά. Οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους. Είμαστε από τις χώρες που διαθέτουν την χαμηλότερη χρηματοδότηση για την υγεία από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) όπως προκύπτει από έκθεση του Οργανισμού (Health at a Glance 2017!!!».

Μοιραστείτε το: